Hírek

A milliárdos tételek hozzák össze a pártokat

Politikai osztály és gazdasági oligarchia: közbeszerzés, korrupció, átláthatóság témában beszélgetett Bodoky Tamás (atlatszo.hu), Mong Attila, Léderer Sándor (K-Monitor) és Hüttl Tivadar (TASZ) a „Lebontott demokrácia, kormányozhatatlan ország: a magyar rendszerváltás kisiklása” című konferencián. Mong Attila szerint a mai átláthatatlan politikai és gazdasági helyzet a Kádár-korszakban kialakult és a rendszerváltás után felszámolatlanul maradt informális struktúrákból fejlődhetett tovább. Ezekhez hasonló új informális struktúra lehet a korábban már felvetett, de sosem bizonyított 70-30-as részesedési arányú, nagypárti érdekcsoportok közti megállapodás, melyet a mostani kormány igyekszik 100 százalékossá konvertálni.

Léderer Sándor a K-Monitor Független Közpénzfigyelő Iroda munkatársa elmondta, az ő tapasztalataik alapján a 70-30 nyomai még jól láthatók. Ezt erősítette meg Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője is, aki szerint a „jelentéktelenebb” összegek, például a költségtérítésekkel kapcsolatos elszámolások szintjén zajlik a sárdobálás a politikusok között, de milliárdoknál már csend van.

Hüttl Tivadar, a TASZ jogásza hagsúlyozta, az jó, hogy az alaptörvény is rögzíti, az állam nem szerződhet tisztázatlan gazdasági hátterű (pl. offshore) cégekkel, és a közpénzek felhasználása is közérdekű adatnak minősül. Sőt, az is jó, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a „kétmilliós mutyikat” is vizsgálná. De kérdés, hogy mi derül ki a nyilvánosságra hozott anyagokból, ki mit ír a szerződésekbe. Hüttl szerint az átláthatóság a korrupcióra nem feltétlenül jelent megoldást. Hiába előrehaladott a 90-es évek óta a hazai törvénykezés, ha ez nem változtatott meg semmit.

Megosztás