Heti lapszemle

A Megafon tízmilliókból szidja Magyar Pétert, Matolcsy fia menti a vagyont

Telex: 143 millió forint a Megafon havi facebookos hirdetési számlája

A kormánypropaganda gyakorlatilag egyetlen, pénzügyileg átlátható szelete a facebookos hirdetések világa, amiről a Meta rendszeresen közzétesz adatokat. Ezekből az látszik, hogy a Megafon elmúlt 30 napos számlája 143,6 millió forint, ami összesen 206 szponzorált posztra ment el. Ezek nagyon nagy részét Magyar Pétert gyalázó videók teszik ki, kisebb részben pedig a közelgő önkormányzati és EP-választások kapcsán a hazai ellenzék és „Brüsszel” támadása.

24.hu: Varga Mihály volt helyettes államtitkárát és Palkovics László bizalmasát is börtönbe zárná az ügyészség

A Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érintő vesztegetési botrányban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) ötvennégy ember ellen emelt vádat. Az ügy 2022 áprilisában robbant ki, amikor 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre. A vádak szerint a kormánytisztviselők kenőpénzért cserébe főként vissza nem térítendő európai uniós támogatások elnyerésében működtek közre.

Direkt36: Bizalmas iratok leplezik le, hogy Orbánék titokban finanszírozták az egyik legnagyobb európai tévécsatorna megvásárlását

Mario David konzervatív portugál politikus fia, Pedro Vargas Santos David portugál üzletember cége 2022-ben vette meg az egyik legnagyobb európai hírcsatornát, az Euronews televíziós csatornát. A Direkt36 az Expressóval és a Le Monde francia lappal közös nyomozása kiderítette, hogy a mintegy 150 millió eurós ügylet jelentős részét magyar állami és kormányközeli szereplők finanszírozták.

Mfor.hu: Orbán Viktor szép csendben tízmilliárdokat ad Ukrajna fegyverutánpótlására

A kormány jelentősen, a következő években 24,4, valamint 19,5 és 19,8, illetve 19,2 millió euróval, összesen 82,9 millió euróval, azaz mai árfolyamon több mint 32 milliárd forinttal emeli meg Magyarország hozzájárulását az Európai Békekerethez. A kicsit megtévesztő nevű keret valójában elsősorban az Ukrajnának szánt fegyvervásárlások finanszírozására szolgál, mivel e célra az Unió saját költségvetéséből nem költhet.

Válasz Online: Közeleg a Matolcsy-korszak vége: Ádám és barátai óriási vagyonátmentésbe kezdtek

A kormány és a jegybankelnöki mandátumát szűk egy év múlva kitöltő Matolcsy György a felszínen évek óta kóstolgatja egymást, ám a mélyben senki nem parancsol megálljt az MNB ingatlan-kiszervezési gyakorlatának. Pedig a Matolcsy fia által fémjelzett üzleti klub óriási vagyonátmentésbe kezdett – a nemzeti bank régiós multicége, a varsói tőzsdén jegyzett GTC Group közreműködésével. Utóbbi eddig 42 milliárd forintnyi eurót fizetett a Matolcsy Ádám–Száraz István-kör által kezelt tíz ingatlanért; köztük olyanokért, amelyeket anno épp az MNB portfoliójából „szakítottak” ki.

Címlapkép: Magyar Péter / Facebook

Megosztás