adatvizualizáció

Több mint 500 adatábrázolás: az Átlátszó infografikái 2020-ban

Koronamonitor, megbízások, konferenciák, Magyar Hang, új technológiák.

A Patreonon Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz.

Idén a New York Times, a Washington Post és a Financial Times egymás után jelentették be, hogy a – főként – a koronavírus-járvány valamely aspektusát bemutató információábrázolásaik látogatottsági rekordokat döntöttek. A járvánnyal foglalkozó anyagaink nálunk is a legolvasottabbak között voltak idén, a Koronamonitor látogatottsága pedig minden elvárásunat felülmúlta.

Az országban március 13-án először mi indítottunk el egy olyan oldalt, ahol a járvány hazai és nemzetközi statisztikáit egyszerűbb grafikonokon, bonyolultabb ábrázolásokon és többféle térképen lehetett nyomon követni. A Koronamonitort felkapta a hazai média (ATV, Népszava, Szabad Pécs), a grafikonjainkat több ezren osztották meg, a végeredmény pedig december közepéig:

  • 1,7 millió egyéni látogató
  • 2,1 millió oldalletöltés
  • több mint 350 hivatkozás, köztük tudományos cikkekben is ((ittittittittitt és itt)
  • több mint 300 email
  • bekerülés oktatási tananyagokba
  • előadások konferenciákon, egyetemeken
  • A Datajournalism.com a világ tíz legjobb/legfontosabb járvánnyal foglalkozó médiatartalma/projektje közé választotta. A tízes mezőnyben olyan lapok szerepelnek, mint a New York Times, a Washington Post, a Financial Times, a Reuters, az El País vagy a Google News.

ATLO.TEAM

Teljesen nulláról szeretnél az adataidból vizualizációkat készíteni, de nem tudod, merre indulj el? Vagy van már valamilyen megoldásod, de nem vagy vele elégedett, elakadtál vele, esetleg tudni szeretnéd, milyen alternatív megoldások léteznek? Az is lehet, hogy összességében tetszik a már elkészült munkád, de vizuálisan szeretnéd egy kicsit látványosabbá, szebbé, esztétikusabbá tenni?


A Koronamonitorra és a járvánnyal foglalkozó átlátszós cikkekbe száznál több ábrázolást és tizennyolc térképet készítettünk, és noha nem volt olyan nap március óta, hogy nem foglalkoztunk volna vele, azért ezen kívül még idén elkészítettünk:

  • 400 egyéb adatgrafikát és tematikus térképet
  • 12 önálló anyagot az Átlóra

Az Átlátszó/Átló idei grafikonjainak és térképeinek egy része

Idén a mi anyagunnal indult a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű kiadása, dolgoztunk a Fővárosi Önkormányzatnak, Budapest Főváros Levéltárának, több más megbízásunk éppen folyamatban van, illetve januártól havonta lesz egy kétoldalas nyomtatott mellékletünk a Magyar Hang hetilapban.

Részt vettünk előadóként több konferencián (Dataharvest Mechelen, Budapest BI Meetup és Fórum, Második Erdélyi Adatvizualizációs Konferencia, CEU Data Stories), egyetemeken, továbbá civil, tudományos és hallgatói közösségeknek beszélhettünk a munkánkról (ELTE, Corvinus, BME, Kortárs Építészeti Központ, Kürt Akadémia, MIBE).

2020-ban számos új ábrázolást, módszert és technológiát is bemutattunk, a hazai olvasóknak először. Készítettünk 3D-s interaktív térképet, animált időtérképet, flowmapet, a magyar Vizzu startuppal közösen bemutattunk egy vizualizált adat-explorert, szintén először itthon mi publikáltunk matematikai modellen alapuló interaktív járványszimulációt, továbbá a hazai olvasók hazai tartalomban tőlünk találkozhattak először scrollytelling-megoldással.

 

Határon túli utcanevek Magyarországon

.

Abától Zsüsztinig – A magyar utónévadás trendjei az ötvenes évektől napjainkig

Befogadó Budapest

Shapeképek

SHAPE-KÉPEK Magyarország 3155 településének poligonjai egyetlen képen

Járványok Magyarországon 2000-2019

Magyar menekültek Trianon után – 2020

INFOGRAFIKA: Parlament 30

Játék a tűzzel

A magyar média elmúlt tíz éve / The past ten years of the Hungarian media

Határontúli utcanevek Budapesten

A magyar válogatott összes gólja 1990-2020

KORONAMONITOR – Naponta frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

2020 november elsején lett az Átló két éves, ennek alkalmára készítettünk egy videót az addig elkészült munkáinkról:

ATLO – The 2nd Year from Atlo Team on Vimeo.

És megújítottuk az arculatunkat is

Ez pedig az első, kétoldalas infografikánk a Magyar Hangba.

Három év Adria – kétoldalas infografika a Magyar Hangba – Kattints a nagyobb képért!

2021-re ismét nagyon sok tervünk van. Szeretnénk eddig általunk kevésbé ismert technológiákat kipróbálni, illetve megtanulni. Szeretnénk még több nyomtatott anyagot készíteni. Nagyon szuper lenne, ha tudnánk egy grafikus kollégával bővülni. Ha szerinted is tök jó és fontos, amit csinálunk, akkor itt támogathatod az Átlátszót:

Támogatom

Támogatási elveink Az atlatszo.hu magánadományokból tartja fenn magát. Az átláthatóság érdekében az adományozók nevét és az adomány összegét, természetben nyújtott adomány esetében az adomány jellegét és értékét a honlapon közzétesszük.

Bátorfy Attila – Szabó Krisztián

Megosztás