adatigénylés

Cikkünk után Müller Cecíliáék elküldték színes verzióban is a koronavírus fertőzöttekről szóló diagramot

A Nemzeti Népegészségügyi Központtól múlt héten átláthatatlan, fekete-fehér diagramot és ömlesztett számokat kaptunk, most azonban kérésünknek megfelelően elküldték a színes verziót is az ábrából, így kicsit többet tudhatunk arról, hogy a regisztrált koronavírus fertőzöttek pontosan milyen oltást kaptak. Ezzel párhuzamosan olvasóink is segítettek az ábra megfejtésében, az Átlátszó kiszivárogtató platformján keresztül. Arra azonban még várunk, hogy a Müller Cecília vezette NNK elárulja: a napi fertőzöttek közül hányan voltak beoltva a fertőzés pillanatában. 

Múlt hét szerdán számoltunk be arról az Átlátszón, hogy a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 90 nap várakozás után egy átláthatatlan, fekete-fehér diagramot és Word-dokumentumba ömlesztett számokat küldött nekünk, amikor azokról a regisztrált koronavírus-fertőzöttekről érdeklődtünk, akik megkapták már az oltást.

90 nap után átláthatatlan diagramot és Word-dokumentumba ömlesztett számokat kaptunk Müller Cecíliáéktól | atlatszo.hu

Megkérdeztük azt is, hogyan változott ugyanez a szám (oltottak és oltatlanok, első, illetve második oltást megkapók) a lélegeztetőgépen lévő fertőzöttek, illetve a koronavírusban elhunyt betegek esetében, valamint, hogy a fertőzést elkapó oltottak milyen típusú vakcinával voltak oltva. Egyelőre még várjuk a választ – a korábbi tapasztalataink alapján minimum 90 napos várakozási időre kell számítanunk, már ha egyáltalán megkapjuk a kért adatokat.

Cikkünk megjelenése után az Átlátszó által üzemeltetett MagyarLeaks kiszivárogtató platformon keresztül kaptunk egy olvasói levelet, amely a diagram színes változatát tartalmazta.

 Legyél Te is Névtelen Forrásunk a MagyarLeaksen keresztül! Küldj az Átlátszó szerkesztőségének anonim módon tippet, sztorit, dokumentumot, vagy fényképeket Dél-Olaszországban vakációzó NER-lovagokról! A Tor hálózatba kötött MagyarLeaks platformot úgy alakítottuk ki, hogy magas technikai biztonságot garantáljon azon forrásaink számára, akik szeretnének valóban névtelenek maradni. A részleteket itt találod.

Olvasónk azt írta: „Bármennyire is okosnak hitte magát a minisztérium dolgozója, azért annyira mégsem volt” az, hiszen a kördiagramok létrehozása nem véletlenszerűen történik:  az adatokat 12 órától kell indítani az óramutató járásának megfelelően, és ezzel párhuzamosan jobb oldalon a jelölést is ebben a sorrendben kell írni. A diagramot pedig láthatóan Excel-ben készítették, amely szintén ezen szabályok alapján működik.

Ennek illusztrálására kaptunk is egy fotót:

Forrás: Magyarleaks

Mint azt cikkünkben is jeleztük, válaszlevélben kértük az NNK-t, hogy küldjék el újra, ezúttal értelmezhető formában az adatokat. Szerencsére ezúttal nem kellett 45 (vagy akár 90) napot várni erre, cikkünk megjelenése után nem sokkal, május 9-én meg is érkezett a válasz, ami azt mutatja, hogy olvasónk feltételezése helyes volt:

Forrás: KiMitTud, közérdekű adatigénylés

Mindezek alapján az látszik, hogy Pfizert kaptak a legnagyobb arányban azok, akik az elmúlt két hónapban elkapták a vírust.

Ebből ugyanakkor nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mivel ebből az oltóanyagtípusból kaptak a legtöbben. Az Átló Koronamonitora szerint az első dózist több mint 2,6 millióan kapták meg, míg Sinopharmot, ami a második leggyakrabban válaszott oltóanyag volt, csak alig több mint 1,1 millióan. A lista második és harmadik helyén a két keleti oltóanyag, a Sinopharm és a Szputnyik szerepel.

Arra még mindig várunk, hogy elküldjék a regisztrált fertőzöttek közül azokat, akik legalább egy oltást kaptak. Most ugyanis azt írták, a napi fertőzöttek oltottsági adataihoz kapcsolódó, vakcinák típusa szerinti csoportosításban nincsenek meg nekik a kért adatok – így azt valószínűsíthetően nem vezetik külön, hogy a fertőzöttek pontosan hány dózist kaptak.

Korábban ugyanakkor már volt példa arra, hogy kiadták azoknak a napi fertőzöttek számát, akik legalább egy oltást kaptak, így arra kértük az NNK-t, hogy ezúttal is küldjék el legalább ilyen formában az adatokat.

Müller Cecília elárulta nekünk, hogy mekkora az oltottak száma az új regisztrált fertőzöttek között, de a lényeges adatokra még várunk | atlatszo.hu

Megkérdeztük azt is, hogyan változott ugyanez a szám (oltottak és oltatlanok, első, illetve második oltást megkapók) a lélegeztetőgépen lévő fertőzöttek, illetve a koronavírusban elhunyt betegek esetében, valamint, hogy a fertőzést elkapó oltottak milyen típusú vakcinával voltak oltva. Egyelőre még várjuk a választ – a korábbi tapasztalataink alapján minimum 90 napos várakozási időre kell számítanunk, már ha egyáltalán megkapjuk a kért adatokat.

Szopkó Zita

Megosztás