PODCAST

Besztof Átlátszó: Bátonyterenyétől Dadig

Podcastunkban összeszedjük az elmúlt hetek érdekesebb témáit, amelyeket a szerzőkkel beszélünk át röviden és velősen. A mostani adás központjában – nevünkhöz méltóan – az átláthatóság állt. 

Bodnár Zsuzsa talán elsőként kezdett foglalkozni a magyar sajtóban az akkumulátorgyárak ügyével. Írt Gödről, Iváncsáról, Debrecenről, Győrszentivánról, ezúttal pedig Bátonyterenyén járt. Az eset azért érdekes, mert itt nem egy akkumulátorgyártó üzem létesül, hanem egy újrarahasznosító telep működése vált ki élénk lakossági tiltakozást. Az eddigi megmozdulások tapasztalatairól és a cégek titkolózási hajlandóságáról is beszélt az Átlátszó munkatársa.

„Ezt a kurva gyárat be kell záratni” – elegük van a bátonyterenyeieknek a szennyező akku-feldolgozóból | atlatszo.hu

Ezenkívül az üzem területén, több mint ezer darab fémhordóban, engedély nélkül tárolt hulladékot talált a hatóság. A hulladék eredetét a telephelyen nem tudták igazolni, és a mennyiségét sem tudták pontosan megállapítani. A fémhordókat gyakorlatilag az üzem minden zugában tárolták, a szabadban éppúgy, mint a darálógép közvetlen közelében.

Ám az információk elhallgatása nemcsak a veszélyes üzemek tulajdonosaira jellemző. Ősszel állt föl az a hatóság, amelynek kifejezetten az volna a feladata, hogy az uniós pénzköltések átláthatóbbak legyenek, és ezáltal csökkenjen a korrupció. Az Integritás Hatóság elnökével az Átlátszó is készített egy podcast-beszélgetést a tavasz folyamán. Ennek ellenére, amikor kiderült, hogy a hatóság megkötötte – közbeszerzési eljárás nélkülözésével – az első szerződéseit és portálunk érdeklődött azok tartalmáról, megtagadták az adatok kiadását. Majd, amikor adatigényléssel fordultunk a hatósághoz, akkor mégiscsak voltak kegyesek hozzáférhetővé tenni az adatokat. Az esetről Katus Eszter mesélt, aki beszámolt arról a trükközésről is, amikor a nyilvánosságot úgy próbálják kicselezni, hogy a beruházást egyház végzi el. Ahogy ez Dadon is történt, ahol stábunk próbált a helyi alpolgármester és a református egyházközség ügyeinek nyomába eredni.

A dadi alpolgármester cége építheti 1 milliárdért a falu új tornacsarnokát | atlatszo.hu

Bár ottjártunkkor az alpolgármestert és a polgármestert sem találtuk a hivatalban, e-mailes megkeresésünkre a település vezetője, Szücs Attiláné leszögezte, „a Dadi Református Egyházközség önálló entitás, ügyeit saját maga intézi, az önkormányzat semmilyen jogkört nem gyakorol az egyház felett. Ettől függetlenül a természetes kapcsolatunkon keresztül van információnk a településen zajló beruházásával kapcsolatban, aminek az egész falu örül és várja a befejezést”.

A nagyon különféle eseteket összekapcsolja az, hogy az Átlátszó próbálja a rejtettnek szánt folyamatokat transzparenssé tenni. Erről a sziszifuszi munkáról, az eredményeiről beszélgettünk még az adásban, illetve arról, hogy ez módosít-e a szereplők működésén, és ha igen, hogyan és mennyiben.

A Besztof Átlátszó célja, hogy röviden és lehetőség szerint könnyedén összefoglaljuk, hogy az elmúlt hetekben mivel és miként foglalkoztunk. Legfontosabb sztorijaink lényege legföljebb harminc percben!

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról!

SHOW NOTES:

„Ezt a kurva gyárat be kell záratni” – elegük van a bátonyterenyeieknek a szennyező akku-feldolgozóból: https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/06/30/ezt-a-kurva-gyarat-be-kell-zaratni-eleguk-van-a-batonyterenyeieknek-a-szennyezo-akku-feldolgozobol/ 

A dadi alpolgármester cége építheti 1 milliárdért a falu új tornacsarnokát: https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/06/28/a-dadi-alpolgarmester-cege-epitheti-1-milliardert-a-falu-uj-tornacsarnokat/

Hont András Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/hontandras75⁠⁠

Bodnár Zsuzsa Facebook-oldala: https://www.facebook.com/bodnarzsuzsaujsagiro

Katus Eszter Facebook-oldala: https://www.facebook.com/keatlatszo

Az Átlátszó Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/atlatszo.hu/⁠⁠

Az Átlátszó Instagram-oldala: ⁠⁠www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu⁠⁠

Az Átlátszó Twitter-oldala: ⁠⁠twitter.com/atlatszo⁠⁠

Az Átlátszó YouTube-oldala: ⁠⁠www.youtube.com/c/Atlatszovideo⁠⁠

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás