választás 2024

Orbán és Magyar alatt végleg összeomlott a baloldali-liberális ellenzék

A Fidesz-KDNP számos elemző értékelése ellenére nagyon jól szerepelt az idei, rekordrészvétellel zajló EP-választáson. A baloldali-liberális ellenzék lényegében megszűnt, a választók 83 százaléka valamilyen jobboldali politikai pártra szavazott. Elemzés és infografikák az Átlón.

Sokan most abba kapaszkodnak, hogy a nagyobb szavazási hajlandóság miatt a Fidesz „csak” a szavazatok 44 százalékát kapta meg, amely jelentősen elmarad nem csupán az előzetes becslésektől, hanem a kormánypártok korábbi EP-választási arányaitól is (részletes eredmények). Ugyanakkor látni kell, hogy a Fidesz-KDNP EP-listájára soha korábban ennyien nem szavaztak még, mint most. Emellett a kormánypártok a 3177 településből (ebben benne van Budapest 23 kerülete is) 3105 települést nyertek meg.

A Magyar Péter-féle Tisza 65, míg a Mi Hazánk és a Megoldás Mozgalom (MEMO) 1-1 településen szerezték meg a legtöbb szavazatot. Négy településen a Fidesz-KDNP- és a Tisza-lista ugyanannyi szavazatot kapott. A Fidesz-KDNP minden településtípus szerinti bontásban is jelentős többséget tudott szerezni: a falvakban és a községekben ismét taroltak, a kis- és nagyvárosokban is többséget szereztek, bár ebben a két településtípusban a Tisza Párt feljött mögéjük.

Varosszaz

Így is, ha Magyarország összes települését 100 egységnek vennénk, akkor 100 településből 98 települést a Fidesz-KDNP nyert meg, 2 települést a Tisza Párt. Ugyanezzel a logikával 100-ból 94 településen a Tisza lett volna a második, 5 településen a többi párt, míg egy településen a Fidesz. Ez alapján aligha lehet azt mondani, hogy a Fidesz-KDNP rosszul szerepelt volna.

Snapshot 1718109150464@2x 1412x1500

Ha ugyanezeket a számokat térképre rakjuk, akkor azt látjuk, hogy szinte egész Magyarország narancssárga, még településszinten is. Ez alól csak számos budapesti kerület, agglomerációs település, néhány megyeszékhely (Nyíregyháza, Szolnok, Szeged), valamint pár közepes város a kivétel, amelyeken a Tisza a Fideszt megelőzte.

Listasnyertes

A cikk folytatását a további térképekkel és diagramokkal olvasd el az Átlón:

Orbán és Magyar alatt végleg összeomlott a baloldali-liberális ellenzék A Fidesz-KDNP számos elemző értékelése ellenére nagyon jól szerepelt az idei, rekordrészvétellel zajló EP-választáson, a baloldali-liberális ellenzék lényegében megszűnt, a választók 83 százaléka valamilyen jobboldali politikai pártra szavazott.  Megint nagyon nyert a Fidesz Sokan most abba kapaszkodnak, hogy a nagyobb szavazási hajlandóság miatt a Fidesz „csak” […]

Megosztás