médiaszereplés

A pilismaróti bányanyitási botrányról beszélt Zimre Zsuzsa a Klubrádióban

A pilismaróti bányanyitás ügyében nemrég volt az első bírósági tárgyalás, a perben az illetékes kormányhivatal szeretné visszavonatni a beruházás környezetvédelmi engedélyét. A helyi lakosok ugyanis nem támogatják a projektet a várható zaj, por és természetkárosítás miatt. Az ügy részleteiről munkatársunk a rádió Reggeli Gyors című műsorának június 27-i adásában beszélt. 

Ahogy azt akkor megírtuk, 2020 augusztusában Pilismarót vezetése lemondott, miután kiderült, hogy a lakosok megkérdezése nélkül szerződést kötöttek egy vállalkozóval, aki kavicsbányát akar nyitni a faluban. A polgármester és az alpolgármester lemondását a teljes testület követte.

A 122 hektárosra tervezett homok- és kavicsbánya a tervek szerint a Duna és a 11-es út között működne. A tulajdonos még 2020 májusában kapta meg a környezetvédelmi engedélyt a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivataltól bányatelek létrehozására. A 25 évre szóló engedélyt a GM-PRO Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság kapta meg. A 2014-ben alapított, kétszemélyes váci cég 7,9 milliós adózott eredménnyel zárta a 2021-as évet 33 millió forintos árbevétel mellett.

A helyi lakosok egészen 2020 júliusáig nem tudtak róla, hogy valaki bányát készül nyitni a településen. A népharag elsodorta a lakók háta mögött bizniszelő településvezetést, majd a lakosság a kormányhivatalhoz fordult, ami villámgyorsan visszavonta a beruházó környezetvédelmi engedélyét. A cég azonban nem nyugodott ebbe bele, ezért az ügyből per lett. Május végén tartották meg az első tárgyalást, amelyen érdemi lépés nem történt.

Belebukott a testület a bányanyitásba, de még nincs vége: bíróságra került az ügy | atlatszo.hu

A lakosság, miután értesült a tervekről, a Kormányhivatalhoz fordult, amely példás gyorsasággal visszavonta a vállalkozó környezetvédelmi engedélyét. A vállalkozó a döntést megfellebbezte, így az ügy a győri ítélőtáblához került, ahol 2021. július 14-én azt a döntést hozták, hogy a természetvédelmi engedély mégis érvényes.

A per részleteiről és a pilismaróti bányanyitás körülményeiről kapcsolódó cikkeink szerzője, Zimre Zsuzsa a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának június 27-i adásában beszélt.

Megosztás