médiaszereplés

A brutális rezsiárak miatt bezáró helyekről beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

Nemrég megjelent videókörképünkben egy kistelepülés, egy nagyváros és egy megyeszékhely példáján keresztül mutattuk be, hogy milyen nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok a horribilis energiaárak miatt. A megdrágult rezsi miatt azonban egyre több magánvállalkozás is bezárt, és valószínűleg még sokan fogják ezt tenni a következő hónapokban. Munkatársunk a Klubrádió reggeli műsorában beszélt arról, hogy főleg a vendéglátóipar szendvedheti meg a válságot, hiszen az emberek az ilyen típusú kiadásaikon tudnak legkönnyebben spórolni.

A kormány idén nyáron léptette ki az önkormányzatokat és a cégek többségét a rezsicsökkentés alól. Azóta teljes piaci árat kell fizetniük az áramért és a gázért is, amit a korábbi költségek sokszorosáért kapják.

Az önkormányzatok általában 1 vagy 2 évre kötnek energiabeszerzési szerződést, vagy januártól-januárig, vagy októbertől-októberig tartó időszakra. Idén szeptember elején látszott, hogy milyen nehéz helyzetbe kerültek azok a települések, akik új szerződést akartak kötni az október elején lejáró korábbi megállapodásuk utáni időszakra. Jó esetben 4-6-szor, rosszabb esetben 10-20-szor magasabb árú ajánlatokat kaptak az állami tulajdonú MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-től, mint amennyit korábban fizettek.

A legtöbb önkormányzat úgy próbál spórolni, hogy kulturális (könyvtár, művelődési ház), oktatási (óvoda, kollégium) és sportintézményeket (sportcsarnok, uszoda) zárnak be. Múlt héten megjelent videókörképünkben 3 különböző méretű település, a 3 ezer lakosú Sásd, a 10 ezer lakosú Nagyatád, és a a 150 ezer lakosú Miskolc példáján keresztül mutattuk be, hogy milyen nehéz helyzetbe kerültek az önkormányzatok a magas energiaárak miatt.

A brutális energiaárak miatt sorra zárnak be az intézmények és üzletek az országban | atlatszo.hu

A kormány nyáron a lakosságnak részben, egy bizonyos elfogyasztott mennyiség fölött szüntette meg a rezsicsökkentést. Az önkormányzatoknak és a cégek többségének azonban teljesen megszűnt a kedvezmény, nekik teljes árat kell fizetniük az áramért és a gázért is. Az Oroszország által visszafogott gázszállítás miatt az energiaárak az egekben vannak, amit tovább tetéz a rekordmagas infláció – lehetetlen helyzetbe hozva az önkormányzatokat és vállalkozásokat.

Videós körképünkben arra is kitértünk, hogy ugyan a fővárosban egyelőre nem ilyen drámai a helyzet, de – ahogy az a K-Monitorral közösen folyamatosan frissített térképünkön is jól látszik – a cukrászdák, kávézók, kisboltok ajtaján szaporodnak a „Megszűnt” feliratok. Utcai kérdezősködésünk során pedig azt tapasztaltuk Budapesten, hogy leginkább a turizmusban és vendéglátásban dolgozók tartanak attól, hogy hamarosan elveszítik a munkahelyüket.

Cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának november 7-i adásában beszélt arról, hogy sajnos ez a félelem nem alaptalan, hiszen a lakosságnak is drága a rezsi és az élelmiszer, spórolni pedig legkönnyebben a kulturális és kulináris kiadásaikon tudnak az emberek: nem mennek étterembe, színházba, és nem vesznek igénybe szolgáltatásokat.

 

Munkatársunk arról is beszélt a műsorban, hogy november elején bejelentették, a kormány támogatást ad vizes sportlétesítmények, vagyis uszodák üzemeltetésére az önkormányzatoknak. Erdélyi Katalin elmondta, hogy ez az intézkedés jellegzetesen fideszesre sikerült, ugyanis nem az összes uszoda kap támogatást, de az, hogy melyikek kapnak, és azokat hogyan választották ki, azt nem közölték.

Megosztás