interjú

Brexit: a kilépésre szavazók visszakérik az országukat

Egy héttel azután, hogy Nagy-Britannia megszavazta az Európai Unióból való kilépést, a BBC olyan emberekkel készített interjút, akik a távozásra szavaztak.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

West Bromwich Anglia szívében található, Adrian Chiles ide, a szülőföldjére tért vissza, hogy olyan emberekkel beszélgessen, akik 2016. június 23-án igennel szavaztak arra, hogy az Egyesült Királyság (EK) kilépjen az Európai Unióból. A Brexit eredménye világszerte feltűnést keltett, megsínylette a tőzsde is, az ellenzők pedig rögtön ellenkampányba kezdtek. A BBC One dokumentumfilmjében különféle hátterű emberek mondják el, miért szavaztak igennel.

John Butler élettársával hat gyermeket nevel egy három hálószobás bérelt házban. John munkanélküli, korábban volt katona és gyári munkás, de kirúgták, állítása szerint azért, mert a lengyel munkások hajlandók voltak elmenni az ő 14 fontos órabérének a feléért dolgozni. John most segélyen él és nem talál munkát. John nem akar több külföldi vendégmunkást, szerinte le kellene zárni a határokat, és a kormánynak arra kellene koncentrálnia, hogy minél többet segítsen a szegényeknek.

Kollee Grewal nagyszülei Indiából érkeztek, ő már Wolverhamptonban született, a szüleivel angolul beszélt, úgy élnek, mint az angol családok. Ő úgy látja, hogy a mai bevándorlók már nem azért érkeznek Angliába, hogy segítsenek az ország építésében, nekik csak a pénz a fontos. Az önkormányzati lakásokat azonban ugyanúgy megkapják, sőt, Kollee szerint a külföldiek még előnyt is élveznek és ennek véget kell vetni.

Katie Oliver nehéz körülmények között él, nemrég halva született a gyermeke, egy munkahelyi baleset miatt pedig rokkant. Életében először érzi úgy, hogy a szavazata számított, és büszke arra, hogy hallgattak a szavára. A bevándorlást kifejezetten jó dolognak tartja, azonban úgy érzi, hogy az országa szétesőben van, és a brit kormány mindenkinek segít, csak maguknak a briteknek nem, pedig ennek kellene előnyt élveznie.

Peter Shirley egy élelmiszeripari cég tulajdonosa, Cambridge-ben tanult történelmet, a vállalkozása jól megy, ő a közös piac nagy nyertese. Mégis igennel szavazott a távozásra, mert túlszabályozottnak tartja az uniós ügyintézést. Régen az EU az egységes piacról szólt, mondja, most viszont egy politikai unió, és mint ilyen, a korábbi történelmi példákat figyelembe véve, bukásra van ítélve. Peter cégénél vannak lengyel vendégmunkások és ennek örül, azonban úgy látja, hogy a szolgáltató rendszer nincs felkészülve évi 330 ezer bevándorlóra. Amíg nem épül több iskola, több lakás, és amíg nehézséget okoz időpontot kapni az orvosnál, addig szabályozni kell a bevándorlást.

Barry és Hazel Priest nyugdíjas házaspár, akik sajnálják, hogy bezártak a gyárak. A kisváros, ahol élnek, régen tele volt boltokkal, a külföldi munkavállalók miatt azonban sokkal nehezebbé vált az élet. Hazel azt nehezményezi, hogy a külföldiek hazaküldik a pénz, amelyet az EK-ban keresnek, ahelyett, hogy az ottani gazdaságot pörgetnék vele. A házaspár úgy véli, hogy a szavazás eredménye azt mutatja, hogy az embereknek elegük lett abból, hogy rosszul mennek a dolgok.

A film itt teljes egészében megtekinthető:

 

 

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás