PODCAST

„Lázár János is hitelesítette Szigetvári Viktort” – Márki-Zay Péter a Datadatról

Az Átlátszó podcastjének vendége volt az ellenzék idei miniszterelnök-jelöltje, aki beszélt a lapunk által elsőként bemutatott óbaloldali adatgyűjtő céghez fűződő viszonyáról, a „kultúraváltásról” és több más téma mellett Gyurcsány Ferenc pártjáról is. 

Dollárbaloldalozástól hangos a kormánypárti média. Ahogy bőven a választás után napvilágra került: hozzávetőleg hárommilliárd forintnyi támogatás érkezett a tengerentúlról a Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) az idén. A pénzt az Action for Demokracy nevű szervezet gyűjtötte a magyar ellenzék érdekében, mely szervezetet Korányi Dávidnak, a Főpolgármesteri Hivatal munkatársának neve fémjelez.

Az adományozás tényében a kormányoldal két fő problémát látott:szerintük egyfelől fölveti a külföldi befolyásolás lehetőségét, másfelől, ha a pénzt kampányra költötték, úgy megszegték a párt- és kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályokat.

Főként az első szempont miatt került az eset a magyar nemzetbiztonság látókörébe. A titkosítás alól alig egy hete föloldott, az illetékes országgyűlési bizottságnak bemutatott prezentációból kiderült, hogy az összeg nagy része ahhoz a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok emblematikus arcai körül kiépült, adatgyűjtésen alapuló online politikai marketinggel foglalkozó céghálózathoz került, amelyről közel három esztendeje az Átlátszó írt először.

A levitézlett óbaloldal propagandagépezete nyelte el a hárommilliárdos amerikai demokráciasegély túlnyomó részét | atlatszo.hu

A titkosszolgálati, rendvédelmi és adóhatósági adatokat összegző NIK megállapításai szerint az AD által elutalt többmilliárdos összeg túlnyomó része annál a baloldali befolyásolási masinériánál kötött ki, aminek a működéséről közel három évvel ezelőtt, a 2019-es önkormányzati választások után az Átlátszón írtunk elsőként.

Az ügyről nyilatkoztak az MMM vezetői és személyesen Márki-Zay Péter is. Állításuk szerint a támogatást mikroadományozók tízezrei – elmondásuk alapján mind magyar állampolgárok – adták össze és nem kampányra, hanem egyéb közéleti célokra, az általuk használt elnevezés szerint „kultúraváltó” kampányra. Azonban jobboldali influenszerek kitúrták az Action for Demokracy egy, az internetről eltüntetni próbált archív példányát, amelyen kultúraváltásról szó sem esik, csak a választásról, illetve a webarchívumon keresztül elért, még mindig éles adományozó felületen nyoma sincs annak, hogy az állampolgárságot ellenőriznék, ahogy a támogatók tízezreinek sincs, csupán 11-nek. Mindez elég rejtély ahhoz, hogy magánál Márki-Zay Péternél érdeklődjünk.

A hódmezővásárhelyi polgármester elfogadta meghívásunkat, és válaszolt kérdéseinkre az Átlátszó podcast-adásában.

A beszélgetésben szóba került – miután a volt miniszterelnök-jelölt hosszan beszélt az Átlátszó költségvetésének szerkezetéről és némileg rövidebben az ereszezésről –, hogy miként értesült arról, hogy „pénz áll a házhoz”, mikor és hogyan találkozott Korányi Dáviddal, milyen szempontból tartja elfogadhatónak a CÖF működését, tudott-e Szigetvári Viktor korábbi vásárhelyi tevékenykedéséről, és ez mennyiben jelentett ajánlólevelet, illetve válaszolt a Datadatos munkavégzést, a különféle szerződéskötési és utalási időpontokat firtató kérdéseinkre is.

Arra a fölvetésünkre, hogy mivel a Bajnai-Szigetvári-féle Datadat már januárban dolgozott az MMM-nek, a szerződés aláírására viszont csak március végén került sor, de az első utalás pár nap múlva már meg is érkezett az április 3-án esedékes választás előtt, hogy itt nem „lepapírozásról” volt szó, azzal felelt, hogy „simán el tudja képzelni”.

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

 

Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról!

SHOW NOTES:

A levitézlett óbaloldal propagandagépezete nyelte el a hárommilliárdos amerikai demokráciasegély túlnyomó részét: https://atlatszo.hu/kozugy/2022/11/24/a-levitezlett-obaloldal-propagandagepezete-nyelte-el-a-harommilliardos-amerikai-demokraciasegely-tulnyomo-reszet/

 

Márki-Zay Péter Facebook-oldala: https://www.facebook.com/markizaypeter

Hont András Facebook-oldala: https://www.facebook.com/hontandras75

Sarkadi Nagy Márton Facebook-oldala: https://www.facebook.com/sarkadinagymarton

Az Átlátszó Facebook-oldala: www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram-oldala: www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu

Az Átlátszó Twitter-oldala: twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube-oldala: www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás