adatvizualizáció

2024-re talán helyreáll a turizmus

2021 nyarán Magyarországon már-már elfelejtődni látszik a vírus, de egyre többen fogalmaznak meg borús jóslatokat a közeljövőt illetően, itt-ott már a koronavírus negyedik hullámáról lehet olvasni. Mindezt félretéve, vagy éppen ennek tudatában a turisták igyekeznek megragadni az alkalmat, hogy kihasználják a korlátozások lazítását és elinduljanak nyaralni.

Társadalmi célú hirdetés

 

A turizmus még mindig nem lábalt ki a koronavírus okozta veszteségekből: 83%-al csökkent 2021 első negyedében a nemzetközi turisták száma. Az elkövetkezendőkre nézve mindenki egy kis fellendülést feltételez, de az optimista előrejelzés 63%-kal, a pesszimista előrejelzés pedig 75%-kal kevesebb nemzetközi érkezésre számít az év egészére a járvány előtti utolsó évhez, 2019-hez képest. 

 

Abban azonban mindkét előrejelzés egyezik, hogy GDP szempontjából 2021 legnagyobb vesztese Törökország lesz. Őt követi Ecuador és Dél-Afrika, de olyan európai országok is szerepelnek a listán, mint Írország, Svájc vagy Norvégia. Becslések szerint  a koronavírus turizmusra gyakorolt hatása az év végéig 4 trillió dollár veszteséget jelenthet a nemzetközi gazdaság számára.

Van, ahol a nemzeti össztermék tizede elveszik

Ez jelentős GDP csökkenéshez is vezetett, így a legtöbb ország, különösen azok, amelyeknek fő szektorai közé tartozott a turizmus, az oltás lehetőségét kihasználva igyekeztek gyorsan nyitni a beutazók felé. Ennek köszönhetően a május-júniusi átlag már növekedett, de a szakértők mindössze 1%-a gondolja úgy, hogy 2021-re visszaállhat minden a régi kerékvágásba. A legtöbben arra számítanak, hogy legkorábban 2024-ben vagy még annál is később kerülhet vissza a turizmus a 2019 előtti állapotába.

Szémann Tamás Szabó Hédi

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Megosztás