Adatigénylések

A Kossuth tér feldúlása – itt az előkészítő tanulmány

Kikértük és megkaptuk azt az előkészítő tanulmányt (PDF), amelyet a Kossuth téri átalakításokat elrendelő országgyűlési határozat megvalósításának első lépéseként  rendelt meg az Országgyűlési Hivatal. Az anyag a  Kossuth teret érintő építésjogi helyzetet írja le, és felméri a mélygarázs és látogatóközpont megépítése, valamint a további tervezett átalakításokhoz szükséges településrendezési terv-módosításokat. Az átalakítási projekt ellen taz LMP és a Védegylet is tiltakozott, mert bár konkrét tervek egyelőre nem készültek a tér átalakításáról és még kivitelező  sincs, az 5. kerület rekordgyorsasággal engedélyezte 76 fa kivágását a Parlament északi oldalán, a Károlyi szobrot eddig körülvevő parkban.

A háttértanulmányt az Országgyűlési Hivatal megrendelésére az Urban Lis Stúdió Kft. készítette. Szerettük volna megtudni, hogy mennyibe került ez a munka, de az Országgyűlési Hivataltól –  többszöri megkeresésünkre  – egyelőre nem érkezett válasz erre a kérdésünkre.

Az átépítés költségeivel kapcsolatban csak azt  – az elmúlt hetekben több lap által is nyilvánosságra hozott – információt kaptuk, hogy a Kossuth téren várható építési feladatokra az Országgyűlés Hivatala költségvetésében 2012-ben 2,4 Mrd Ft költségvetési előirányzat szerepel. A részleteket  nem hozzák nyilvánosságra, arra hivatkozva, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága a „Kossuth tér rekonstrukciója, mélygarázs és látogatóközpont tervezése, építése és a beruházáshoz kapcsolódó szolgáltatások”  körébe tartozó beszerzéseket mentesítette a közbeszerzési törvény hatálya alól.

Jelenleg a terület régészeti feltárásának előkészítése folyik. A beruházás-lebonyolító kiválasztására irányuló beszerzési eljárás, és a  munkálatok tervezésére kiírt beszerzési eljárás  is folyamatban van, de ezek részleteit sem ismerhetjük meg, „mert azok a döntés meghozatalához szükséges eljárás során készültek, készülnek” – tudtuk meg az Országgyűlés sajtófőnökétől, Altorjai Anitától.  A költségekkel kapcsolatos részleteket csak akkor hozzák majd nyilvánosságra, ha aláírták a szerződést a kiválasztott kivitelezővel.

Az LMP  több rendeletre és jogszabályra hivatkozva kifogásolta a fák kivágását, és az ügy kivizsgálását kérte Pesti Imre fővárosi kormánymegbízottnál. A kormánymegbízott erre válaszul kiadott közleménye szerint a fakivágások is a város zöldítését szolgálják, mert  mélygarázs kerül majd a térre, így a most aszfaltozott parkoló „kizöldülhet majd”. Pesti Imre az LMP kifogásaira adott nyilvános válaszában kitért arra is, hogy „a fakivágási engedély olyan határozat, amely az első fokú döntés jogerőssé válását követően azonnal végrehajtható.”

Egyelőre nincs garancia arra, hogy valóban a zöldfelületek növelése lesz az egyik eredménye az átalakításoknak, s az előkészító tanulmány is csak a jelenlegi zöldfelület mennyiségének megőrzéséről, az eddigihez képest más elrendezésben történő kialakításáról, nem pedig kiterjesztéséről beszél.

>>> Az előkészítő tanulmányt innnen letöltheti (PDF)

(Fotó: atlatszo.hu)

 

Megosztás