Heti lapszemle

Hende Csabáék Skandináviában turnéztak, Orbán Viktor Olaszországban kirándult

444: Erasmuson tanuló lányát látogathatta meg Orbán Viktor Firenzében

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hétfőn írta meg, hogy a honvédségi 604-es Airbus a miniszterelnök egyiptomi látogatása után március 1-jén leszállt Toszkánában, és egyórás pisai kitérő után indult tovább Magyarországra. A 24.hu egyik olvasója pénteken Firenze belvárosában fotózta le Orbánt, amint a Piazza Carlo Goldonin sétált a feleségével, Lévai Anikóval. A 444 egyik olvasója pedig szombaton Velencében fényképezte le a miniszterelnököt. Stefano Bottoni olasz-magyar történész a Twitteren írt arról, hogy Firenzében tanul Erasmuson Orbán Viktor egyik lánya, ezért szállt le ott a honvédség gépe Egyiptomból hazafelé tartva.

Telex: Brüsszel kérésére sürgős eljárásban írják át ismét a vagyonnyilatkozati szabályokat

A péntek este beterjesztett javaslat szerint az országgyűlési képviselők a jövőben elektronikus úton is benyújthatják vagyonnyilatkozatukat, de a kézzel írtakat is digitalizálni fogják, majd az adatok egyeztetése után kereshető módon is közzéteszik a vagyonnyilatkozatokat parlament oldalán. Ez újdonság lesz, hiszen eddig csak a kézzel írt, beszkennelt, sokszor olvashatatlan vagyonnyilatkozatok voltak elérhetőek, és a dokumentumokban nem lehetett keresni. Az átláthatóságért küzdő civil szervezetek évek óta követelik, hogy elektronikusan kitöltött és elektronikusan olvasható, kereshető, összehasonlítható vagyonnyilatkozatok legyenek.

Magyar Hang: Hadházy Ákos: Az utolsó simításokat végzik az Orbán-kastélyon Hatvanpusztán

Hatvanpusztán járt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Daniel Freund német EP-képviselővel közösen – derült ki a politikus csütörtöki posztjából. „Az utolsó simításokat végzik az Orbán-kastélyon Hatvanpusztán, már épül a luxus üvegház is, hamarosan veteményezhet Anikó asszony, lesz primőr tökük. Daniel Freund EP képviselővel megállapítottuk, hogy szerencsére az Orbán családon nem fog a válság, Magyarország előre megy, nem hátra.” – írta a politikus, aki azt is elárulta, hogy a gánti kőbányánál találkoztak Orbán Győzővel, a miniszterelnök édesapjával, aki rendőrt akart rájuk hívni.

Szabad Európa: Jogsértően korlátozta a közérdekű adatok megismerését a Fertő tónál építkező állami cég

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint a Natura 2000-es természetvédelmi területek adatainak nyilvánossága kiemelt közérdek. A hatóság az információt kérő környezetvédőknek adott igazat a száz százalékban állami tulajdonú Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-vel (SFTFN) szemben. A hatóság kiemelte, hogy a cég „jogsértően korlátozta a bejelentő közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogát”. A civil szervezet szerint nemcsak a mostani ügyben fontos siker a döntés, hanem a későbbiekben, egyéb Natura 2000-területeken tervezett beruházások esetében is jelentős hivatkozási pont lehet majd.

Hvg.hu: Hende Csaba képtelen volt Helsinkiben válaszolni arra, hogy látogatásuknak mi köze a NATO-szavazáshoz

Szerda délelőtt Finnországban folytatta látogatását az a magyar „vitarendező” delegáció, mely Hende Csaba vezetésével Stockholmban és Helsinkiben vizsgálja a kétoldalú kapcsolatokat, a NATO-csatlakozást és a jogállamiságot – hogy pontosan mit, az tulajdonképpen még mindig nem derült ki. A csoport először Matti Vanhanen finn házelnökkel, a két alelnökkel és a parlamenti frakciók elnökeivel találkozott, majd Hende Csabát rögtön a tárgyalásnak helyet adó terem előtti folyosón kérdezték az újságírók. Hende a tudósítóknak sem tudta megmondani, mikor szavazhat pontosan a magyar Országgyűlés a NATO-ratifikációról, de beszélt többek között arról, hogy a finneknek tisztelniük kellene a magyarokat. Amikor megkérdezték tőle, hogy ennek mi köze van Finnország NATO-ratifikációjához, a magyar politikus kétszer is azt válaszolta, nem érti a kérdést. Majd amikor harmadszorra is megismételték neki, azt válaszolta: azért vannak itt, hogy a két ország kapcsolatairól beszéljenek.

Címlapkép: Hende Csaba, az Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke, Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke, valamint Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő fideszes európai parlamenti képviselők Stockholmban 2023. március 7-én (fotó: Hende Facebook-oldala)

Megosztás