médiaszereplés

A védettségi igazolványokat gyártó cégről beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

A magyar állam 2021 tavaszán 8 millió darab védettségi igazolványt rendelt az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-től bruttó 9,95 milliárd forintért. A cég részben ennek köszönhetően rendkívül sikeres évet zárt tavaly. Nettó árbevételük majdnem 30 milliárd forint lett, ebből a haszon pedig 3,3 milliárd volt, ami szinte tízszerese a 2020-as nyereségnek. A részletekről Erdélyi Katalin beszélt az Esti Gyors című műsorban.

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. (ANY) 2021. március 10-én közleményben jelentette be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján, hogy 2023. 03. 01-ig szóló szerződést írt alá az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel (NISZ) a védettségi igazolványok szállítására vonatkozóan.

Azt akkor sem az ANY, sem a NISZ nem közölte, hogy mennyi közpénzt kap a nyomdacég a kártyák előállításáért. Végül a NISZ három hónapos időhúzása után közadatigényléssel és perindítással sikerült kiderítenünk tavaly ősszel, hogy az állami cég bruttó 1244 forintos darabáron összesen 8 millió darab védettségi igazolványt rendelt az ANY-től bruttó 9,95 milliárd forintért.

Nemrég a cég közzétette a tavalyi évről szóló beszámolóját, annak alapján pedig néhány napja megírtuk, hogy sok más vállalkozással ellentétben az ANY a koronavírus-járvány dacára is rendkívüli anyagi sikereket ért el 2021-ben. Nettó árbevételük ugyanis a 2020-as 17 milliárd forintról 29 milliárdra nőtt, ebből pedig az adózott eredmény, vagyis a tiszta haszon 3,3 milliárd forint lett. Ez közel tízszeres növekedés a 2020-as 367 millióhoz képest.

Bő 3 milliárd forint haszna lett tavaly a védettségi igazolványokat gyártó cégnek | atlatszo.hu

Tavaly ősszel sikerült megtudnunk, hogy a magyar állam bruttó 10 milliárd forintért vett védettségi igazolványokat az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-től. A kártyánkénti bruttó 1244 forintos árat sokan túl drágának találták, amin lehet vitatkozni, de az biztos, hogy a cég részben ennek a megrendelésnek köszönhetően rendkívül sikeres évet zárt tavaly.

Az ügy részleteiről cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin beszélt a Klubrádió Esti Gyors című műsorának május 30-i adásában. Kollégánk elmondta például, hogy a céget 1993-ban privatizálta Erdős Ákos, és a Fidesz előszeretettel hívta szocialista-közelinek, holott a közép-európai régió egyik legnagyobb biztonsági nyomdájaként az Orbán-kormányoktól is folyamatosan kapja az állami megrendeléseket. Az ANY útlevelet, személyit, adókártyát és egyéb okmányokat gyárt – nem csak Magyarországra, hanem külföldre is.

 

Munkatársunk arról is beszélt, hogy a védettségi igazolványnak hívott plasztikkártyák ugyan jó sok közpénzbe kerültek, de külföldre utazáshoz nem voltak jók, hiszen nem tartalmazták a kivédeni szándékozott betegség nevét és a beadott oltás típusát sem.

Megosztás