Cikkek

Akadálymentesítettük az Országgyűlés üvegzsebét

Felszabadítottuk az Országgyűlési Hivatal által közzétett nyilvános szerződések adatait, hogy könnyen kezelhető táblázatban lehessen keresni azok között. A legnagyobb értékben az Országház felújítását végző Reneszánsz Kőfaragó Zrt. szerződött a hivatallal, a parlamenti frakciók pedig előszeretettel kötnek tanácsadói szerződéseket saját szellemi holdudvarukkal.

Az Országház üvegzseb oldalán elérhető táblázat ömlesztett, nehezen áttekinthető és nem csoportosítható vagy szűrhető formában tartalmazza a nyilvános adatokat ezért az atlatszo.hu irodai táblázatkezelő programok által kezelhető formátumban teszi azokat közzé, így lehetőség nyílik arra, hogy a legnagyobb értékű szerződésekre, a szállítókra vagy a megrendelőkre keressünk rá, papír, ceruza, számológép és naphosszat görgetés nélkül. Néhány érdekesebb adatot – mint a legnagyobb értékben beszállító felek kilétét vagy a parlamenti képviselőcsoportok saját költéseit – magunk is kikerestünk és feldolgoztunk.

2011-ben a legnagyobb értékben az Országház díszkivilágításának kivitelezésére (606 millió 250 ezer forint a Lisys Fényrendszeripari Zrt. részére), az Országház zárt láncú tévéstúdiójának korszerűsítésére (243 millió 361 ezer 181 forint, a szállító fél a Studiotech Hungary Kft.) és földgáz vásárlására (szállító a TIGÁZ összesen 218 millió 750 ezer forint értékben) költött az Országgyűlési Hivatal.

Top 3

A Parlament épületének díszkivilágítását kivitelező Lisysnél nagyobb értékben csak három cég szerződött az Országgyűlési Hivatallal 2004. január 1-je óta (a táblázat ettől az időponttól követi és teszi közzé a szerződések adatait). A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. több részletben, összesen 7 milliárd 749 millió 688 ezer 728 forintért vállalta a Steindl Imre tervezte épület renoválását.

Az OTP Travel két részletben, összesen 1 milliárd 340 millió forintért végzett, illetve végez most is külföldi kiküldetéshez kapcsolódó utazási szolgáltatást az Országgyűlési Hivatalnak. Az utazási iroda egy 2005. szeptember 15-től 2009. szeptember 15-ig, azaz négy évre és 700 millió forintra szóló, teljesített és egy 2009. június 4-étől 2013. szeptember 30-ig 640 millióra szóló, élő szerződéssel rendelkezik. A Fővárosi Építő Zrt. felújítási, építési beruházási, építőmesteri, szakipari és épületgépészeti munkákat végzett és végez összesen 890 millió 841 ezer 930 forintért.

Kisebbségkutatás

Veress László, Kövér László kabinetfőnöke két ízben, külön-külön majdnem 30 millió forint értékben (29 millió 452 ezer és 29 millió 952 ezer forint) rendelt kisebbségi értékrenddel kapcsolatos illetve szociológiai kisebbségkutatást a Magyar Nemzet munkatársa, Lukács Csaba cégétől a Kárpát-Press Bt.-től. A Kárpát-Press a második alkalommal Dobos Ferenc szociológus B-Fókusz nevű betéti társaságával együtt végezte a kutatást, amely – más kérdések mellett – a határon túli magyar kisebbség könnyített magyar állampolgársághoz és magyarországi választójoghoz való hozzáállását, és az erre vonatkozó igények felmérését is szolgálta.

Frakciózás

Az Országgyűlési Hivatal költései mellett a parlamenti frakciókét is tartalmazza a közzétett táblázat. E szerint az MSZP frakció 290 millió 394 ezer 497 forintot, a Fidesz képviselőcsoportja pedig 341 millió 957 ezer 415 forintot költött a táblázatban közzétett időszak alatt. A Fidesz ebből 131 millió 351 ezer 915 forintot költött a tavalyi választások óta, az MSZP ugyanezen időszak alatt azonban semennyit sem.

A keresést némileg bonyolítja, hogy a táblázatban megrendelő félként szerepel az Országgyűlés Hivatala mellett az „Országgyűlés Hivatala Fidesz”, a „KDNP parlamenti Frakció”, a „Magyar Demokrata Fórum”, és az „MSZP frakció” ám más parlamenti frakciók nincsenek külön feltüntetve, megrendelő aláíróként viszont kétszer szerepel Pető Iván és egyszer Gusztos Péter akkori frakcióvezető-helyettesek, ebből egy alkalommal a tárgy mezőben az szerepel, hogy „SZDSZ működési keret/Kommunikációs tanácsadás”. A Jobbik és az LMP, illetve frakcióik tagjai semmilyen formában nem szerepelnek a jelenlegi adatok között.

A tanácstalan frakció

Szintén a fenti adatok szerint szerint a Fidesz frakció legnagyobb értékben, összesen 47 millió 531 ezer 645 forintra a Jutasi – Társai ügyvédi irodával szerződött, méghozzá jogi tanácsadásra és képviseletre. A képviselőcsoport e mellett összesen 34 millió 870 ezer forintra szerződött az Inform-Data Bt-vel kommunikációs és politikai marketing témakörében nyújtott tanácsadásra, összesen 27 millió 600 ezer forintra az Undersky Kft.-vel politikai kommunikációs tanácsadásra, politikai- és médiaelemzésekre.

Az Undersky tagjai az Inform-Data Bt. és az annak nevében – a már említett szerződések közül – egy esetben aláíró András László. Az Inform-Data beltagja Varga Zsuzsa egyben annak a végelszámolás alatt álló Call-Info Bt.-nek is a beltagja volt, amelyik 9 millió forintért végzett a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának sajtószemlét és médiaelemzéseket 2004-ben. Az Inform-Data, az Undersky és a Call-info ugyanarra a Piliscsabai címre van bejegyezve, a három cég együttesen 71 millió 470 ezer forintra szerződött a Fidesz parlamenti frakciójával 2004 óta.

2009-2010-ben médiaszociológiai és közelebbről meg nem nevezett tanácsadást végzett a Fidesz képviselőcsoportjának Bodnár Dániel könyvkiadással és hírügynökségi tevékenységgel foglalkozó betéti társasága a Bodi-Book, összesen 10 millió 516 ezer 129 forint értékben. 11 millió 965 ezer 726 forintért végzett hírügynökségi tevékenységet Doncsev András – Orbán Viktor korábbi tanácsadója – cége a Qualiton Kft. A 2011. januári keltezésű szerződése értelmében 29 millió 250 ezer forintért fejleszti és tartja karban a fideszfrakcio.hu oldalt a kormányváltás után alakult Support-Express Kft. A fideszfrakcio.hu domain jelenleg a fidesz.hu oldalra van átirányítva.

Általános gazdasági tanácsadást végzett frakció számára a Media System Kft. összesen 25 millió 257 ezer forintért 2007 elejétől 2009 végéig. A Media System részéről az aláíró az a Győri Tibor, aki 1995-től 2002-ig vezérigazgatója és később igazgatósági tagja volt a Mahír Zrt-nek, korábbi résztulajdonosa a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Kft.-nek és a Lánchídrádió Kft.-nek, ezen túl volt igazgatósági tag a Hung-Ister Zrt.-ben, amelynek 50 százalékos tulajdoni hányada a Simicska Lajos és a Nemzet Kft. közös tulajdonában lévő B-Reklám Kft. A Fidesz-közeli Nézőpont Intézet az Orbán informális helyettesének és jobbkezének tartott Habony Árpád és Győri Tibor tulajdonolta Europtimus Zrt.-ből alakult.

Lázár János frakcióvezető 15 millió 375 ezer forint értékben adott megbízást közvélemény-kutatás elvégzésére a Századvég Politikai Iskola Alapítványnak és 30 millió 375 ezer forint értékben tudományos tanulmányok készítésére a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek. Stumpf István tavaly távozott az 1991-ben általa alapított és fideszes agytrösztként nyilvántartott Századvég Alapítvány éléről, utódja az elnöki poszton Lánczi András, az ügyvezető pedig jelenlegi állás szerint Giró-Szász András. Giró-Szász egyben – Heim Péterrel közösen – tulajdonosa annak a 2010-es választások előtt alapított Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek is, amelyik tavasszal megnyerte a Magyar Energia Hivatal által kiírt „távhő-ármegállapítási módszertan kialakítása” című pályázatot 8 millió forint értékben.

A Századvég Gazdaságkutató felügyelőbizottsága az Atticus Investments Befektetési Tanácsadó Zrt.-hez kötődik több szálon. Az Atticust – melynek felügyelő bizottsági tagja tavaly óta Habony Árpád – korábban közösen irányította Lantos Csaba – az OTP volt vezérigazgató-helyettese –, Tiszolczi Renáta és Heim Péter. Lantos és Tiszolczi jelenleg a Századvég Gazdaságkutató felügyelőbizottságának tagjai.

A high-tech frakció

Az MSZP frakció a legtöbbet mobil telefonálásra és mobil levelezésre költötte az előző ciklusban, a Pannon GSM-mel összesen 147 millió 111 ezer 360 forintban szerződve, mobiltelefonok előfizetésére és üzemeltetésére, E-phone-ra és hozzá kapcsolódó adatszolgáltatásra, mobil távközlési szolgáltatásra továbbá SMS futárra.

Az MSZP képviselőcsoportja az adatok tanúsága szerint magáénak vallja a „jó pap holtig tanul” szólás-mondást, hiszen oktatásra és képzésre illetve nyelvoktatásra közel 65 millió forint értékre kötött szerződéseket, ebből egy alkalommal az Alapelv Oktatási Bt.-vel 30 millió forint értékben nagyjából a 2006-2010-es országgyűlési ciklusra, egy ízben nyelvoktatásra és ugyanerre az időszakra 25 millió forint értékben az Inter-Ex Centrum Kft.-vel és egy korábbi rövidebb időszakra 9 millió 870 ezer forint értékben szintén nyelvoktatásra az Inter-Ex Centrummal. Az MSZP frakció képviselői portáljait az Inícium Kft. készítette 9 millió 750 ezer forintért 2009 végén. Sajtófigyelést, hírfigyelést és „hírvadászatot” 30 millió forintért végzett a szocialista képviselőknek a Human Operator Kft.

És a maradék

A KDNP frakciója négy részletben, összesen 25 millió 800 ezer forintért szerződött Dr. Édes Balázzsal, illetve ügyvédi irodájával ügyvédi tevékenységre és jogi szaktanácsadásra, ezen kívül gépkocsit vásárolt két alkalommal összesen 14 millió 764 ezer 382 forintért valamint PR és kommunikációs tanácsadást rendelt meg a Pragmatic Consult Kft.-től 8 millió 700 ezer forintért.

A Magyar Demokrata Fórum pedig két alkalommal vásárolt személygépkocsit összesen 14 millió 200 ezer forintért. A táblázat szerint az Országgyűlési Hivatal által rendelt, de a megrendelő nevében aláíró személyében az SZDSZ-hez köthető, már említett három tétel egyike gazdaságpolitikai szaktanácsadásról szólt, amelyet Pető Iván rendelt meg Szalay-Berzeviczy Gábor cégétől az Avipol Bt.-től. Szalay-Berzeviczy – néha Szalay Gáborként használja a nevét – 1990 és 2006 között az SZDSZ országgyűlési képviselője, a Medgyessy-kormány gazdasági minisztériumának politikai államtitkára továbbá a MAVIR Zrt. valamint a Budapesti Távhőszolgáltató (FŐTÁV) Zrt. igazgatósági tagja volt. Jelenleg is igazgatósági tag az MMBF Földgáztároló Zrt.-ben.

Szintén Pető Iván rendelte meg a Büky és Társa Bt.-től (a táblázatban Bökyként szerepel, ahogy a szállító részéről aláíró Büky Béláné is Böky Bélánéként van feltüntetve) 7 millió 500 ezer forintért azt a kommunikációs tanácsadói szolgáltatást, amelyet az SZDSZ működési keretéből finanszíroztak a táblázat tanúsága szerint (ennek nyomát a tárgy mezőben találni). Gusztos Péter jogi tanácsadásra szerződött 7 millió 200 ezer forintra Dr. Vincze Ildikó Mária ügyvédi irodájával.

A teljes táblázat innen letölthető (Excel)

 

Megosztás