Adatigényléses perek

Ha tud titkot tartani, bárki belenézhet – perlünk a székházszerződésért

Bő egy hónapja kértük ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól a Magyar Televízió székházának megvásárlásáról szóló szerződés másolatát. Az Alap vezérigazgatója válaszlevelében a titoktartási kötelezettség melletti betekintés lehetőségét ajánlotta fel, de nemzetbiztonsági okokból (!) másolatot nem kívánt adni a szerződésből.

Nyilván mi nem értünk valamit.

Ha van nemzetbiztonsági kockázat a szerződés megismerhetővé tételében, akkor azt a hatályos törvények szerint (1) minősíteni kell, (2) nyilvánvalóan  még titoktartási nyilatkozat mellett sem lehet odaadni olvasgatásra olyannak, aki nem rendelkezik nemzetbiztonsági átvilágítással. Mivel sem minősítve nincs a szerződés, és még betekintést is engedne az MTVA, nem látunk okot arra, miért ne ismerhetné meg mindenki, hogy sokmilliárd forintot miként készül elkölteni egy állami intézmény.

Ettől függetlenül is, a nemzetbiztonsági kockázat legfeljebb az épületek tervrajzaival vagy más hasonló műszaki jellemzőivel kapcsolatban merülhet fel, így semmi ok nincs arra, hogy minden más részletében ne kerüljön nyilvánosságra a szerződés. Éppen ezért keresetet indítottunk az MTVA ellen annak érdekében, hogy a bíróság kötelezze őket a szerződés másolatának kiadására.

Az MTVA válaszlevele letölthető innen (PDF)

A keresetlevél letölthető innen (PDF)

Megosztás