Cikkek

Tüntetők után nyomoz a BRFK Korrupciós Bűnözés elleni osztálya

Az atlatszo.hu birtokába került dokumentumok tanúsága szerint hónapokig tartó, rendkívül alapos nyomozást folytatott a rendészeti szakszervezetek által szervezett tavaszi demonstráción tűzcsapokat nyitogató tüntetők után a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós Bűnözés Elleni Osztálya. A 2011. április 16-án tartott demonstráció résztvevői közül több tüntetőt azonosítottak, őket rongálás miatt akarják bíróság elé állítani. 

A birtokunkba került dokumentumok tanúsága szerint Fegyverneki Ferenc egyike annak a nyolc embernek, akiket tűzcsap-nyitogatókként azonosított a korrupciós bűnözés elleni osztály nyomozása. A gyanú szerint a nyugdíjas tűzoltó a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által szervezett áprilisi demonstráción „jelenlétével a tűzcsapot megnyitó demonstrálókat a cselekmény elkövetésére buzdította, mellyel az elkövetők szándékerősítő hatását eredményező pszichikai bűnsegélyt nyújtott” (jegyzőkönyv gyanúsított kihallgatásáról, PDF). A rendőrség szerint ez bűnsegédlet rongálás vétségében, ezért Fegyvernekit rabosították: lefényképezték és ujjlenyomatot vettek tőle. Ügyét vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségnek.

Fegyverneki szerint ez nonszensz, hiszen nem történt rongálás, a rendőrség sem állítja hogy ő rongált volna, ráadásul nem is ő szerepel azokon a videófelvételeken, amelyek a „pszichikai bűnsegéd” tevékenységét örökítik meg. A nyugdíjas tűzoltó azt mondta az atlatszo.hu-nak, hogy a rendőrség eljárása alkalmas a jogaikért demonstráló rendvédelmisek megfélemlítésére, hiszen ilyen alapon bármelyik tüntetőt meggyanúsíthatták volna.

Fegyvernekin kívül még hét férfit azonosított az augusztusig tartó, rendkívül alapos nyomozás tűzcsap-nyitogatóként, köztük olyan tűzoltókat, akik akkor nem is tüntethettek, mert éppen szolgálatban voltak Vácon. Az eljárás alaposságára jellemző, hogy a BRFK Bűnügyi Információs Főosztály a katasztrófavédelemnél és a tűzoltóságoknál is adatgyűjtést végzett, a nyomozás során több száz oldal irat keletkezett, és még a gyanúsítottak cellainformációit is beszerezte a rendőrség a mobilszolgáltatóktól.

Ebben a kiemelt jelentőségű bűnügyben a kárérték (a Fővárosi Vízművek tájékoztatása, PDF) 27,500, azaz huszonhétezer-ötszáz forint volt, ebből 21 ezer forintot szakértői díjként számolt el a vízmű – az elfolyt víz értéke alapján nem is indulhatott volna büntetőeljárás. A nyomozás költségéről nincs értesülésünk.

Megosztás