Adatigénylések

atlatszo.hu – Belváros-Lipótváros 1:0

A Fővárosi Törvényszék első fokú, nem jogerős ítéletében teljes egészében elutasította a Belváros-Lipótváros Önkormányzata és a Belváros-Lipótvárosi Vagyonkezelő Zrt. sajtóhelyreigazítási keresetét, amelyben az ötödik kerületi önkormányzat és a tulajdonában álló önkormányzati cég a „Százmilliók csókos alvállalkozóknak” című cikkünkben leírtakat szerette volna cáfolni. A bíróság érvelése szerint ténybeli hibát nem vétettünk a kifogásolt cikkben, a felperesek által sérelmezett jelzős szerkezetek pedig véleménynyilvánításnak számítanak. Most mi fogunk támadni, bepereljük az önkormányzati vagyonkezelőt az 1,2 milliós térítési díj igénye miatt, amivel a közérdekű adatokhoz való hozzáférésünket próbálják ellehetetleníteni.

*****

A kifogásolt cikkünk megjelenése után büntetőjogi következményekkel is fenyegetőző önkormányzat és az önkormányzati tulajdonban lévő vagyonkezelő társaság által helyreigazíttatni kívánt, majd mivel a helyreigazítási kérelmet nem teljesítettük, bíróságon perelt cikkben arról írtunk, hogy a Rogán Antal által vezetett kerület rengeteg pénzt költött ingatlanfelújításokra az elmúlt években. Az önkormányzat által favorizált alvállalkozó cég, a Bau Holding 2000 Zrt. több mint 700 millió forint értékben kapott megrendeléseket az elmúlt néhány évben, azonban ma már felszámolás alatt áll. Nyilvánosságra hoztuk a megkapott alvállalkozói szerződéseket is.

Az alvállalkozók kiválasztásának mikéntjét firtató kérdéseinkre sem az önkormányzattól, sem a vagyonkezelőtől nem  kaptunk válaszokat, és azóta az Index azt is megírta, hogy európai uniós bírság is kinéz az V. kerületi önkormányzatnak a Budapest Szíve program 2009-es közbeszerzési eljárása miatt. A jelentős EU-s támogatást elnyert építkezés ellenőrei ugyanis úgy találták, hogy a közbeszerzési kiírásnak csak egy, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-ből és a Bau Holding 2000 Zrt.-ből álló konzorcium tudott megfelelni, a pályázati árnál 10-15 százalékkal magasabb ajánlattal.

A Szirt Építőipari Kft. esetében még érdekesebb a helyzet, ugyanis egyelőre nem sikerült megnéznünk a szerződéseit. Előbb az önkormányzat kért 6,920 forint térítési díjat az általa kezelt szerződésekért – ezt még ki tudtuk gazdálkodni. Később azonban az önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő cég emelte a tétet, és a maga részéről 1,218,760 (egymillió-kétszáztizennyolcezer-hétszázhatvan) forintot követel szkennelési költség gyanánt (PDF) az építőipari cég szerződéseinek másolásáért.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata és a BLV Zrt. azt is kifogásolta a bíróság előtt, hogy cikkünkben 8-8 igazgatósági és felügyelőbizottsági tagról írtunk a vagyonkezelő cégnél, miközben ma már csak 3-3 ilyen tisztségviselő dolgozik ott. Mivel azonban ez az információ közvetlenül az önkormányzat honlapjáról származott (ahol csak a cikkünk megjelenése után frissítették az adatokat), a bíróság úgy látta hogy a saját téves közlésére a felperes nem alapíthat helyreigazítási jogot.

A bíróság összességében úgy ítélte meg, hogy a per tárgyává tett cikkben ténybeli hibát nem vétettünk, a felperesek által kifogásolt jelzős szerkezetek pedig véleménynyilvánításnak minősülnek, így nem perelhetők. Szóbeli indoklásában a bíró azt is kifejtette, hogy egy önkormányzatnak közhatalmat gyakorló intézményként fokozottan kell tűrnie a kritikát, és hogy a média a „negyedik hatalmi ág”, amelynek feladata a közhatalom ellenőrzése, és az atlatszo.hu ennek a feladatának tett eleget.

Bár Belváros-Lipótváros Önkormányzata és a BLV Zrt. most már minden adatigénylésünk teljesítését vaskos térítési díjak befizetéséhez köti, nem hagyjuk ennyiben a dolgot és bepereljük az önkormányzati vagyonkezelőt a Szirt Kft.-vel kötött szerződéseinek lemásolásáért támasztott 1,2 millió forintos térítési díj igénye miatt, amivel a közérdekű adatokhoz való hozzáférésünket próbálják ellehetetleníteni.

A szerkesztőségünk, majd első fokon a bíróság által is elutasított helyreigazítási kérelmet itt töltheti le (PDF)

Az atlatszo.hu keresetét a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. ellen itt töltheti le (PDF)

UPDATE: Az elsőfokú ítéletet itt töltheti le. (PDF)

Korábbi cikkeink Belváros-Lipótváros ingatlanügyeiről:

Belváros-Lipótváros 1,2 millió forintért adja a közérdekű adatot

Belváros-Lipótváros: Álcivilekre is százmilliókat költöttek

Büntetőjogi következményekkel fenyeget Belváros-Lipótváros

Belváros-Lipótváros: Százmilliók csókos alvállalkozóknak

Belváros-Lipótváros: Szálloda épül a játszótérre

Belváros-Lipótváros: Újabb több száz, az elmúlt években privatizált ingatlan listája

Belváros-Lipótváros: Sunnyogás vagy jogkövetés?

Szigorúan titkos ingatlanügyletek: Pereljük az ötödik kerületet

(Fotó: atlatszo.hu)

 

Megosztás