koronavírus

Matematikai modellel becsüljük, hány fertőzött lehet Magyarországon a következő hónapban

A jelenleg ismert adatok alapján két hét múlva több mint 4000, négy hét múlva pedig akár 250 ezer fertőzött is lehet Magyarországon egy bioinformatikai modellszámítás szerint.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A koronavírus magyarországi helyzetét grafikonokon és térképeken bemutató Koronamonitor oldalunk elindítása után több megkeresést is kaptunk, hogy jó lenne, ha számításokat készítenénk a fertőzés várható terjedéséről. Több kutatót is megkerestünk, végül Dr. Nepusz Tamás bioinformatikus, a norvégiai Molde University College kutatója osztotta meg velünk a számításait.

Dr. Nepusz Tamás az úgynevezett SIR (suspectible S = fogékonyak, infected I = fertőzöttek, recovered R = gyógyultak) matematikai modellel készített egy előrejelzést. A SIR matematikai modell a járványok terjedésének becslésére használt egyik modell, amely az előrejelzésbe belekalkulálja a fogékonyak, az aktív fertőzöttek és a gyógyultak számát is. Fontos, hogy ez csak egy, ráadásul egyszerű modell, számos más számítási modell is létezik, emellett nyilvánvalóan nem mindenható modell, az új adatok ismeretében naponta korrigálni kell.

A modellhez az úgynevezett reprodukciós rátát (R0=) használja, amely a mi esetünkben az ismert adatokat figyelembe véve R0=3,5181, amely azt jelenti, hogy az eddig tudott alapján egy fertőzött átlagosan hány másik embernek adhatja át a fertőzést. Ez a szám a mi esetünkben magas, de benne marad az újszerű koronavírusra általánosan elfogadott R0=2 és R0=5 közötti intervallumban.

Szintén fontos, hogy a számításokba belevegyük a bizonytalanságot is, így Nepusz Tamás 95%-os konfidenciaintervallummal kiszámolt egy jobb és egy rosszabb forgatókönyvet is. Ez azt jelenti, hogy amennyiben megváltoztatjuk a járvány paramétereit, úgy a becsült fertőzésszám ezen a tartományon belül mozog majd.

A SIR-modell a csak már ismert, múltbéli adatokkal számol, csak az aktív fertőzötteket veszi figyelembe, azt nem kalkulálja bele az eredménybe, hogy hány megbetegedett lehet a közölt adatokhoz képest. A modell a becslésnél azt feltételezi, hogy minden változatlan marad, tehát egy közben beálló körülmény, például egy újabb kormányzati intézkedés módosíthatja a becslést.

Az alábbi grafikonon ezt lehet látni. A grafikon alapállása április 1-ig mutatja az adatokat, ha egyet léptet, akkor már az április 15-ig terjedő becslést láthatja. A modell jelenlegi előrejelzése szerint tehát április 1-én, tehát két hét múlva, több mint 4000, április 15-én, tehát egy hónap múlva pedig akár 250 ezer fertőzött lehet, amennyiben nem derül ki olyan információ, ami módosítaná a képletet.

Ez grafikon kizárólag a március 18-án ismert adatok és az eddig ismert információk alapján kalkulált előrejelzést mutatja a lehetséges fertőzöttekre vonatkozóan és nem a regisztrált fertőzöttekre vonatkozóan abban az esetben, ha nem történne semmilyen egyéb esemény (például újabb kormányzati intézkedés), és nem jönnének újabb adatok, információk. Kérjük, hogy amennyiben kizárólag csak a grafikont osztaná meg, ezekkel az információkkal együtt tegye ezt meg! 

 

Az adatokkal, módszertannal kapcsolatos kérdéseket Nepusz Tamásnak e-mailben is fel lehet tenni a [email protected] e-mail címen. 

További grafikonok és térképek elérhetők a Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Ez az oldal a hivatalos, kormány által közölt adatokat dolgozza fel, de nem tekinthető hivatalos tájékoztatásnak, továbbá nem vállalunk felelősséget a kormány által közölt adatok és információk valóságtartalmáért. Kérjük, a hivatalos információkért látogasson el a kormány által működtetett Koronavirus.gov.hu oldalra, illetve olvassa a nagyobb hírportálok híreit.

Bátorfy Attila

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás