médiaszereplés

Ki nem fizetett alvállalkozókról és bedőlt projektről beszélt a Klubrádióban Katus Eszter

Egy becsődölt és egy zűrös beruházás fővállalkozója ellen tettek feljelentést Tatabányán és Pécsett, miközben az eredeti tulajdonosok menet közben megszabadultak a cégtől. Hogy miért lehetett előre látni a várható problémákat, és mi történt a cikk megjelenése után, arról Katus Eszter beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában október 25-én.

Zűrös hátterű cégek vittek el egy 5 milliárdos iskolaépítési munkát Tatabányán– írtuk 2019 szeptemberében. Közülük két nyertes, a Valid Solution Kft. és az Octopus Invest Kft. ugyanis közös tulajdonosi háttérrel bírt, és korábban részt vettek egy tenderen, ahol kapcsolt cégek „versenyeztek” egymás ellen. Az Octopus és egy másik hozzá köthető cég Pécsett is befutó lett egy tűzoltólaktanya építése kapcsán.

És bár sejteni lehetett, hogy kockázatos megkötni a szerződéseket, a megbízók mégis a kevésbé jó referenciával bíró cégek mellett döntöttek.

Azóta eltelt három év, és mindkét projekttel kapcsolatban gondok adódtak. Tatabányán feljelentették az alvállalkozói az Octopus Invest Kft.-t, miután a cég szerintük nem fizette ki nekik az elvégzett munkáért járó összegeket. A kft. állítja, csak azokkal szemben tartotta vissza a pénzt, akik nem megfelelően teljesítették vagy el sem végezték a munkát. Pécsett pedig szerződést bontottak velük, miután nem teljesítették határidőre a feladatokat.

Tatabányán feljelentették az alvállalkozói, Pécsett szerződést bontott a megrendelője a tendernyertes építőcéggel | atlatszo.hu

Feljelentették alvállalkozói az Octopus Invest Kft.-t, miután a cég szerintük nem fizette ki nekik az elvégzett munkáért járó összegeket. A kft. állítja, csak azokkal szemben tartotta vissza a pénzt, akik nem megfelelően teljesítették vagy el sem végezték a munkát. A tatabányai beruházást megrendelő Székesfehérvári Egyházmegye mossa kezeit, és kimaradna a vitából. Mindeközben Pécsett szerződést bontottak az Octopus Investtel egy másik építkezés kapcsán, a korábbi tulajdonosok pedig az elmúlt hetekben megszabadultak a cégtől. Mindkét projekt közbeszerzési eljárásánál látni lehetett, hogy kockázatos megkötni a szerződéseket, a megbízók mégis a kevésbé jó referenciával bíró cégek mellett döntöttek.

A korábbi tulajdonosok az elmúlt hetekben megszabadultak a cégtől, mindkét városban a rendőrség vizsgálódik. A cikk megjelenése után pedig újabb károsultak keresték fel az Átlátszót.

Minderről a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában beszélt kollégánk. A beszélgetés itt visszahallgatható:

Katus Eszter a Reggeli Gyorsban – 2022.10.25. by atlatszo.hu

Kollégánk egy olyan cégről beszélt a Klubrádióban, amit Tatabányán feljelentettek az alvállalkozói.

Megosztás