cikkünk nyomán

Online beszélgetés a pécsi Elios-ügyről – így adósodott el a város a miniszterelnök veje miatt

A Mindenki Pécsért Egyesület Facebook-oldalán élőben lehetett követni azt a virtuális kerekasztalt, ahol Mellár Tamás országgyűlési képviselő, a Mindenki Pécsért Egyesület elnöke, Góbi János ügyvéd, és Erdélyi Katalin, az Átlátszó munkatársa Polyák Gábor médiakutató moderálásával átbeszélte a pécsi Elios-ügyet.

Támogatási kampány

A Mellár Tamás közgazdász által alapított Mindenki Pécsért Egyesület közadatigénylésben kérte ki az ellenzéki vezetésű önkormányzattól a 2015-ös közvilágítás-korszerűsítés dokumentumait, amiket aztán eljutattak az Átlátszóhoz.

Október végén jelent meg az erről szóló cikkünk: A közel 150 megabájtnyi iratanyagból egyértelműen látszik, hogy a projektet az előző, fideszes polgármester Páva Zsolt javasolta a közgyűlésnek, a közbeszerzést az Eliosra szabták, és Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István tulajdonos volt a cégben a pécsi projekt idején.

Átnéztük a pécsi Elios-ügy aktáját: Páva Zsolt fideszes polgármester volt a projekt szekértolója

A Mellár Tamás által alapított Mindenki Pécsért Egyesület közadatigénylésben kérte ki az ellenzéki vezetésű önkormányzattól a 2015-ös közvilágítás-korszerűsítés dokumentumait, hogy megtudják, miként nyerte el a közel egymilliárdos megbízást az Elios.

Az iratanyagot kikérő Mindenki Pécsért Egyesület az akta és az az alapján készült Átlátszó-cikk apropóján 2020. november 6-án egy online beszélgetést szervezett, amelyet élőben követhettek az érdeklődők a szervezet Facebook-oldalán.

Az egy órás online kerekasztalon Mellár Tamás, az egyesület elnöke, Góbi János ügyvéd a pécsi önkormányzat képviseletében, és Erdélyi Katalin, az Átlátszó munkatársa beszélte át a pécsi Elios-ügyet Polyák Gábor médiakutató moderálásával.

A résztvevők ismertették az iratanyagból kiderülő legfontosabb tényeket, emellett szó volt a lehetséges következményekről, a hasonló esetek jövőbeni elkerülésének módjáról, valamint a független sajtó tényfeltáró szerepének fontosságáról is.

Megosztás