Cikkek

WikiLeaks szíriai akták: nyugati technológia segíti a rezsimet

A nyugati technológia már évek óta kulcsszerepet játszik a szíriai rezsimnek az állampolgárok megfigyelésére és elnyomására szolgáló eszközökkel történő ellátásában. A Wikileaks legutóbbi, Szíriáról szóló anyaga, amely tartalmazza politikusok és vállalatok több mint kétmillió e-mailjét, nyilvánosságra hozta, hogy a nyugati vállalatok továbbra is részt vesznek a szíriai állampolgárokra lesujtó intézkedések támogatásában, a szankciók és a nemzetközi nyomás ellenére.

Kommunikációs eszközöket szolgáltattak

A Wikileaks által július 5-én közzétett e-mailek szerint a Finmeccanica olasz biztonsági vállalat 2008 óta kommunikációs eszközökkel támogatja a szíriai rezsimet. Abban az évben a Selex Elsag, a Finmeccanica leányvállalata aláírt egy szerződést a Syrian Wireless Organizationnel az Intracom S. A. vezető görög távközlési vállalaton keresztül. A cég a szerződés szerint high-tech rádiókkal látja el Szíriát. A Selex Elsag 2011 májusában beleegyezett abba is, hogy kiterjessze a szerződést, habár ekkor az ország már forrongott.

Nem a Finmeccanica-Selex Elsag az első nyugati cég, amely segítséget nyújt a szíriai rezsimnek. A Telecomix aktivista csoport által publikált naplófájlok szerint a Syrian Telecommunications Establishment az amerikai Blue Coat eszközeit használta a HTTP kapcsolatok szűrésére és ellenőrzésére szerte az országban. (Megjegyzés: Az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium szóvivője idén áprilisban elismerte, hogy a Blue Coat ellen nyomozás folyik.) Az Area SpA, egy Milánóhoz közeli székhelyű megfigyelési technológiával foglalkozó cég pedig éveken át dolgozott egy olyan technológián, amely „lehetővé tette, hogy a szíriai kormány gyakorlatilag az internet bármelyik szegletét lehallgathassa az egész országban„, éppen úgy, mint a mobilhálózatokat, a vezetékes telefonvonalakat és a járműveket is. Nem sokkal a projekt befejezése előtt és a média tiltakozása közepette, amiért a szíriai állampolgárok elleni erőszakos fellépéshez nyújtottak támogatást, az Area bejelentette, hogy kiszállnak a projektből. Ezzel szemben a Selex továbbra is szállított a szíriai rezsimnek.

Amikor a szankciók megnehezítették az ellátást, a Selex keményen dolgozott azon, hogy alternatívákat találjon a projekthez szükséges eszközök beszerzésére. 2012 februárjában, majdnem egy évvel a felkelés kezdete után, amikor a halottak száma már elérte a tízezret, bebizonyosodott, hogy a vállalat képviselői látogatást tettek Damaszkuszban, hogy a Syrian Intracom Telecom mérnökeinek tartsanak képzést. A szíriai rezsimmel ápolt kapcsolat nemcsak a Selexre vet rossz fényt, hanem az olasz kormányra is, mivel a Selexet Róma ellenőrzi.

PR és kommunikációs tanácsadás

A nyugati cégek nem csak technológiai eszközök biztosításával támogatták a szíriai rezsimet. Más, a Wikileaks által publikált e-mailek felfedik, hogy egy kommunikációval foglalkozó cég, a Brown Lloyd James PR és kommunikációs tanácsokat adott a rezsimnek. Egy 2011. május 19-én Fares Kallasnak, Asma al-Assad vezető tanácsadójának küldött e-mail pontos tanácsokat ad a médiacsata megnyerésére:

Ha nyers erő szükséges egy lázadás elfojtásához, akkor finom erő kell ahhoz, hogy biztosítsuk a szíriaiakat és a külvilágot arról, hogy a reform gyorsan halad.

A „Kríziskommunikáció elemzés” tárgyú e-mail tartalmazza az olyan módszerek listáját, melyek révén meggátolható a szír kormány külföldi imázsára rossz fényt vető történetek terjedése. Ezeket a híreket a Brown Lloyd James „negatív hírekként” írja le, amelyeket „a nem Szíriában élő ellenzéki szereplők terjesztenek”. Ez ellen a cég a következő lépéseket javasolja:

  • egy Amerikában és Nagy-Britanniában működtetett eszközökkel rendelkező rendszernek napi 24 órában kellene ellenőriznie és reagálnia a médiában megjelentekre
  • a közösségi médiát ellenőrizni kell, a hamis oldalakat felelősségre kell vonni és eltávolítani
  • állandó, folyamatosan frissített hírek, amelyek tartalmazzák a legutóbbi fejleményekről szóló vitákat és véleményeket

Ezen intézkedések mellett a cég hangsúlyozza, hogy „erőfeszítéseket kell tenni a normalitás megmutatására és ellensúlyozni kell az aktuális híreket, amelyek kaotikusnak ábrázolják Szíriát”. Javasolja továbbá, hogy hagyatkozzanak a szíriai patriotizmusra, és a First Lady jelenjen meg gyakrabban a nyilvánosság előtt, hogy „egyszerre demonstráljon erőt és együttérzést”.

A Brown Lloyd James tanácsai összhangban vannak azzal a stratégiával, amelyet a rezsim az elmúlt évtizedekben alakított ki: tagadja az ellenzék legitimitását és a kormány imázsának javítására fókuszál mind kül- és belföldön, ahelyett, hogy valódi változásokat léptetne életbe az országban.

Nyilvánvaló a kapcsolat a Finmeccanica és a hasonló cégek által biztosított technológia és a szíriai ellenzékre lesújtó intézkedések között. Azáltal, hogy a Brown Lloyd James legitimálja és támogatja a rezsim narratíváját az eseményekről, akadályozza a szíriaiak szabadságért és igazságért folytatott küzdelmét. Ezek a példák, melyek lehet, hogy nem is az utolsók, bizonyítékként szolgának arra, mennyire következetlen a rezsim elszigetelésének a fontosságát hangsúlyozó hivatalos nyugati álláspont, hiszen hiányzik belőle a valódi akarat a jövedelmező üzleti kapcsolatok megszüntetésére.

Köszönet Wassim Zabadnak az akták feldolgozásában nyújtott segítségért.

Leila Nachawati posztjának fordítását a Global Voices és az atlatszo.hu közötti együttműködés keretében, az Átlátszó önkéntese, Tünde készítette. A poszt eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Illusztráció: wikileaks.org.

Megosztás