Cikkek

Global Voices: A jaroszlavli bíróság betiltatta az egész LiveJournalt

Július közepén a jaroszlavli bíróság reagált a helyi hatóságok kérésére, és elrendelte, hogy a Netis Telekom internetszolgáltató tegyen elérhetetlenné néhány honlapot, köztük Oroszország legnépszerűbb blogszolgáltatóját, a LiveJournalt (LJ) is.

A Jaroszlavli Ügyészi Hivatal munkatársa, Alekszej Kukin szerint az év elején egy gyors ellenőrzés során találtak a LJ-n egy neonáci blogot, és az ahhoz való hozzáférést tiltja a szélsőségek elleni orosz szövetségi törvény. Ugyanez a blog, a pat-index már 2009 októbere óta megtalálható az orosz Igazságügyi Minisztérium szélsőséges anyagokat tartalmazó listáján, mert akkor egy baskortosztáni bíróság hivatalosan szélsőségesnek nyilvánította. (A blogot magát 2008 márciusa óta nem frissítették.)

A cenzúra vádjára reagálva Alekszej Kukin a riportereknek úgy nyilatkozott, hogy a Netis Telekom túlteljesítette a bíróság ítéletét, mondván, hogy a hatóságok csak egy bizonyos blog szűrését kérték, nem a teljes LiveJournal oldalét.

A Jaroszlavlban körülbelül 6000 előfizetővel rendelkező Netis Telekom letiltotta a hozzáférést a népszerű blogszolgáltatóhoz, a LiveJournalhoz. A szerző fotója.

A Jaroszlavlban körülbelül 6000 előfizetővel rendelkező Netis Telekom letiltotta a hozzáférést a népszerű blogszolgáltatóhoz, a LiveJournalhoz. A szerző fotója.

Értelmetlen lenne azt mondani, hogy a LiveJournal teljes bezárását követeltük volna. A[z ítélet] megfogalmazásában is erről a bizonyos [al]oldalról volt szó. A bíróság döntése is pontosan arról szól.

A bírósági ítélet tényleges szövegében viszont a Netis Telekom egyértelműen azt az utasítást kapta, hogy tiltsák le a hozzáférést mind a pat-index.livejournal.com-hoz, mind a 208.93.0.128. IP-címhez.

A második kitétel történetesen lefedi a teljes LiveJournal oldalt. Július 18-i blogbejegyzésében Ilja Dronov, a LiveJournal oroszországi vezetője elmagyarázta az IP-cím szűrésének technikai hátterét:

Ami a [jaroszlavli] kérdés technikai oldalát illeti: a szolgáltató csak a teljes LiveJournalt tudja letiltani, egy konkrét blogot nem […].

Kukin elismerte ugyan annak a nehézségeit, hogy egy bizonyos felhasználót tiltsanak le egy közös tárhelyen, mégis arra utalt, hogy a Netis Telekom túl szigorúan értelmezte a bírósági ítéletet.

Az alperes nyilvánvalóan technikai okokból szüntette meg a hozzáférést a teljes LJ-hez. A bírósági ítéletben említett IP-cím a teljes LJ címe, de a tárgyalások során a szolgáltató valamiért sohasem pontosította ezt az illegális oldal saját címére. Bármi is történjék, azt hiszem az LJ-hez való hozzáférés kérdése a közeljövőben meg fog oldódni.

Az viszont, hogy hogyan kellett volna a Netis Telekomnak pontosítania az IP-szűrést, továbbra sem világos. A bírósági ítéletben megnevezett URL (pat-index.livejournal.com) pontosan azon az IP-címen található, amelyet a bíróság is megnevezett (208.93.0.128.). Ezzel az IP-címmel regisztrálták a livejournal.com-ot San Franciscóban, tehát minden más, az oldalon található blogot is.

Az sem világos, hogy mikor kellett volna a Netis Telekomnak jeleznie a problémát, és hogy az Ügyészi Hivatal miért támogatta az IP-cím szűrést, ha előre tudta (ahogy Kukin utalt rá), hogy a 208.93.0.128. szűrése a teljes LJ lezárását vonja maga után.

Kép a letiltott pat-index.livejournal.com-ról, 2012. július 19. Ilja Rasszagyin képe, a fotót a szerző engedélyével tesszük közzé.

Anton Noszik, a népszerű blogger és az SUP Media (a LiveJournal tulajdonosa) médiaigazgatója az orosz hivatalnokokat hibáztatja a jaroszlavli incidens miatt, amiért képtelenek megérteni a saját ítéleteik következményeit:

A probléma oka a technológiai analfabetizmus és a kérdéses terület ismertének hiánya. Ezt a döntést olyan emberek hozták, akik képtelenek felfogni annak természetét és a következményeit. A probléma megoldását az jelentené, ha a bírósági tisztviselők és az ügyészek többet tudnának az alapvető technikai ismeretekről, de erre senkinek sincs igénye, mert a bíráink és az ügyészeink mind ugyanolyan zsaruk, akik a saját vizsgáikat se tudnák újra letenni.

Saját LiveJournal blogjában Noszik amellett érvelt, hogy az orosz végrehajtó szervek már a Duma által múlt héten elfogadott internetes „feketelista” törvény szellemében cselekszenek (a Runet Echo angol nyelvű elemzését a törvényről lásd itt). Andrej Malgin, egy másik népszerű, Kreml-ellenes felhangokkal író blogger szintén párhuzamot vont az eset és az online szólásszabadság elleni intézkedések között, azzal érvelt, hogy szélsőséges vagy pornográf anyagokat terjesztő robothálózatok segítségével fogják az IP-címek letiltásának számát növelni. Ha egy népszerű tárhely eldugott sarkát eláraszthatják illegális tartalommal, akkor egy a jaroszlavlihoz hasonló bírósági ítélet (amely letiltja a teljes tárhely IP-címét) megszülethet máshol is Oroszországban.

Július 19-i nyilatkozatában a kommunikációs és tömegkommunikációs miniszter Nyikolaj Nyikiforov is érintette a problémát, azt mondta, jellemzően csak a nagyobb távközlési szolgáltatóknak áll rendelkezésére olyan technológia, amely lehetővé teszi az egyes URL-ek szűrését (így egy bizonyos LJ blogot célozva meg a teljes domain helyett).

Dronov a LiveJournaltól amellett érvel, hogy a legegyszerűbb módja az ilyen problémák megoldásának az, hogy közvetlenül a webtárhellyel működnek együtt (ebben az esetben magával az LJ-vel). Felhívja a figyelmet a visszaéléseket megelőző csoportra [Abuse Prevention Team], és idézi azokat a pontos belső felhasználási feltételeket (a gyűlöletbeszéd ellen), amelyek alapot adnak a botrány középpontjában álló neonáci blog letiltására. (Azt meg kell jegyeznünk, hogy a kérdéses LJ-blog még mindig elérhető.) A szövetségi ellenőrző ügynökség, a Roszkomnadzor is az eljárásnak ezt a módját választotta, amikor csak 2012 első felében nemzetközi domainszolgáltatók tucatjait (beleértve a LiveJournalt és a YouTube-ot) kereste meg azzal a kéréssel, hogy tiltsanak le egyes adatvédelmi törvényeket sértő oldalakat.

Habár izzanak az indulatok, az internetes „feketelista” törvény következményei és egy sor más, politikai indíttatású törvényhozói kezdeményezés miatt, nem mindenki aggaszt a zsarnoksághoz vezető dominóhatás lehetősége. Ilja Rasszagyin, a jaroszlavli programozó, aki kiszivárogtatta a bírósági ítélet szövegének fényképét (és aktívan kritizálta az LJ betiltását) cáfolta azt az elképzelést, hogy ez a feketelista törvény eredménye lenne.

Amikor egy twitterező a tudomására hozta, hogy maga Anton Noszik is erre a következtetésre jutott, akkor Rasszagyin egyszerűen azt válaszolta, hogy „A bíróság döntésének nincs köze a [nemrég] elfogadott törvényhez.” Jelenleg azonban az orosz nyelvű LiveJournal felhasználóinak – becslések szerint ötmillió ember – többsége valószínűleg nem értene ezzel egyet.

Kevin Rorthrock posztjának fordítását a Global Voices és az atlatszo.hu közötti együttműködés keretében, az Átlátszó önkéntese, Tünde készítette. A poszt eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg.

Megosztás