koronavírus

Nem kell se maszk, se védettségi igazolvány – öt és fél millió oltottnál jönnek az újabb lazítások

A kormány további lazítások bevezetését tűzte ki az 5 és fél millió első oltott elérésekor: belső terekben sem lesz kötelező a maszkviselés és a védettségi igazolvány hatáskörét is lecsökkentik. A járványügyi adatok jelenleg a lazítások lehetőségét igazolják, a hazánkban megrendezett foci-EB meccsek után sem volt látható növekedés a fertőzöttek számában. Heti összefoglalónk.

Gulyás Gergely a június 24-i Kormányinfón elmondta, hogy öt és fél millió első oltottnál már belső terekben sem lesz kötelező a maszkviselés, és a védettségi igazolvány hatáskörét is lecsökkentik: a szállodákban, éttermekben, fürdőkben és a strandokon nem, a tömegrendezvényeken, a sportrendezvényeken, a koncerteken és az éjszakai zenés szórakozóhelyeken viszont kell majd a plasztikkártya.

2021. június 25-én az első oltottak száma 5 454 866, ami mindössze 45 134 fő különbséget jelez a meghatározott céltól. A második adagos oltottak száma is kezd felzárkózni az elsőhöz, ez 4 728 655 (a különbségük 726 211 fő). Ez egyrészt a lankadó oltási kedvnek és a készenléti oltási tervnek is köszönhető:  mindössze néhány oltóhelyet tartanak majd fenn, aki oltást akar, az ott kapja meg” – fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában június 4-én.


A magyar oltási terv állása

A delta variáns terjedésével kapcsolatban a múlt héten a szlovák egészségügyi minisztériumnak voltak aggályai, szerintük a magyar-portugál foci EB-meccs a delta variáns régiós terjedését is elindíthatja, ami egyre jobban terjed Portugáliában, és sok portugál szurkoló érkezett Magyarországra az esemény miatt. Arról végül nem született hír, hogy azonosítottak volna pozitív koronavírusos nézőt, aki azon a meccsen ott volt, ellenben a június 19-i magyar-francia meccsen részt vett egy igazoltan koronavírus-fertőzött francia család is, viszont az NNK-nak kontaktok megfertőződéséről nincs tudomása. A foci EB-t rendező 11 országból egyedül hazánkban engedélyezték a teltházas meccsek megtartását, a többi országban 50 százalékra vagy annál kevesebbre csökkentették a nézőtér kapacitását.

A delta variáns európai terjedése már több országban elkezdődött, Nagy-Britanniában a múlt héten 33 630 új regisztrált esetben állapították meg ezt a mutánst, ami a hét összes esetének 99 százaléka volt. Lisszabonban az esetek 60%-át, München területén pedig az esetek 25%-át okozta a delta variáns. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) előrejelzése szerint brit/alfa variánsnál 4060%-kal fertőzőbb delta variáns augusztus végére az európai fertőzések 90%-áért lehet majd felelős.

Mennyire terjed a delta variáns?

Az Egyesült Királyságban a tervezett nyitást késleltetheti az Indiából érkező vírusmutáns.

A napi új esetek száma 2021. június 22. óta 100 alatti, és 2021. június 24-én 2020. szeptember 11. óta először az új elhunytak száma egy fő volt. Az aktív fertőzöttek számában a héten lassú volt a csökkenés, mindössze 2 154 fővel lett kevesebb a számuk az elmúlt hét napban. 2021. június 25-én számuk 40 697 fő. Ez részben az új gyógyultak alacsony számából fakad, az elmúlt hét napban mindössze 2 606 volt a számuk.

Az elhunytak számának változása az elmúlt 90 napban 

Kövesse a járvány hazai és nemzetközi adatait a naponta frissülő, megújult Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről


Szabó Krisztián

Megosztás