médiaszereplés

Az Elios-ügyről nyilatkoztunk a Klubrádiónak és a HírTV-nek

Az Európai Unió csalás elleni hivatala januárban vádemelési javaslattal zárta le az Elios közvilágítási projektjeivel kapcsolatos vizsgálatát. Később kiderült, hogy az OLAF már tavaly ősszel megírta az érintett önkormányzatoknak, hogy milyen visszásságokra bukkant. Közadatigénylésben kértük ki a településektől ezeket a leveleket, és nyilvánosságra hoztuk, amit megkaptunk. Kollégánk a Klubrádiónak a mórahalmi, a HírTV-nek a hódmezővásárhelyi Elios-ügyről nyilatkozott.

Január közepén robbant a hír, hogy az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala súlyos szabálytalanságokat talált az Elios Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közvilágítási projektekkel kapcsolatban.

Egy hónappal később, február közepén kiderült, hogy az OLAF már tavaly ősszel levélben tájékoztatta az érintett településeket arról, hogy mit talált a vizsgálat során. Erről a megkeresésről azonban hallgattak az önkormányzatok.

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az OLAF-levelet az összes önkormányzattól, ami érintett az Elios miatti vizsgálatban.

Elsőként Mórahalom válaszolt: a Csongrád megyei település elküldte az OLAF-tól kapott mindkét levelet. Az Európai Unió csalás elleni hivatala több furcsaságot talált a település közvilágításának korszerűsítésénél. A legerősebb OLAF-állítás az, hogy az EU-s támogatások szétosztását végző kormányszerv keze is benne volt a sikeres pályázatokban, de szerepel a levélben Tiborcz István, a miniszterelnök veje is.

Munkatársunk, Erdélyi Katalin február 28-án a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában beszélt a mórahalmi Elios-ügyről.

 

 

Hódmezővásárhely szintén kiadta megkeresésünkre válaszul az OLAF-tól kapott levelet. Hódmezővásárhely volt az első olyan település az országban, amelynek a közvilágítását az Elios Zrt. (akkor még ES Holding Zrt.) korszerűsítette EU-s pénzből. Ez a 2010-es munka lett a cég referenciája, ezután sorra nyerte a közpénzes megbízásokat. A hódmezővásárhelyi Elios-projekttel kapcsolatos vizsgálat során szintén több furcsaságot talált az OLAF, és a brüsszeli ellenőrök által írt dokumentumban szerepel Lázár János, valamint a miniszterelnök veje, Tiborcz István is.

Február 28-án a HírTV Híradója foglalkozott a hódmezővásárhelyi Elios-üggyel, a riportban munkatársunk nyilatkozott az OLAF által feltárt visszásságokról.

 

 

Megosztás