sajtószabadság

A Klubrádió volt az utolsó, ahol rendszeresen beszámoltak az Átlátszó által felkutatott ügyekről

A Médiatanács 2020 szeptemberében elutasította a Klubrádió frekvenciahosszabbításra vonatkozó kérelmét, és a rádió hiába fordult az ügyben a bírósághoz, a Fővárosi Törvényszék a Médiatanácsnak adott igazat. A döntés értelmében a Klubrádió már csak vasárnapig használhatja a Budapest FM 92,9-es frekvenciát, ezért hétfőtől már csak online hallgatható. 

Támogatási kampány

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 2020. szeptember 11-én közleményben tudatta, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió 2021. február 14-én lejáró, a Budapest 92,9 MHz frekvenciára szóló jogosultságát. A Médiatanács azzal indokolta a döntést, hogy „a Klubrádió hétéves működése során több alkalommal megsértette a médiatörvény rendelkezéseit”.

A Média1.hu kiderítette, hogy a Klubrádió főbenjáró bűne az volt, hogy 2016-ban és 2017-ben nem megfelelően teljesítette „a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét”. A műsorkvóták határozzák meg például azt, hogy a rádiónak mennyi szöveges tartalmat, mennyi zenés tartalmat, azon belül mennyi magyar zenét kell sugároznia.

A Klubrádió pert indított a Médiatanács határozata ellen, de 2021. február 9-én született bírósági ítélet helyben hagyta a Médiatanács döntését. A Fővárosi Törvényszék azzal indokolta ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi, médiahatóság által felrótt jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, ezért azok jogerőssé váltak, így a testület által az elmúlt hét év során kiszabott két bírság kizáró okot jelentett a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor. – olvasható a rádió honlapján.

A Klubrádió már csak vasárnapig (február 14.) használhatja a Budapest FM 92,9-et, és a következő naptól, azaz február 15-e, hétfőtől csak internetes rádióként működhet tovább. 

Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke és többségi tulajdonosa azt mondta, hogy jogorvoslatra készülnek a bírósági ítélet ellen, és további támogatást kért hallgatóiktól. Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója azt közölte, hogy „ha kell, akkor elmegyünk az Európai Unió Bíróságához is”.

Stock Richárd és Arató András keddi sajtótájékoztatója (fotó: Klubrádió)

Ősz óta készülnek arra, hogy elvesztik a frekvenciájukat: útmutatókat készítettek arról, hogyan lehet őket online hallgatni, mire van szükség és hogyan működik, illetve fejlesztettek egy mobilappot is.

A rádió frekvenciájának elvétele mögött egyébként szerintük egyértelműen politikai döntés áll, hiszen műsoraikban rendszeresen kritizálták a kormányt, a Médiatanácsban pedig csak kormánypártiak ülnek. Ugyanezen a véleményen vannak magyar ellenzéki politikusok és külföldi diplomaták is, de az ügy az Európai Parlamentben is téma lesz, mint újabb aggasztó visszalépés a magyar sajtószabadságban. Polyák Gábor médiakutató már a Médiatanács tavaly szeptemberi döntésekor úgy összegezte a Klubrádió helyzetét, hogy

„A Fidesznek nem elég, hogy megszerezhet bármit. Ami nem az övé, azt szétzúzza.”

Az Átlátszó munkatársai az évek során gyakori vendégei voltak a Klubrádió műsorainak: kollégáink főként a reggeli és esti hírháttér műsorokban (Reggeli Gyors, Esti Gyors) foglalták össze és beszélték át a műsorvezetőkkel egy-egy cikkünket. Ezek a megjelenések nagyon fontosak voltak nekünk, hiszen írásaink így azokhoz is eljuthattak, akik nem olvasnak minket – a Klubrádió volt az utolsó földi sugárzású rádiócsatorna, ahol rendszeresen beszámoltak az általunk felkutatott ügyekről.

Az interjúk nagy részét a rádió munkatársainak segítségével közzétettük Soundcloud-csatornánkon és Rádió-blogunkon is, hogy bármikor vissza lehessen hallgatni őket. Köszönjük a Klubrádiónak az eddigieket, és sok sikert kívánunk nekik a továbbiakban!

Címlapkép: Klubrádió

Megosztás