adatigénylés

Főként határ menti településeken jártak az oltóbuszok, de csak elenyésző számú oltást adtak be

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő december 3-án osztotta meg a Facebook-oldalán, hogy sikerült adatokhoz jutnia arról, hogy hány településen jártak az oltóbuszok, és pontosan mennyi koronavírus elleni védőoltást adtak be az elmúlt hónapok során. Az adatokból és az oltóbuszokkal kapcsolatban elérhető korábbi információkból az látszik, hogy a mobil oltóállomások kapacitását nem igazán sikerült kihasználni, mindössze alig több mint 41 ezer adag vakcinát adtak be a buszokon.

Az oltóbuszos kampány nyáron leállt

A képviselő 3 hónap várakozás után kapta meg a táblázatot arról, hogy 2021. március 27-e és december 1-je között pontosan hol jártak az oltóbuszok. Kiderül, hogy a nagyjából 8 hónapos időtartam alatt 6 oltóbusz 16 megye 137 településén dolgozott, és összesen 41 023 ezer embert kapta meg így a vakcinát.

„Az adatok világosan mutatják, hogy az oltóbuszos kampány áprilistól júniusig zajlott, majd nyáron leállt: bár a kormány azt mondta, hogy augusztustól a határ menti településekről a hátrányos helyzetű falvakba irányítják az oltóbuszokat, ebből nem lett semmi. Gyakorlatilag nyárra befejeződött az oltóbuszos kampány” – írja Szél Facebook-posztjában.

Az adatokból valóban az látszik, hogy április-májusban jártak a legtöbb településen az oltóbuszok, június után pedig lassult az így beadott oltások üteme: augusztusban például már csak öt, szeptemberben és novemberben pedig mindössze egyetlen településen jártak.

Márciusban Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Szolnokon jelentette be, hogy a Magyar Honvédség oltóbuszokkal vesz részt az oltási programban. A buszok február végére készültek el, ekkor összesen öt darab állt rendelkezésre belőlük. Eleinte kizárólag a honvédség állományát, később már a lakosságot is oltották. A tájékoztató szerint a mobil oltóállomások fő célja, hogy elérjék azokat a kistelepüléseket is, ahonnan nehezebb eljutni az oltópontokra.

„A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy azokon a településeken is minél gyorsabban elvégezzék az oltásra regisztráltak ellátását, ahol nincs betöltött háziorvosi praxis vagy egyéb akadályok merültek fel. Ehhez nyújt segítséget a Magyar Honvédség oltóbusza” – nyilatkozta az oltási munkacsoport vezetője, dr. György István.

Tesztüzemben először március végén kezdték meg működésüket a Nógrád megyei Nőtincsen. György István később már arról beszélt, hogy júliusban mind az öt oltóbusz a határ menti oltóhelyeken volt, magyar és nem magyar állampolgárok egyaránt megkaphatták a vakcinát. Ekkor elmondta azt is, hogy visszairányítják a buszokat a hátrányos helyzetű településekre.

Németh Szilárd tájékoztatása szerint egy oltóbusz naponta 150 ember beoltására képes, ami öt járművel számolva napi 750 vakcina beadását teszi lehetővé.

Ez alapján nyolc hónap alatt körülbelül 180 ezer oltást adhattak volna be, a valóságban azonban ez a szám csak alig több, mint 41 ezer volt, ami a maximális kapacitás mindössze 22,7%-a.

Egy másik, május végi becslés pedig még ennél is magasabb számokról beszélt, a koronavirus.gov.hu cikke szerint az egészségügyi szakemberek a mobil oltóállomások egyidejű alkalmazásával buszonként 180, összesen mintegy 900 ember immunizálását tudják elvégezni naponta.

A mobil oltóállomásokon többféle vakcinát is használtak: oltottak Modernával, Pfizerrel, az egydózisú Janssennel, valamint AstraZenecát is lehetett választani.

Mobil oltóállomás Kecskéden (forrás: honvedelem.hu)

Nem csak a leghátrányosabb helyzetű településeken oltottak

A táblázatban ugyanakkor annak sincsen sok nyoma, amiről György István beszélt, azaz hogy augusztustól visszairányították volna a hátrányos helyzetű településekre a mobil oltóállomásokat. Az adatok szerint ugyanis augusztusban szinte kizárólag határ menti településeken jártak az oltóbuszok, Röszkén, Tompán, Súron, Záhonyban, Barabáson és Lónyán.

A legtöbb oltás beadására Barabáson volt szükség. A Belügyminisztérium 2020-as adatai szerint a településen mindössze 1039-en laknak, mégis több mint 11 ezer adag oltóanyagot adtak be, ami az összes, oltóbuszról beadott oltás közel 30 százaléka.

Oltóbuszról beoltottak száma a magyar településeken

Ráadásul az sem feltétlenül igaz, hogy a leginkább rászoruló kistelepüléseket sikerült elérni az oltóbuszokkal: Szél Bernadett már augusztusban arról írt, hogy a leginkább hátrányos helyzetű, a „Felzárkózó települések” programba bevont 67 településen rosszul áll az átoltottság, 76 500 lakosból 30 500-nak volt ekkor védettségi igazolványa, ami 40%-os arány.

Az oltóbuszok már ekkor 37 ezer embert oltottak be, azonban a „Felzárkózó települések” közül csak 7 helyen jártak. Számításaink szerint ez a szám most, négy hónappal később csupán 10-re nőtt.

A legtöbb oltóanyagot Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kapta

Az oltóbuszok Szabolcs megyében adták be a legtöbb adagot, egészen pontosan az összes, oltóbuszos vakcina majdnem felét (49,6%-át). Igaz, itt szinte egész július-augusztusban oltottak. A legkevesebb vakcina Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun Szolnok megyékben fogyott, ott a 250-et sem érte el a beadott oltások száma. És három olyan megye is akadt (Zala, Veszprém és Vas), ahol egyáltalán nem voltak elérhetőek a mobil oltóállomások.

Oltóbuszról beoltottak száma megyénként

Ha azonban azt nézzük, hogy melyik megyében ejtették útba a a legtöbb települést az oltóbuszok, akkor más eredmények jönnek ki: Hajdú-Biharban mindössze egy, Baranyában, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében két helyszínen történt az oltás. Ezzel szemben Nógrádban például 35 településen oltottak buszokkal.

100 ezer lakosra Szabolcsban több mint 3500, Nógrádon 1700 olyan ember jut, aki oltóbuszról kapta meg az oltását. Ezzel szemben Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékben kevesebb mint 60 oltott jut 100 ezer főre.

Szél Bernadett már nyáron is az oltóbuszos kampány felpörgetésének fontosságáról beszélt, amihez a képviselő szerint elengedhetetlen, hogy „ne öt busszal, hanem ennek többszörösével járja a településeket, szisztematikusan járják végig a hátrányos helyzetű falvakat, szegregátumokat”. Hozzátette azt is, hogy a regisztráció és időpont-foglalás eltörlése is hozzájárulhatna ahhoz, hogy minél többen felvegyék az oltást. (Az utóbbi most, az immár harmadik alkalommal meghosszabbított oltási akcióhetek alatt megvalósult.)

Egyébként Ausztriában is bevetették már a mobil oltópontokat, a nyár folyamán 13,1 százalékkal tudták növelni a beoltottak számát.

Magyarországon ez a szám jóval alacsonyabb, számításaink szerint a 8 hónap alatt beoltott 4,2 millió ember alig 1 százaléka (0,96%)  kapta meg a vakcinát oltóbuszon.

Szabó Krisztián—Szopkó Zita

Címlapkép: Oltóbuszos oltás Vértesszőlősön (forrás: honvedelem.hu)

Megosztás