médiaszereplés

Mészáros Lőrinc furcsa meggazdagodásáról beszélt a Klubrádióban Katus Eszter

Mészáros Lőrinc 660 milliárdos vagyonával ma a leggazdagabb magyar. A káprázatos teljesítményt elképesztően rövid idő alatt érte el, de már az első százmilliók megszerzése furcsa körülmények között történt – akárcsak a polgármesterré választása. Orbán Viktor miniszterelnök egykori osztálytársa és barátja talán tényleg minden vállalkozónál okosabb lehet, de hogy neki is vannak jól képzett szakemberei, az szinte biztosra vehető.

A Klubrádió Hetes Stúdió című műsorában összegezte Mészáros Lőrinc bámulatos meggazdagodásának útját Katus Eszter. Kollégánk többek között arról beszélt, hogy az ország ma már leggazdagabb embernének nemcsak a polgármesterré választása zajlott furcsa körülmények között, de cégének, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek az indulása is.

Ahogy ugyanis azt egy közbeszerzési szakértő pár éve megvizsgálta, a társaság az első öt győzelmének egyike sem volt klasszikus versenyhelyzet: vagy mindenki mást kizártak, vagy drágább ajánlattal is ők nyertek, vagy eleve egyedül indultak. A Mészáros és Mészáros Kft. eleinte nagy cégekhez társult konzorciumi partnerként, majd amikor ezekből a beruházásokból pénzt és referenciát szerzett, már milliárdos – szintén közpénzes – tenderekre is jelentkezhetett.

Azóta több száz cégben lett érdekelt, a vagyona 660 milliárdra nőtt, ráadásul olyan ütemben, hogy azt klasszikus versenyhelyzetben szinte lehetetlen megvalósítani. Ennek ellenére a 82 milliárdos forgalmat bonyolító, de 800 milliós veszteséget produkáló cégét a kormány megtámogatta a Gyármentő Programban.

 

Hogy Mészáros Lőrincnek vannak-e strómanjai vagy „agytrösztjei”, mint Orbán Viktornak például Rogán Antal, még egy alaposabb kutatásra váró terület, de az szinte biztos, hogy az értelmes, összefüggő mondatokra szinte képtelen egykori gázszerelő nem egyedül bajlódik a cégbirodalom irányításával.

Kollégánk egy nappal korábban a Reggeli gyors című műsorban is szerepelt: ott arról beszélt, hogyan maradt több ezer tonna hulladék a Baranya megyei Egyházasharaszti nyakán, és mi lehet a további sorsa a szeméthegyeknek.

Megosztás