médiaszereplés

A közel 10 milliárdba kerülő védettségi igazolványokról beszélt kollégánk a Klubrádióban

Hat hónap időhúzás és egy bírósági kereset után az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ) a napokban végre kiadta a védettségi igazolványok megrendelésére vonatkozó szerződést. A dokumentumból kiderül, hogy a NISZ két ütemben összesen 8 millió darab kártyát rendelt az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-től bruttó 9,95 milliárd forintért. A részletekről a Klubrádió reggeli műsorában beszélt Erdélyi Katalin, az Átlátszó-főszerkesztő-helyettese.

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. (ANY) 2021. március 10-én közleményben jelentette be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján, hogy 2023. 03. 01-ig szóló szerződést írt alá az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel (NISZ) a védettségi igazolványok szállítására vonatkozóan. Azt azonban sem az ANY, sem a NISZ nem közölte, hogy mennyi közpénzt kap a nyomdacég a kártyák előállításáért.

Áprilisban  közadatigénylésben kértük ki a NISZ-től a szerződést, ám az állami cég 45+45 napra hosszabbította a válaszadási határidőt a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladataikra hivatkozva. A 3 hónapos időhúzás után, júliusban pedig azt közölték, hogy nem adják ki a szerződést, mert „abban a védettségi igazolványok biztonsági elemire (sic!) vonatkozó technikai információk találhatók”. Ezt követően a bírósághoz fordultunk, és ez hatott, a NISZ a keresetünk benyújtása után, a tárgyalást és ítéletet meg sem várva kiadta a kért dokumentumot a mellékleteivel és módosításaival együtt.

A NISZ 8 millió darab védettségi igazolványt rendelt közel 10 milliárd forintért

Az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ) júliusban 3 hónap időhúzás után megtagadta a védettségi igazolványok gyártásáról szóló szerződés kiadását…

A védettségi igazolványok gyártásáról szóló szerződést 2021. február 26-án kötötte a NISZ és az ANY. Egy darab igazolványért az ANY egy igazolványért nettó 979,5 forintot (bruttó 1243,97) kért, az 5 millió darab ára tehát nettó 4,89 milliárd (bruttó 6,2 milliárd) forint. Májusban még 3 millió darab védettségi igazolványt rendelt a NISZ az ANY-től. A teljes mennyiség ezzel 8 millió darabra emelkedett, amelynek összára nettó 7,8 milliárd (bruttó 9,9 milliárd) forint.

A részletekről a védettségi igazolványok szerződését kikérő és a témával kapcsolatos cikkeket író főszerkesztő-helyettesünk, Erdélyi Katalin beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának október 28-i adásában.

Megosztás