riport

Kíméletlen üzemmód: több ezer ember életét teszi pokollá a ferihegyi repülőtér

 

Nem most kezdődött a repülőtér hatásaitól szenvedő budapestiek és a Budapest Airport háborúja: 2005-től kezdődően fokozatosan megváltozott a fel- és leszállás iránya, így egyre nagyobb terhelés éri a környező lakóövezeteket. Nem néhány utca túlérzékeny lakóiról van szó, Kőbánya jelentős része, a 17. és a 18. kerület több ezer lakója szenved a dinamikusan növekvő légiforgalomtól.

Nem csak a hallható zaj teszi pokollá az itt élők mindennapjait: sokan szoronganak a házak fölött egy-két száz méterre elrepülő monstrumoktól, a fejük fölött naponta hektoliterszám elégett kerozin égéstermékeinek, vagy a nem hallható hangtartomány rezgéseinek a hatásaitól. A lakossági tiltakozás most az 1-es kifutópálya lezárása miatt erősödött föl – a pályát felújítják -, a másik, a 2-es kifutópályáról ugyanis a repülők nyílegyenesen a lakóövezet felé szállnak föl, vagy a fölött ereszkednek.

 

Kíméletlen üzemmód: több ezer ember életét teszi pokollá a ferihegyi repülőtér from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A repülőtér kommunikációja alapvetően két elemet variál: egyrészt, hogy az extra környezeti terhelés a mostani rendkívüli állapot következménye – Hardy Mihály kommunikációs vezető szerint 30 évente fordul elő ilyen -, másrészt hogy a repülőtér mindent megtesz a lakosságért, de vannak, akiknek semmi nem elég.

A 30 éves gyakoriság az érintettek szerint durva hazugság: harmadik éve van ismétlődően pályazár az 1-esen, az utolsó 11 hónapból 5 hónapja „rendkívüli állapot” van. A repülőtérnek a környezetei hatások csökkentése iránti elkötelezettségéről pedig meglehetősen más a véleménye van annak a több tízezer érintett budapestinek, aki tavaly óta aláírta a kíméletlen üzemmód miatti tiltakozó kezdeményezéseket.

„A használat során a jogszabályban foglalt korlátozásokat nem tartják be, a repülőtér jogsértő működése miatt sérül Magyarország Alaptörvényének XXI. cikkében foglalt jog az egészséges környezethez.(…)” – az idézet nem valamelyik hőzöngő civil szervezet, hanem a 17. kerületi önkormányzat aláírásgyűjtési felhívásából való.

Kapcsolódó cikkünk:

Vesztésre állnak a környékbeliek a ferihegyi repülőtérrel vívott harcban, elviselhetetlen a zajszennyezés

Tegyük hozzá, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. nem egy állami szolgáltató, hanem egy profitorientált magántársaság, amelyik a saját beszámolója szerint 2016-ban 1,4 millió euró, azaz több mint 400 millió forint bevételhez jutott a Ferihegyet használó légitársaságoktól zajvédelmi költség címén.

Becker András

Megosztás