Kerületi ügyek

Sok helyen korlátozzák, Terézvárosban szeptemberben szavaznak az Airbnb betiltásáról

Az Airbnb mélyen megosztó jelenség Európában: több nagyváros döntött már a rövid távon turistáknak kiadható lakások szigorú korlátozásáról, vagy akár betiltásáról. A magyar főváros VI. kerületében, Terézvárosban szeptember elején ügydöntő szavazás lesz ebben a kérdésben. Ennek nyomán interaktív diagramokon hasonlítjuk össze az Airbnb-k elterjedtségét Budapest kerületeiben és Európa fővárosaiban.

Terézvárosban ügydöntő szavazást tartanak az Airbnb-k betiltásáról, jelentette be Soproni Tamás polgármester augusztus elsején. Szeptember 2. és 16. között szavazhatnak a 16 éven felüli, állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok. A szavazás hivatalosan nem számít helyi népszavazásnak, de az eredmény értelmében a képviselőtestület rendeletet kíván majd alkotni. A polgármester Facebook-posztjában azt írta, hogy a szavazást megelőzően tájékoztató kiadványokat is eljuttatnak minden háztartásba, és konferenciát is tartanak a témában.

Terézvárosban rengeteg rövid távon kiadó lakás van meghirdetve az Airbnb-n. Egész pontosan 2201 aktív hirdetés volt található augusztus 23-án, az AirDNA nevű, rövid távon kiadó lakásokat gyűjtő, rendszerező és elemző weboldal adatai szerint.

A kerületben a KSH 2023-as számai alapján összesen 29 251 lakás van, tehát

a terézvárosi lakások körülbelül 7,5 százaléka turistáknak van kialakítva, rövid távú bérlésre.

Ez azonban nem rekord: a legtöbb aktív Airbnb-hirdetés Budapesten belül Erzsébetvárosban (VII. kerület) van: ott 3482 lakás van Airbnb-nek kialakítva – ez a teljes lakásállomány 9 százaléka, ami a legmagasabb arány az összes budapesti kerület közül.

Ez a szám az utóbbi három évben nőtt meg igazán: 2021 elején még csak 1600 aktív hirdetés volt, de a Covid miatti korlátozások végével és a turizmus visszalendülésével az idei évre megduplázódtak a VII. kerületben található Airbnb-k.

2024airbnb2.1

 

Józsefvárosban (VIII. kerület) az erzsébetvárosi állomány fele, azaz 1616, Ferencvárosban (IX. kerület) pedig az erzsébetvárosi állomány negyede, azaz 845 Airbnb található. Tehát a 6., 7., 8. és 9. kerületek legnépszerűbbek a városban, ha a rövid távú turistaszállásokat vesszük alapul.

 

A budai oldalon a Várnegyedben (I. kerület) van még jelentős Airbnb-állomány, ott 406 lakás van meghirdetve. Az Airbnb-k érthető módon főleg a belső kerületekbe tömörülnek, Soroksáron (XXIII. kerület) például csupán 1 darab aktív Airbnb-hirdetés található augusztus végén.

Ha egész Budapestet nézzük, 11 968 aktív hirdetést találunk, ami a főváros lakásállományának 1,23 százaléka, tehát

körülbelül minden nyolcvanadik lakás Airbnb-ként működik a magyar fővárosban.

Ez az arány hozzávetőlegesen megegyezik az EU-s átlaggal: az uniós fővárosok lakásállományán belül a lakások 1,3 százaléka van meghirdetve az Airbnb-n.

2024airbnb1.1

Az Airbnb-n hirdetett lakások aránya a város teljes lakásállományához viszonyítva Málta fővárosában, Vallettában a legmagasabb az Unió fővárosai közül. A kevesebb mint hatezer fős kisvárosban a 3261 lakásból 604 volt az Airbnb-n meghirdetve, vagyis közel minden ötödik vallettai lakás Airbnb-ként működik. A máltai turizmusipar az ország GDP-jének 15 százalékáért felel, ami részben megmagyarázhatja ezt a magas arányt.

Párizsban van a legtöbb Airbnb-lakás

Az uniós fővárosok közül a legtöbb Airbnb toronymagasan Párizsban található: a francia fővárosban augusztus 23-án közel 60 000 aktív Airbnb volt meghirdetve, ami több mint a duplája a második helyezett, római Airbnb-állománynak.

 

Az Airbnb 2019-ben partneri szerződést kötött a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, és az olimpia egyik fő szponzora lett. Ezt a partnerséget hangosan ellenezte Anne Hidalgo, Párizs polgármestere, aki már a 2019-es szerződéskötést megelőzően is kritikus volt a céggel, és a francia fővárosra gyakorolt hatásával. Ennek nyomán rendeletet hozott az Airbnb-k korlátozásáról: a párizsi szállásadók egy évben összesen maximum 120 éjszakára adhatják ki a teljes lakásukat. De a szabályok további szigorítása elmaradt: az Airbnb jó megoldásnak tűnt az olimpia miatt jelentősen megnövekedett turistatömeg elszállásolására.

2021-ben még csak körülbelül 22 ezer aktív párizsi hirdetés volt az Airbnb-n, 2024 elejére ez több, mint 30 ezerre nőtt. Az olimpia idejére pedig ez a szám is megduplázódott: a játékok alatt már 60 ezer lakás volt Airbnb-ként meghirdetve. Ennek a rengeteg hirdetésnek a fele azonban kihasználatlan: csupán 51,8 százalékában volt vendég a vizsgált napon.

Sok helyen korlátozzák a rövidtávú lakáskiadást

A párizsi és terézvárosi polgármester, valamint a lakosok elégedetlensége az Airbnb-vel szemben nem egyedi, sőt. A cég kritikusai általában azt hangsúlyozzák, hogy a rövid távú, turistákra célzott lakáskiadások felerősítik az adott város lakáspiaci problémáit: kiűzik a helyi lakosokat, vagy megnehezítik azt, hogy lakást találjanak, hiszen sokkal jobban megéri egy főbérlőnek több pénzért rövid távra kiadnia lakását – akár szobákra felosztva több turistának is egyszerre – mintha egy helyi lakos bérelné azt hosszú távon.

Ez a jelenség idővel felviszi az albérletek árát a környéken, vagy akár az egész városban. Továbbá, korábban csak a helyiek által lakott övezeteket alakíhat át zajos és forgalmas turistanegyedekké az Airbnb.

Berlinben a második legalacsonyabb az Airbnb-k aránya a teljes lakásállományhoz viszonyítva az Európai Unió fővárosai közül: csupán 0,35 százalék, ami 7130 lakást jelentett augusztus 23-án. Ennek oka, hogy a berlini városvezetés még 2014-ben keményen szigorított a főbérlők lehetőségein: megtiltotta, hogy teljes lakásokat üresen hagyjanak, vagy üdülőapartmanokká alakítsanak át a tulajdonosok. Csupán a lakás egy részét, például egy szobát lehetséges rövid távon kiadni, ám ez is önkormányzati engedélyhez kötött. A bírság mértéke, ha ezt a szabályt valaki megszegi, akár 100 ezer euró is lehet.

Hasonló szabályozást hoztak New Yorkban is 2022-ben: csak akkor adhatja ki egy főbérlő a lakásának egy részét 30 napnál kevesebb időre, ha ő maga is a lakásban él és ott is marad a vendégekkel együtt, akik maximum ketten lehetnek egy adott időpontban. Továbbá, ez is csak olyan épületben lehetséges, amelyet engedélykérés után jóváhagyott a New York-i önkormányzat megfelelő hivatala. Ennek következtében, 2024 júniusára hivatalosan és legálisan mindössze 2276 rövid távon, turistáknak kiadható lakás maradt a hatalmas metropoliszban.

Barcelona be akarja tiltani

A legdrasztikusabb lépést pedig a barcelonai városvezetés tervezi meghozni: 2028 év végétől kezdődően teljesen betiltják az Airbnb-t és a rövid távon, turistáknak kiadó lakásokat Barcelonában. Ezzel a lépéssel 10 ezer lakás kerülne vissza az albérleti piacra, lehetséges megoldást kínálva a város súlyos lakhatási válságára és újra elérhető bérleti árakat nyújtva a város központjából kiszoruló helyi lakosoknak.

Hasonlóan szigorú döntést hozhat szeptemberben Terézváros önkormányzata, ha az ott lakók többsége igennel szavaz majd a feltett kérdésre: ,,Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását airbnb-típusú szálláshelyként?”

„A szavazást az Országgyűléstől 2020-ban kapott felhatalmazás alapján bonyolítjuk, amely lehetőséget biztosított arra (és csak arra) az önkormányzatoknak, hogy megszabják, hány napra adható ki egy évben egy szálláshely. A törvény értelmében sem különbséget nem tehetünk a jó (a társasházban lakókkal együttműködő) és a rossz szálláshelyek között, sem valódi eszközt viszont nem kaptunk ahhoz, hogy ellenőrizzük, egy lakást épp 60, 75 vagy pl. 130 napra adhatnak ki egy évben, ezért a voksoláson a teljes tiltás, illetve a között dönthettek, hogy maradjon-e minden a régiben.” – írta Soproni Tamás polgármester.

A szavazásnak akadnak hangos ellenzői is: helyi ingatlantulajdonosok kampányt indítottak az Airbnb-k védelmében, többek között azzal érvelve, hogy a rövid távon kiadó lakások nyomán rengeteg idegenforgalmi adót szed be a kerület, valamint sok embernek ad munkát és megélhetést az Airbnb-k működtetése, fenntartása, takarítása.

A szavazás kimenetele megjósolhatatlan, de az biztos, hogy az Airbnb esetleges betiltása alaposan megváltoztathatja majd a VI. kerület társadalmi szövetét és hangulatát, valamint érdekes kísérletként és példaként szolgálhat más kerületek és városok számára.

Haberman Dávid – Szabó Krisztián

Címlapkép: Pixabay.com

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2