interjú

Szabó Krisztián a független média szerepéről és a propagandáról beszélt az Untold Stories videójában

Az Európai Parlament által finanszírozott Untold Stories projekt Szabó Krisztiánnal, az Átlátszó és az Átló adatújságírójával is készített interjút a magyar médiapiacról, a független médiumok szerepéről, valamint a propaganda működéséről és hatásairól. A videót a projekt záróeseményén, az Aurórában lehetett megnézni március 30-án, 16 órától.

Az Untold Stories célja, hogy felerősítse az olyan európai országokban élő emberek hangját és történeteit, amelyekre általában kevésbé figyelnek, akikkel jellemzően kevesebbet foglalkozik a média.

Összesen hét ország került a fókuszba, Ciprus, Észak-Írország, Grönland, Észtország, Bosznia-Hercegovina és Románia mellett Magyarország is szerepet kapott a projektben, ahová 18-30 év közötti fiatalok jelentkezését várták. Az összes résztvevő országban készült alkotásokat az Európa jövőjéről szóló konferencián mutatják majd be, 2022 májusban.

Az Untold Stories magyarországi záróeseménye az Aurórában. Fotó: Átlátszó/ Szopkó Zita

A magyar csapat nyolc fiatalból állt, akik a propaganda működését, hatásait, és az ellene való küzdés lehetőségeit vizsgálták meg közelebbről munkájuk során, ami a közelgő, április 3-i országgyűlési választások miatt különösen aktuális téma.

„A magyar emberek az utcán, az újságok lapjain, a rádióban és a TV-ben is állandóan ezekkel a félrevezető üzenetekkel kénytelenek szembesülni – akkor is, ha csak kávézni mennének, leszaladnának a boltba, vagy épp a gyerekeiket vinnék iskolába. Vajon hogyan hatnak ezek az üzenetek rájuk?”

„És mit tesznek újságírók és aktivisták azért, hogy az ezekkel az ‘igazságokkal’ szemben álló, alternatív verziókat is eljuttassák az emberekhez?” – teszi fel a kérdést a Propaganda on tap  – A csapból is ez folyik névre keresztelt projekt.

Az Are We Europe és a DE/MO által szervezett záróeseményre az Aurórában került sor, március 30-án. Az eseményen szó esett arról, hogy hogyan süllyedt Magyarország egyre lejjebb a nemzetközi sajtószabadság index szerint, hogyan alakult át drasztikusan a magyar médiapiac a KESMA létrehozásával, és hogyan szűkült egyre a kormánytól független sajtó terepe.

Infografika: így süllyed nyolc éve Magyarország az egyik nemzetközi sajtószabadság-index szerint | atlatszo.hu

Vonaldiagramon ábrázoltuk, hogy 2013-tól 2021-ig nézve más országok mellett hogyan teljesítettünk. Mivel az RSF eltérő politikai berendezkedésű országokat vizsgál ugyanazzal a módszertannal, így értelmetlen lenne Magyarországot világszinten hasonlítgatni. Sokkal beszédesebb viszont a V4-hez és a környező országokhoz viszonyított kedvezőtlen helyezésünk, ami a diagramon is jól látható.

Ezt követően a projekt során készített videókat is bemutatták: a csapat beszélt többek között a Háttér Társasággal és az Amnesty International Magyarországgal az LMBTQ emberek elleni uszításról, és arról, hogy miért fontos érvénytelenül szavazni a gyermekvédelmi népszavazáson április harmadikán.

Emellett az Átlátszó szerkesztőségébe is ellátogattak, ahol az Átlátszó és az Átló adatújságírójával, Szabó Krisztiánnal készítettek egy rövid interjút, amit a projekt záróeseményén is bemutattak. Kollégánk többek között arról beszélt, hogy miért jelent problémát, hogy a kormányközeli médiumok a rendelkezésükre álló erőforrásoknak köszönhetően szabadon terjesztik a kormánypropagandát, emellett számos, számukra kellemetlen információt elhallgatnak az olvasóik, nézőik elől.

Szó esett arról is, hogy az Átlátszóhoz hasonló független újságok jelentősége abban rejlik, hogy beszámolnak azokról a hírekről is, amiket a kormány el akar hallgatni – legyen szó akár korrupcióról, vagy oligarchák luxusutazásairól.

A kollégánkkal készült angol nyelvű interjú itt látható:

Az esemény végén Tüttő Kata (MSZP), városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes is megszólalt. A beszélgetésen azt a témát járták körbe, hogy mit jelent pontosan a propaganda, és a választásokról, a demokrácia helyzetéről is beszéltek.

„A demokráciát nem vehetjük magától értetődőnek, mindennap dolgoznunk kell azért, hogy életben tartsuk” – mondta. 

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás