sajtószabadság

Így tüntettek az Indexért és a sajtószabadságért, miután a szerkesztőség nagy része felmondott

A múlt héten a tulajdonos felmondott a főszerkesztőnek az Indexnél, mert szerinte ok nélkül hirdette meg, hogy veszélyben van a lap függetlensége. A szerkesztőség előbb a menesztett főszerkesztő visszahelyezését kérte, majd miután ezt a kiadó megtagadta, két nap alatt felmondott az újságírók nagy része. A Momentum tüntetést hirdetett péntekre: több ezer ember vonult az Index óbudai szerkesztőségétől a miniszterelnök irodájához a Várba. A tüntetést élőben közvetítettük a Facebookon.

A tüntetés második részét itt lehet megnézni.

Az Indexnél már közel húsz éve, 2001-ben megpróbálták szabályozni a szerkesztőség és a kiadó viszonyát, erről anno írásos megegyezés is született az akkori vezetőség és újságírók között, amit az Átlátszó Uj Péter volt főszerkesztő távozásakor, 2011-ben adott közre:

Senki nem tartotta be a forradalmi Index-alkotmányt

Az Index.hu alant letölthető, 2001-es szerkesztőségi minialkotmánya (amelynek a Magyar Narancs hasonló, azóta szintén feledésbe merült „chartája” szolgált mintául), egy zúzósabb menedzsment vs. szerkesztőség deathmatch után készült, egy olyan konfliktust követően, amiből – talán akkor utoljára – a szerkesztőség jött ki sokkal jobban.

Élő közvetítés: Dohi Gabriella — Fotó: Halász Áron

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás