adatvizualizáció

Hol tart most az orosz vakcinadiplomácia?

Nem Magyarország az egyetlen ország, ahol előszeretettel oltanak koronavírus ellen az orosz vakcinával, hiszen több mint 50 ország rendelt már belőle. Különösen azok az államok nyitottak, amelyek nem rúgtak labdába első körben a nyugati oltóanyagok beszerzésében. Oroszország pedig ezt a helyzetet igyekszik a politikai és gazdasági előnyszerzés reményében kihasználni. 

A Magyarországon is használt Szputnyik V, illetve az egyadagos Szputnyik Light oltóanyagból az eddig nyilvánosságra került adatok szerint legalább 440 millió dózis szállítását vállalta Oroszország külföldi partnerek felé. Ebből becslések szerint idén 390 millió adagot tud majd előállítani. Ez a mennyiség az eredeti kétadagos vakcinából csaknem 200 millió fő oltására lesz elegendő Oroszországon kívül. 

Világviszonylatban ez a 2021-re tervezett 12,5 milliárd dózis mindössze valamivel több mint 3%-a. Összehasonlításképp a Pfizer vakcinája a világ gyártásának 24%-át, a kínai vakcinák pedig több mint az összes dózis negyedét adhatják 2021-ben. Mivel Oroszország egyelőre a vállalt és tervezett előállítási ütemet sem tudja tartani, sok országban késnek a már beígért oltások. Kérdés, milyen diplomáciai sikert tud majd elkönyvelni így hosszú távon. 

Orosz vakcinagyártás és értékesítés

Az Orosz Közvetlen Beruházási Alap (RDIF) 10 országból 15 előállítóval kötött szerződést a gyártási kapacitás problémáinak leküzdésére. Ezek a kínai, dél-koreai, iráni és indiai gyártók fognak felelni az előállított vakcinák több mint kétharmadáért. Többek között ezért tervezik Indiát is bevonni a gyártásba. Három lépésben fogják megkezdeni a gyártást Indiában, ahol több év alatt 850 millió dózist remélnek előállítani. Első lépésként jelenleg használatra kész oltásokat szállítanak, majd nagyobb adagokat, amelyeket Indiában kell kisebb dózisokba csomagolni és végül magát a technológiát tervezik megosztani indiai cégekkel, hogy ott helyben történhessen az előállítás. Ezekből az országokból fog átkerülni az előállított oltóanyag a harmadik felekhez.

Szémann Tamás – Szabó Hédi

Megosztás