médiaszereplés

A Szijjártó helyettese által vezetett alapítvány külföldi ingatlanjairól beszélt munkatársunk a Pátria Rádióban

Az elmúlt hetekben cikksorozatban mutattuk be, hogy a Magyar Levente külügyminisztériumi államtitkár által vezetett Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak milyen cégei és ingatlanjai vannak a környező országokban. A cikkek szerzője, Erdélyi Katalin a részletekről a Pátria Rádió szombat reggeli adásában Finta Márk műsorvezetővel beszélgetett.

Az idén bejegyzett Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak (KEÉÖMA) indulásként két állami céget és ezzel bő 15 milliárd forintnyi állami vagyont ajándékozott a kormány, majd ezt még kiegészítette közel 25 milliárd forint készpénzzel. Az alapítványnak adott cégeknek, a Manevi Zrt.-nek és a Comitatus-Energia Zrt. már az ajándékozás pillanatában is voltak külföldi ingatlanjaik, azóta pedig még többet vettek, főként Szlovákiában és Romániában.

Májusban megírtuk, hogy a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak ajándékozott két (korábban) állami cégnek, a Manevi Zrt.-nek és a Comitatus-Energia Zrt.-nek az adományozás idején összesen 4 külföldi ingatlana volt: a Comitatusnak egy wellnessközpontja a szlovéniai Lendván, a Manevinek pedig egy műemlék épülete a horvátországi Eszéken, valamint két hotele Romániában, a szatmárnémeti Pannónia Szálló és a máramarosszigeti Korona Szálló.

Ősszel kezdődött kutatásunkban utánajártunk, hogy milyen ingatlanok kerültek azóta a KEÉÖMA birtokába. Az alapítványt Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese, Magyar Levente külügyi államtitkár vezeti, és bár közpénzből jött létre, továbbá elvileg közfeladatot lát el azzal, hogy magyar vonatkozású épületeket vásárol a Kárpát-medencében, a tevékenységéről semmi nem nyilvános, még honlapja, vagy email-címe sincs.

Ennek ellenére egész sok mindent találtunk róla: bemutattuk, hogy a Manevi Zrt.-nek és az áprilisban bejegyzett romániai leányvállalatának (Manevi Pro Transilvania) több ingatlanja is van Romániában, valamint a februárban létrehozott szlovákiai leánycégük (Manevi SK) is több épületet vett Szlovákiában. Arról is beszámoltunk, hogy már Szerbiában és Horvátországban is van Manevi-cég, a Comitatus pedig Szlovéniában vett egy földet a lendvai wellnessközpont mellett. Kutatásunk során 6 leányvállalatot és 16 ingatlant találtunk a környező országokban.

Összesen 16 külföldi ingatlanja van a közpénzzel kitömött alapítványnak, amit Szijjártó Péter helyettese vezet | atlatszo.hu

Az idén bejegyzett Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak (KEÉÖMA) indulásként két állami céget és ezzel bő 15 milliárd forintnyi állami vagyont ajándékozott a kormány, majd ezt még kiegészítette közel 25 milliárd forint készpénzzel. Bár a Magyar Levente külügyi államtitkár által vezetett KEÉÖMA elvileg közfeladatot lát el azzal, hogy megvásárol és (majd) felújít magyar kötődésű ingatlanokat a Kárpát-medencében, a tevékenységéről semmi nem nyilvános, még honlapja sincs.

A szlovákiai fejleményekkel foglalkozó cikkünk után a helyi Pátria Rádió Reggeli című műsorának december 4-i adásában Finta Márk műsorvezető vendége volt a KEÉÖMA ingatlanbirodalmát bemutató anyagaink szerzője, Erdélyi Katalin. Az Átlátszó főszerkesztő-helyettese elmondta, hogy az alapítvánnyal az a probléma, hogy a működéséről semmi nem nyilvános, átláthatatlanul és ellenőrizhetetlenül működik, azt csinál a neki adott állami vagyonnal, amit akar. A közel 18 perces beszélgetés sajnos nem beágyazható, de ezen a linken meghallgatható:

Értékmentés vagy befektetés?

Értékes műemlék-épületeket vásárol több határon túli régióban, többek közt Szlovákiában is néhány korábban magyar állami cég, melyek a Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány égisze alá tartoznak: az egyik a Manevi Zrt., a másik a Comitatus-Energia Zrt. A Manevi egyebek mellett befektetőként szerepelt az ipolysági premontrei kolostor megvásárlásában, és most minden bizonnyal a komáromi Poliklinika épülete is hozzá kerülhet.

Megosztás