riport

Drónvideókkal segítik ukrán civilek a korrupcióellenes hivatal munkáját – palotákat filmeznek

A 2015-ben létrehozott ukrán korrupcióellenes hivatal munkáját civilek is segítik azzal, hogy feltérképezik és drónvideókon mutatják be a korrupt elit palotáit. Az Arte dokumentumfilmje szerint viszont egyelőre nincs következmény, a főügyész szabotálja a korrupció elleni harcot, és a helyzet elég reménytelen.

2013-ban az ukrán fővárosban, Kijevben tüntetések kezdődtek, és 2014 februárjában véres összecsapások voltak a demonstrálók és a rendfenntartók között, nagyjából 100-an meghaltak, és több forrás szerint ebben orosz orvlövészeknek is részük volt. A tüntetések fokozatosan átterjedtek a kijevi főtérről, a Majdanról több nyugat-ukrajnai városba is, a résztvevők az elnök jogkörének csökkentését, az oroszbarát politika helyett az Európai Unió felé való közeledést, és a korrupció felszámolását követelték. A parlament végül megvonta a bizalmat az országot vezető Viktor Janukovicstól, aki Oroszországba menekült.

Ukrajna helyzete azonban azóta sem rendeződött: Putyin bekebelezte a Krímet, az ország keleti része lerombolt háborús terület, Janukovics helyett pedig egy másik oligarcha, Petro Porosenko lett az elnök.

Az államcsőd elkerülésére az IMF nyújtott hitelt az országnak: 2014-ben 17 milliárd dollárt (nagyjából 5 ezer milliárd forint), 2015-ben pedig további 17,5 milliárd dollárt. Cserében az ország komoly gazdasági reformokat, és a korrupció visszaszorítását vállalta. Ennek keretében 2015-ben létrehozták a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatalt (National Anti-Corruption Bureau, röviden NABU).

A NABU és az ukrán korrupcióellenes ügyészség (Specialized Anti-Corruption Prosecutor’s Office, röviden SAP) közel száz korrupciós esetet tárt fel az elmúlt években, de a NABU vezetője, Artem Sytnyk tavaly arról panaszkodott egy interjúban, hogy a bíróságok húzzák és halogatják az ügyeket, vagyis szabotálják a NABU és a SAP munkáját.

A Transparency International 2017-es korrupcióérzékelési indexe szerint Ukrajna tavaly 180 ország közül a 130. helyen állt, ahol Gambia, Irán, Mianmar és Sierra Leona is. Vagyis az ukránok rettentő korruptnak érzik a hazájukat. (Magyarország tavaly 66. lett ezen a listán.)

A főként saját gyártású műsoraiban változatos témákkal foglalkozó, francia-német tulajdonú Arte TV néhány napja tette közzé 30 perces dokumentumfilmjét az ukrajnai korrupcióellenes harcról. A német nyelvű, angolul feliratozott videó július 8-ig nézhető meg online.

 

 

A film a NABU speciális egységének felvételével indul, amin egy korrupt bíró házában tartott rajtaütést látható. Aztán a narrátor elmondja, hogy a korrupció és a nepotizmus uralja az országot, a helyzet komolyságát pedig jól mutatja, hogy a NABU-nak páncélozott járműve is van. Majd Artem Sytnyk, a NABU igazgatója beszél a szervezet céljairól, egy nyomozó pedig lefoglalt pénzkötegeket mutat, és elmeséli, hogy göngyölítenek fel egy-egy ügyet. A NABU 650 alkalmazottal dolgozik, ebből 200 nyomozó, akiket az FBI képzett ki a munkára.

Az illegálisan szerzett vagyonok felkutatásában a NABU-nak nagy segítséget nyújtanak különböző civil szervezetek. Az egyik ilyen NGO, a nagyjából 100 fős Automaidan egyik tagja, Maxim Proporenko elvitte az Arte stábját egy korrupt hivatalnok hatalmas házához. Elmondta, hogy az Automaidan felkutatja a korrupt tisztviselők luxuspalotáit, amikről drónfelvételt készítenek, és a videót feltöltik a Youtube-ra. Proporenko elmondja, hogy a korrupt elit tagjai nem félnek az aktivistáktól és újságíróktól, mert érinthetetlennek érzik magukat.

Sytnyk arról beszél, hogy a NABU egyedül nem tudja legyőzni a korrupciót, ahhoz az állampolgárok nyomásgyakorlása és a civil szervezetek segítsége is kell. De még úgy is sokáig fog tartani.

A film második felében megszólalnak fillérekből tengődő nyugdíjasok, a parlament előtt tüntető elégedetlen szegények, és az utcán sátortáborozó katonák is, akik korábban a keleti fronton harcoltak. Mindegyikükből a fásultság árad: régóta várják a pozitív változást, de nem látják jönni.

Nem boldog Yaroslaw Yurchyshyn, a Transparency International ügyvezetője, és Mikhaylo Tkach oknyomozó újságíró sem: szerintük a főügyész szabotálja a korrupcióellenes küzdelmet.

Artem Sytnyk nagyon fáradtnak tűnik a videón, de ugyanakkor rettentő eltökéltnek is. Mint mondja, a NABU minden nehézség ellenére folytatja a munkát, amíg csak lehet. Sytnyk szerint lehetetlen teljesen felszámolni a korrupciót, de vissza lehet – és vissza akarják – szorítani olyan alacsonyra, hogy ne veszélyeztesse az állam függetlenségét.

Azt azonban még nem tudni, hogy a korrupció ellen küzdő nyomozók, civilek és újságírók nyerik-e a harcot, vagy a korrupt ukrán elit.

Megosztás