médiaszereplés

Az ukrajnai bombázásokról beszélt Zubor Zalán a Klubrádióban

A héten az ukrajnai háború kezdete óta a legnagyobb orosz rakétaeső hullott Ukrajnára. A támadások hatásait már a szomszédos országokban is érzik, köztük Magyarországon is: hazánk irányába rövid időre leállt az olajszállítás, miután az oroszok a Barátság vezetéket működtető elektromos állomást is eltalálták. A bombázások hátteréről és következményeiről Zubor Zalán a Klubrádió Esti Gyors című műsorában beszélt november 16-án.

Az orosz légierő és hadiflotta kedden egy nap alatt mintegy 100 rakétát lőtt ki főleg civil célpontokra – február óta nem volt rá példa, hogy egy nap alatt ennyi rakétát vessenek be. Az Átlátszó legfrissebb heti összefoglalójában ezekről a bombázásokról is szó esett.

Lengyelországban csapódott be egy rakéta, sok megszállt területről kiűzték az oroszokat – heti összefoglalónk az ukrajnai háborúról

A hivatalos NATO-álláspont szerint egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta csapódott be, de az eset körül sok a kérdőjel.

A héten közvetetten már Magyarországot is érintették az orosz légitámadások, mivel ezek következtében ideiglenesen leállt a Barátság kőolajvezeték működése. Az orosz olajat szállító vezeték Belaruszon és Ukrajnán halad át, de a háború kitörésekor nem állították le a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló olajszállítást.

Zubor Zalán, az Átlátszó újságírója a Klubrádió Esti Gyors című műsorának november 16-i adásában elmondta: maga a vezeték a mostani bombázásokban nem sérült meg, találatot kapott viszont az azt árammal ellátó létesítmény, emiatt pár óráig nem működött a vezeték szivattyúja. A hibát azóta kijavították, azonban október óta Oroszország folyamatosan támadja az ukrán energia-infrastruktúrát, hogy nyomást gyakoroljon a lakosságra. Az oroszoknak is tudnia kell, hogy az ukrán elektromos erőművek elpusztítása a saját olajkereskedelmük leállását is eredményezheti, ennek ellenére a hasonló támadások jó eséllyel folytatódnak majd a következő hetekben, ami további leállásokhoz vezethet.

Kollégánk beszélt arról is, hogy a kőolaj-import szempontjából Magyarország nincs teljesen kiszolgáltatva Oroszországnak: a hazánkba érkező kőolaj közel fele más forrásból (például az Adria-vezetéken keresztül) érkezik. Emiatt egy néhány órás, vagy akár pár napos leállás nem fog üzemanyaghiányt okozni – emlékeztetett arra, hogy néhány éve napokig nem érkezett olaj a vezetéken, miután szennyezett anyag került a csövekbe. A vezeték tartós leállása viszont veszélyeztetheti a régió olajellátását.

 

A mostani orosz bombázások hatásait közvetve nemcsak az ukrán civilek, de a szomszédos országok is érzik – a kőolajvezeték leállása mellett a héten a légi háború következményeként áramellátás nélkül maradt Moldova egy része, Lengyelországban pedig eltévedt rakéták miatt két ember életét vesztette. Zubor Zalán szerint emiatt a nyugati országok az ukrán légvédelem további megerősítéséről dönthetnek.

Megosztás