Hírek

Szombathely: pert nyert a nyugat.hu

Szendrő-Németh Tamás a nyugat.hu és a TASZ képviseletében indított adatigénylési pert a Falco KC Szombathely Kft. ellen. A pert elsőfokon megnyerték. A Szombathelyi Városi Bíróság kötelezte az önkormányzati tulajdonú Kft-t, hogy ossza meg az adatigénylővel, 2009. január 1-től 2010. december 31-ig mikor és milyen összegű kifizetéseket teljesített a Popgyákunik és Bozzay Ügyvédi Iroda részére. Az adatkérés a szerződések tartalmára, a kifizetések jogcímére és a kamatkezelés feltételeire is vonatkozik.

A céget 2010 júniusában a bírósági döntésben is idézett közgyűlési határozat szerint azért vette át az önkormányzat, hogy biztosítsa a Falco kosárlabda csapat működését és lehetővé tegye, hogy indulhasson az NB1-ben. A cég éves bevétele 2010-ben 91 133 000 forint volt, amelyből 80 millió volt az önkormányzati támogatás. A nyugat.hu keresetét a Popgyákunik és Bozzay Ügyvédi Irodának 2009-2010-ben kifizetett összesen 23 millió forint kapcsán nyújtotta be.

A bíróság részletesen elemezte, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján a cég adatai közérdekű adatnak minősülnek-e vagy üzleti titokként kezelendők, és megállapította, hogy az adatigénylés megalapozott volt. A Falco KC Szombathely Kft.-nek október 4-től számított 15 napon belül teljesítenie kell a kérést.

Szombathelyi Városi Bíróság döntése (PDF)

Megosztás