médiaszereplés

A pályázati csalás kapcsán elmarasztalt Jellinek Dániel ügyéről beszélt Bodoky Tamás a Klubrádióban

Múlt héten megírtuk, hogy a Kecskeméti Törvényszék júniusban egy költségvetési csalási ügyben bűnsegédként elmarasztalta Jellinek Dánielt az egyik érdekeltsége által hitelezett projektcég által elkövetett uniós pályázati csalás ügyében. Lehetséges, hogy az évek óta Tiborcz Istvánnal üzletelő ingatlanmágnást valaki meg akarta leckéztetni, mert a hasonló stikliknek nem igazán szokott hatósági következménye lenni. Az ügy részleteiről főszerkesztőnk, Bodoky Tamás a Reggeli Gyors hétfői adásában beszélt.

A Forbes jellemzése szerint a lap által 2021-ben 189 milliárdos vagyonúra becsült Jellinek Dániel vezetésével az Indotek – aminek alapítója, ügyvezető igazgatója és többségi tulajdonosa – szép csendben az ország egyik legnagyobb ingatlanbirodalmát vásárolta össze bevásárlóközpontokból, irodaházakból és raktárakból.

A K-Monitor jellemzése szerint Jellinek Dániel rövid idő alatt vált Magyarország egyik leggazdagabb emberévé, vagyona részét képezi az orosz Nemzetközi Beruházási Bank pénzéből és magyar állami milliárdokból megvalósult Balalaland projekt, és a Waberer’s logisztikai vállalat is. Üzleti ügyekben az utóbbi néhány évben gyakran mozog együtt Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal: állami pályázaton jutott értékes svábhegyi telkekhez, és 2020-ban jelentős tulajdonrészt vásárolt Tiborcztól az Appeninn holdingban. A Válaszonline portréinterjúja szerint mégsem tartja magát NER-lovagnak, és állítása szerint politikai hátszél nélkül üzletel az állammal, aminek tavaly majdnem visszavásárolta a Budapest Airportot.

Augusztus 12-én megírtuk, hogy a Kecskeméti Törvényszék júniusban egy költségvetési csalási ügyben bűnsegédként elmarasztalta Jellinek Dánielt, és egyúttal mentesítette a büntetett előélet jogkövetkezményei alól az üzletembert. Az elmarasztaló ítélet egy Jellinek-cég által hitelezett projektcég által elkövetett uniós pályázati csalás ügyében született úgy, hogy Jellinek tárgyalás nélkül elismerte, hibázott. Értesülésünket az érintett is megerősítette.

Topmilliárdost marasztalt el csendben a bíróság egy uniós pályázati csalás ügyében | atlatszo.hu

A Forbes jellemzése szerint a lap által 2021-ben 189 milliárdos vagyonúra becsült Jellinek Dániel vezetésével az Indotek – aminek alapítója, ügyvezető igazgatója és többségi tulajdonosa – szép csendben az ország egyik legnagyobb ingatlanbirodalmát vásárolta össze bevásárlóközpontokból, irodaházakból és raktárakból.

Az ügy lényege az volt, hogy a Jellinek Dániel többségi tulajdonában (a Florange Property Ingatlanhasznosító és Forgalmazó Kft-n keresztül) lévő Bohemian Financing Zrt. 2017-ben kölcsönt nyújtott a Zsana Geoterm Energiaszolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nek. A hitel célja önerő biztosítása volt egy európai uniós finanszírozású projekthez, és a pénzt a Zsana Geoterm Kft. előtörlesztéssel fizette vissza.

2021-ben a NAV kezdett nyomozni, mert a Zsana Geoterm Kft. a kapott uniós támogatásrészt a céljától eltérően használta fel, és ez felvetette a költségvetési csalás gyanúját. Így jutottak el az önerőt a cégnek hitellel biztosító Jellinek-érdekeltséghez, és úgy találták, hogy a Bohemian Financing Zrt. „a hitel folyósításával kapcsolatban nem tanúsított kellően körültekintő magatartást, ami segítőleg hozzájárulhatott a Zsana Geoterm Kft. jogsértéséhez.”

 

A Jellinek-ügyről szóló cikk szerzője, Bodoky Tamás a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának augusztus 15-i adásában beszélt a részletekről. Főszerkesztőnk elmondta az adásban, hogy nagyon szokatlan, hogy egy ilyen híres és gazdag embert elmarasztaljanak a hatóságok, tehát könnyen lehetséges, hogy Jellineket figyelmeztetni akarta valaki az eljárással.

Megosztás