Gazdálkodj okosan

Aldi Angliában és itthon: 41 százalékkal olcsóbb ugyanaz a kosár London közelében, miközben jóval többet keresnek

Csirkeszárny, csirkecomb, paradicsom, krumpli – csak négy tétel, amiket a magyarországi áraknál alacsonyabban kínál az angol Aldi. Ahogy a tojást is, mivel az itthon a hatósági ár miatt nem is kapható az Aldi vizsgált boltjában. Miközben az angolok a növekvő energiaárakra panaszkodnak, az ottani átlagjövedelemből mégis többre futja, mint az itthoniból.

Öt évvel vetheti vissza a brit reálbéreket az infláció, közel fél évszázados csúcson a pénzromlás mértéke a szigetországban – írja a KESMA-tag vg.hu. A cikkben „megélhetési költségek okozta válság”-ról írnak, valamint arról, hogy „a reáljövedelmek ebben a környezetben 2027 végéig nem térnek vissza a 2022 első negyedében mért szintre.”

Emlékeztető a hazai rekordnagyságú élelmiszer inflációról: a Világbank tavalyi statisztikája szerint Magyarországon volt a 10. legnagyobb az élelmiszer-drágulás világszerte. Cikkünkben megvizsgáltuk a Trading Economics adatait is, ezek alapján jelenleg a 12. helyen áll hazánk Ghána, Haiti és Suriname után, évi 47,1 százalékos áremelkedéssel. A Magyar Nemzeti Bank a 2023-as inflációt 15-19,5 százalék körülire várja, az élelmiszerek drágulását közel 30 százalékra.

Hogy mi vezetett a hazai dráguláshoz, arról elsőként 2022 májusában írtunk. Akkor már látszódott, hogy 2015-höz képest 42%-kal drágult az élelmiszer Magyarországon az Eurostat szerint, miközben a forint 2019 óta 18%-kal gyengült. Az infláció és az árfolyam közötti összefüggésről Becsey Zsolt, az Orbán-kormány korábbi államtitkára beszélt az Átlátszónak. Szerinte a kormány döntései is jelentős hatással vannak az inflációra.

Paradicsom az angol Aldiban. 2,58 font kilója, azaz 1135 forint.

De nézzük, mit is jelent az angol „megélhetési válság”. Cikkünk írásának idején 440 forintot ér egy angol font, egy éve 418 forint volt.

Egy London közeli Aldiban és egy szegediben is ugyanazokat a termékeket kerestük. Az alábbiakat választottuk összehasonlításra:

  • liszt, olaj, csirkeszárny, csirkecomb, eper, áfonya, krumpli, cherry paradicsom, friss lazac, brokkoli, vaj, tej, tejföl, tojás, 3 rétegű WC-papír

Csirkeszárny. Kint 1,85 font kilója, ami 814 forint. Itthon ez 40 százalékkal drágább.

Így néz ki az angol árakból összerakott kosarunk, mellette a magyar. Mindenből – kivéve a tojásból és a WC-papírból – egy kilót/litert vettünk alapul, hogy az eltérő kiszerelés ne okozzon eltérést. A szegedi Aldiban a tojás hetek óta hiánycikk – az eladó szerint a hatósági ár miatt – , ahogy olaj sincs azon az áron. Ezért azt vettük alapul, ami kapható.

Az egyes termékek ára ennyivel eltérő London közelében és Szegeden:

A kinti fizetésből 23, az itthoniból 4,6 kosárra futja egy hónapban

Legyinthetünk, hogy bár Angliában olcsóbb az élelmiszer, de közben megfagynak/nem tudják a rezsit kifizetni* – mindenki választhat szívéhez közelebb álló magyarázatot a kormányprogaganda üzeneteiből. De a tények mást mutatnak.

A numbeo.com összehasonlító oldal adatai szerint míg Budapesten egy 85 m2-es ház rezsije 59 484 forint, addig ez London közelében 220 angol font, ami 96 800 forint. Az angol 1 szobás, nem központi helyen lévő lakásbérlet 900 angol font, ami 396 000 forintnak felel meg, míg Budapesten ez 148 241 forint. Budapesti nettó bérre az összehasonlító 377 247 forintot ad, az angolra 2 170.60 fontot, ami 1 099 120 forintnak felel meg.

Ha egy átlagkereső kint lakást bérel, rezsit fizet a fenti számok alapján, akkor havonta 606 320 forintja marad elkölteni.

Ebből a képzeletbeli angol dolgozó a bevásárlókosarunkból 23,3-at tud venni. A magyar példa ezzel szemben az, hogy a havi elkölthető 169 582 forintból 4,6 magyar Aldis kosárra futja.

Az árak annak tükrében még szembeötlőbbek, hogy az angol statisztikai hivatal felmérése szerint 10-ből 9 angol szerint nőttek a megélhetési költségek az előző évhez képest: leginkább az élelmiszerek, a villanyszámla és az üzemanyagok ára drágult.

Segesvári Csaba

A képek a szerző felvételei. Adatvizualizáció: Szabó Krisztián

Megosztás