Cikkek

Az ügyészség szerint sincs újságírói forrásvédelem

Majd három hónap után végre kézhez kaptuk az ügyészség döntését arról, hogy lapunk főszerkesztője jogszerűen hivatkozott-e forrásvédelemre a Brokernet-ügyben.

A döntés szerint a büntetőeljárásról szóló törvénynek a tanúzási mentességekre vonatkozó részébe a törvényalkotó tavaly nem illesztette be a médiaalkotmánynak a forrásvédelemre vonatkozó rendelkezését, így az ügyészség szerint a büntetőeljárások során nem is illeti meg tanúzási mentesség az újságírókat. Ez azt jelenti, hogy a büntetőeljárás tekintetében az ügyészség szerint egyáltalán nem érvényesül a forrásvédelem.

Még elképesztőbb az ügyészségnek az az érvelése, amely szerint nem fűződött közérdek ahhoz, hogy a brokernetes adatlopásról a nyilvánosság értesüljön, mert úgymond ez a cég üzleti titka. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy a Brokernet ügyfeleinek joguk van tudni arról, ha a személyes adataik nincsenek biztonságban.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság számos alkalommal marasztalta el a tagállamokat azért, mert nem biztosították megfelelően az újságírók információforrásainak védelmét. A magunk részéről bíztunk abban, hogy nem kell nemzetközi emberi jogi fórumhoz fordulnunk, mert a magyar bűnüldöző és igazságszolgáltatási szervek képesek lesznek két törvény szövegét együttesen, a sajtószabadság érvényesülése érdekében értelmezni.

Tévedtünk. Irány az Európai Emberi Jogi Bíróság. Addig is kíváncsian várjuk, hogy a jogalkotó szükségesnek látja-e majd korrigálni a jogalkalmazási gyakorlatban immár nyilvánvalóan egyezménysértő jogszabályi rendelkezést.

Az ügyészség döntését letöltheti itt.

Megosztás