Adatigénylések

34 milliárd forintos óriáshitel a Közgépnek a Magyar Fejlesztési Banktól

Közérdekű adatigénylésünk nyomán az MFB Zrt. megküldte az elmúlt évben 100 millió forintnál nagyobb összeggel hitelezett cégek listáját. A listavezető a Közgép Zrt. kormányközeli óriáscég összesen 34 milliárd forinttal, de milliárdokkal szerepel a listán például a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap, a Magyar Államvasutak Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. is. Az építőipari magáncégek közül a Közgép 34 milliárdján túl 3,8 milliárd forintos MFB-hitelt kapott a tavaly októberben csődvédelembe menekült Hérosz Zrt., 5 milliárdot pedig a szocialisták által korábban narancsszínű pénzszivattyúnak titulált Duna Aszfalt Kft.

*****

Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) az elmúlt években számos olyan, később problémásnak bizonyult hitelt nyújtott, amelyek milliárdos károkat okoztak a banknak, és azon keresztül az adófizetőknek is. Emlékezetes, hogy egy 2009-es kormányhatározat szerint az MFB 15,3 milliárd forintos, államilag garantált hitelt nyújtott volna a sávolyi motorversenypálya megépítéséhez. A sávolyi hitelt végül civil szervezetek hangos tiltakozása és a befektetők körül kirobbant botrány miatt nem folyósította a bank, de így is terjedelmes a bebukott hitelek listája, amelyek miatt az MFB új vezetése feljelentéseket is tett a 2010-es kormányváltás után.

A feljelentések által érintett ügyek között szerepel több elhíresült hitel: így például a ceglédi Best Western Aquarell Hotel 2,1 milliárd forintos, a Rácz fürdő 6 milliárdos, az adonyi Magtárház 11 milliárdos, a szolnoki papírgyár 10,6 milliárdos, a győri stadionrekonstrukció 16,9 milliárdos és az egerszalóki hotel 7,2 milliárdos kockázatos kölcsöne, valamint a pétfürdői Nitrogénművek 17,1 milliárd forintos kezességvállalása (Milliárdos károk az MFB-nél, Magyar Nemzet, 2011. július 16.).

Szerettük volna megtudni, hogy pontosan mely cégek nem fizették vissza az MFB-hiteleiket az elmúlt tíz évben, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk Baranyay Lászlóhoz, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatójához. Az állami tulajdonú fejlesztési banktól azt kértük, hogy adja ki számunkra a 2001. óta folyósított, legalább 100 millió forint összegű hitelek listáját, megjelölve a hitel kedvezményezettjét, a megítélés és a folyósítás dátumát, a hitel célját és összegét, és a hitelhez kapcsolódó esetleges állami garanciát.

Azt is szerettük volna megtudni, hogy a kedvezményezettek közül kik fizették vissza a hitelt teljes mértékben, mely hitelek visszafizetése van még folyamatban, mely hiteleket engedték el részben vagy egészben, illetve mely hitelek visszakövetelése vált lehetetlenné a hitelfelvevő csődje, felszámolása vagy fantomizálódása miatt. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy kiknek folyósítottak vissza nem térítendő támogatást, illetve az államilag garantált hitelek esetében kik hívták le az állami garanciát.

>>> Adatigénylésünket innnen letöltheti (PDF)

Válaszlevelében az MFB Zrt. arról tájékoztatott minket, hogy megítélése szerint a kérelmünk nem tartozik az információszabadságról szóló törvény alá, és az MFB-re vonatkozó, 2011. január elsején hatályba lépett törvény kimondja, hogy „az MFB Zrt. esetében – az ügyfél személyére, valamint az ügylet összegére vonatkozó adatok kivételével – banktitok  minden olyan, az egyes ügyfelekről az MFB Zrt. rendelkezésére álló tény, információ, megoldás vagy adat, amely ügyfél adataira, vagyoni helyzetére, üzleti tevékenységére, gazdálkodására, tulajdonosi, üzleti kapcsolataira, valamint az MFB Zrt. által vezetett számlájának egyenlegére, forgalmára, továbbá a pénzügyi intézménnyel kötött szerződéseire vonatkozik”.

Az MFB azt is leszögezte, hogy a 2011. január 1. előtti időszakban az ügyfél személyére, valamint az ügylet összegére vonatkozóan keletkezett adatok akkor sem kiadhatóak, ha azok kiadását valaki 2011. január 1. után kérelmezi.

Az MFB szerint tehát az általunk kért adatok jelentős része – például hogy kik nem fizették vissza a hiteleket, kik hívták le az állami garanciát, mely kedvezményezettek tűntek el stb. – banktitkot képez, vagyis nem kiadható. Adatszolgáltatásukban csupán a 2011. január 1-e és 2012. február 15-e közötti időszakban szerződő cégek listáját bocsátották rendelkezésünkre, ezen belül is csak a szerződő felek nevét, és a 100 millió forintot elérő ügyletek összegét.

Ebből tehát nem derül ki, hogy az elmúlt tíz évben mely cégek vagy intézmények nem fizették vissza, tüntették el vagy élték fel a sokszázmilliós, milliárdos vagy tízmilliárdos MFB-hiteleket, az viszont igen, hogy az elmúlt egy évben kik kaptak ilyeneket. De ez is érdekes.

Az MFB által az elmúlt évben 100 millió forintnál nagyobb összeggel hitelezett cégek listavezetője ugyanis a Közgép Zrt., amely 34 milliárd forintos hitelkeretszerződést kapott, amiből 3,850 millió forintot már le is hívott a rejtegetett tulajdonosi hátterű kormányközeli óriáscég. Milliárdos nagyságrendű hiteleket kapott továbbá egy sor állami óriáscég, például a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap (4 milliárd forint), a Magyar Államvasutak Zrt. (25 milliárd forint), a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (10 milliárd forint).

Az építőipari magáncégek közül a Közgép Zrt. 34 milliárdján túl 3,8 milliárd forintos MFB-hitelt kapott a tavaly októberben csődvédelembe menekült Hérosz Zrt., 5 milliárdot pedig a szocialisták által korábban narancsszínű pénzszivattyúnak titulált Duna Aszfalt Kft.

>>> Az MFB válaszlevelét és a hitelezettek teljes listáját itt letöltheti (PDF)

(Fotó: innen.)

 

Megosztás