koronavírus

Itt a vége, fuss el véle – a harmadik hullám lecsengésével vége a heti összefoglalóknak is

A mai nappal feltételezhetően elérjük az 5,5 millió első oltottat, így megszűnik a beltéri maszkviselési kötelezettség és lecsökken a védettségi igazolvány hatásköre. A járványügyi adatok emellett kedvezően alakulnak: második napja nem volt újabb elhunyt, a kórházi ápoltak száma 100-nál kevesebb, a lélegeztetőgépen lévők száma pedig 22 fő. Július 1-től életbe lépett az uniós zöldkártya, amit részben a magyar digitális védettségi igazolvány is ki tud váltani. Utolsó heti összefoglalónk.

Mindössze pár ezer fő választ el minket attól, hogy elérjük az 5 és fél millió első oltottat. Orbán Viktor a reggeli Kossuth rádiós interjújában kijelentette, hogy a mai napon ezt a mérföldkövet is el fogjuk érni. Ez számos lazítást fog eredményezni: a legnagyobb változást a beltéri maszkviselési kötelezettség megszűnése és a védettségi igazolvány hatáskörének csökkenése fogja hozni.

A tegnapi adatok alapján 5 495 888 fő (56,24%) kapta meg az első, 4 973 210 fő (50,89%) pedig a második adag oltását is. Mindössze 4 112 első oltott hiányzik az 5 és fél millióhoz.


A magyar oltási terv állása

2021. július első két napján nem regisztráltak új halálos áldozatot. Erre 2020. szeptember 6. óta nem volt példa.

A következő egy hétben lehetnek még napok, amikor számolnun kell COVID miatt elhunyt személyekkel, viszont a jelenlegi tendencia szerint egyre gyakoribbak lesznek az olyan napok amikor már nem. Az 2021. április 7-i adatközlésben 311 elhunyt szerepel, ami a legtöbb elhunyt lenne egy nap alatt, de ez a húsvéti adattorlódásnak volt köszönhető Müller Cecília szerint. 2021. március 31-én 302 főt jelentettek be, viszont itt a tisztifőorvos asszony nem emelte ki, hogy adattorlódás okozta volna a magas számot, így feltételezhetően ez volt a legtöbb elhunytat regisztráló nap a járvány alatt. A járványnak 2021. július 2-ig 29 992 halálos áldozata volt.

Az elhunytak számának változása az elmúlt 90 napban 

A legújabb nemzeti konzultációban a nemrég elkezdődött trend folytatódik: a járvány lecsengésével újból előtérbe kerülnek a korábbi politikai üzenetek. Noha egy kérdés tisztán a járványkezeléssel foglalkozik (a magyar vakcinagyárra vonatkozó utolsó kérdés), hat kérdésben a járvány csak felvezetőként jelenik meg, tulajdonképpen Soros Györggyel, Gyurcsány Ferenccel, Brüsszellel és a migrációval kapcsolatos. Feltételezhető, hogy ha a vírus nem térne vissza egy esetleges negyedik hullámban, akkor újból ezeket az üzeneteket hangoztatná a kormány.

2021. július 1-től az EU-s tagállamoknak kötelező bevezetnie az uniós védettségi igazolványt, amivel a tagállamok közötti szabad utazás válik lehetővé. Három esetben igényelhető az igazolvány: ha az igénybe vevő igazolni tudja a korábbi koronavírus-fertőzését, ha negatív teszttel rendelkezik, vagy ha megkapta a védőoltását.

Gulyás Gergely a 2021. június 3-i Kormányinfón elmondta, hogy a magyar oltási igazolvány (amit az EESZT applikációjában lehet elérni), ki fogja váltani az EU-s zöldkártyát, mivel abban fel lesz tüntetve a vakcina típusa és a két adag beadásának időpontja is. Ezt akkor még június 15-re ígérte, de végül ezek az adatok június 30-án kerültek rá a digitális igazolványra. Mivel a magyar igazolvány csak az oltás meglétét mutatja, ezért nem alkalmas a teljes EU-s zöldkártya kiváltására. Ha valaki olyan országba szeretne utazni, ahol a kapott oltóanyagot nem fogadják el (vagy nincs beoltva), annak továbbra is teszteltetnie kell, vagy a korábbi koronavírus-fertőzéséről igazolást kérnie a háziorvosától, amivel már igénybe tudja venni az EU-s kártyát. Aki pedig nem tervez külföldre utazni, annak nem kötelező az EU-s igazolást kiváltania. A Magyarországon belüli szolgáltatások igénybevételéhez továbbra is elegendő a magyar védettségi igazolvány vagy a mobilalkalmazásról bemutatott oltás igazolásolvasható a kormány járványügyi oldalán.

Magyarországon engedélyezett oltásokkal látogatható EU-s országok

Az operatív törzshöz hasonlóan, akik a harmadik hullám lecsengésével felfüggesztették napi rendszerességű sajtótájékoztatóikat, mi is búcsúzunk olvasóinktól – remélhetőleg végleg, de a nyárra biztosan. A magyarországi járványügyi adatok az elmúlt hetekben fokozatosan javultak, az 5,5 millió oltott elérése és a második elhunytak nélküli nap miatt úgy éreztük, hogy – a tavalyi nyárhoz hasonlóan – nem jelentkezünk többet a heti koronahíradóval. Azoknak az olvasóknak sem kell kétségbe esniük, akik előszeretettel olvasták a járványügyi bejegyzéseket az adatrovatban: jelenleg is adatigénylésre várunk a településszintű oltottakról, és számos más elemző cikket tervezünk készíteni a közeljövőben. Emellett a Koronamonitor napi szintű frissítése továbbra is folytatódik, így ameddig a magyar kormány közöl adatokat, azokat a monitoron követni tudják az érdeklődők.

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről


Szabó Krisztián

Megosztás