Cikkek

OpenWatch: mobillal az átláthatóságért

Vannak adományokból fenntartott nagy költségvetésű kezdeményezések, amelyek a közpénzek elköltését ellenőrzik, de nem egészen hozzáférhetők a nyilvánosság számára, vagy speciális területekkel foglalkoznak. Az infokommunikációs eszközök ma már lehetővé teszik, hogy a hétköznapi emberek a közösségi média és más olcsó eszközök, például a mobiljuk segítségével járuljanak hozzá az átláthatósághoz és a közpénzek használatának ellenőrzéséhez.

Sok országban a kormány nem demokratikus, a hatóságok elnyomók és korruptak. Az állampolgárok megfigyelését lehetővé tevő technológiát jelenleg csak a hatóságok alkalmazhatják, amely felveti a kérdést: Quis custodiet ipsos custodes? Azaz: ki figyeli a megfigyelőket? Másfelől a mobilokkal és egyéb eszközökkel felszerelt állampolgárok egyre többször válnak információk szivárogtatóivá, és osztanak meg bizonyítékokat a korrupcióról vagy az elnyomásról. Itt jön képbe az OpenWatch.

Az OpenWatch két részből áll, egy ingyenes Android/iOS mobil alkalmazásból, amely észrevétlenül rögzít képet és hangot, valamint egy nyílt forráskódú szoftverből, amely összegyűjti ezeket a felvételeket. A honlapon megjelenő tartalmak szerzői jogával az OpenWatch adminisztrátorai és munkatársai rendelkeznek a Creative Commons 3.0 licence alapján. Ha valakinek nincsen okostelefonja az alkalmazás használatához, egy telefonszám felhívásával is készíthet felvételeket az OpenWatch rendszerében. A cél az, hogy ezeket a bizonyítékokat fel lehessen használni a korrupt ügyletek és az elnyomás felderítésére, hogy aztán felelősségre lehessen vonni az illetékeseket.

Az alábbi videón az OpenWatch működését láthatjuk:
Az elindításhoz kattints a videóra!
Itt pedig lépésről lépésre magyarázzák el a használatát:

Első lépés: Töltsd le az OpenWatch alkalmazásait: az OpenWatch alkalmazást vagy a Cop Recordert. Mindkettő ingyenes, forráskódjaik pedig nyilvánosak.

Második lépés: Ha titokban vennél fel hangot vagy videót, akkor nyisd meg az alkalmazást és nyomd meg a „Record Audio” [hangfelvétel] vagy a „Record Video” [videó felvétel] gombot. Az alkalmazás azonnal rögzíteni kezd, de úgy tűnik majd, mintha bezáródna. Hangfelvétel esetében az alkalmazás a mobil nyitó képernyőjén jelenik meg, a videó esetében a mobil elsötétül, mintha le lenne kapcsolva.

Harmadik lépés: Ha le akarod állítani a felvételt, nyisd meg újra az alkalmazást. A felvétel azonnal leáll, és az alkalmazás felajánlja, hogy leírást adj hozzá a rögzített anyaghoz. A tartalmat aztán feltölti egy biztonságos szerverre az openwatch.net oldalon, ahol megnézik az OpenWatch adminisztrátorai, és ha szükséges, további vizsgálatnak vetik alá.

Az OpenWatch alapítója, a huszonhárom éves Rich Jones azt mondja, a projektet a WikiLeaks alapítója, Julian Assange „tudományos újságírás” elgondolása ihlette. Az a fajta újságírás, amely dokumentumok és adatok feldolgozásán alapul, de elsődleges forrásait az olvasóközönséggel is megosztja.

Jones igyekszik a WikiLeaks által elkövetett hibákból is tanulni. Ha egy jelentős, az átláthatóságért radikális eszközökkel küzdő projekt fenn akar maradni, nem követhet el egyetlen hibát sem – mondja. Úgy véli, lehetséges a titkos információkat közösségi alapon gyűjteni.

Interjú Rich Jonesszal a NewsMeBack blogon.

A projektet a Twitteren és az OpenWatch blogján lehet követni.

[A poszt eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg Creative Commons 3.0 licenc alatt.]

Megosztás