médiaszereplés

Az EKF 2023 korrupciógyanús költéseiről beszélt a Klubrádióban Katus Eszter

A kormányközeli West Hungária Bau Kft. (WHB) és a döntéshozó Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-hez köthető emberek cégei is profitálnak az Európa Kulturális Fővárosa projektekből. Erről beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában kollégánk, Katus Eszter.

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti Európa Kulturális Fővárosa címet. Az erre szánt rengeteg közpénz nagy része azonban nem programokra, hanem infrastrukturális beruházásokra megy el. A 111 milliárdos programsorozat megszervezésével a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t bízták meg. Főként ez a cég és a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. írja ki a kapcsolódó beruházásokról és szolgáltatásokról szóló közbeszerzéseket, és ők döntenek a támogatások kiosztásáról is. Nem is akárhogy.

Mészáros Zoltán, aki nem más, mint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. korábbi vezérigazgatója és főtanácsadója például cégével több száz millió forintos támogatást kapott hotelbővítésre a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-től.

Vagy ott van Fabó Péter, Balatonalmádi polgármesterének cége is, ami két megbízást nyert a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közbeszerzési pályázatain, miközben a balatonalmádi önkormányzat tulajdonosa is a zrt.-nek.

Házon belül osztogatják a pénzt és a megbízásokat az EKF 2023 beruházásoknál | atlatszo.hu

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. A 88,5 milliárdos programsorozat megszervezésével a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t bízták meg. Most az Átlátszó tudomására jutott néhány eddig nem publikus költség: reklám- és propagandakiadásokra 1,5 milliárd forintot, személyi juttatásokra közel 3 milliárd forintot, utazási- és szállásköltségre 150 millió forintot terveznek költeni.

Most pedig az derült ki, hogy nettó 2,2 milliárdért építhet Veszprémben parkolót a kormányközeli WHB és a szintén közpénzes megbízásokkal kitömött VEMÉV-SZER Kft. A WHB igazi nagyágyú; tulajdonosa Tiborcz István volt üzlettársa, Paár Attila, aki korábban megvásárolta a miniszterelnöki vő tulajdonrészét az Eliosban.

A VEMÉV-SZER pedig jelenleg több másik beruházásban is érdekelt, ami az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozathoz köthető. Sőt, a tulajdonukban álló hotel is kapott közel 300 millió forintos támogatást a szervezéssel megbízott Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-től.

 

Erről beszélgetett a Klubrádió Reggeli gyors című műsorának január 30-i adásában az Átlátszó újságírója, Katus Eszter. A beszélgetésből az is kiderült, miért gondolja többek között Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztosa azt, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség egyes esetekben.

Megosztás