koronavírus

A hétfői kormányrendelet elrendelte az adatok gyűjtését a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

Az innovációért és technológiaáért felelős miniszter, Palkovics László fogja gyűjteni az adatokat a járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából és jogosult lesz lesz bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Március 17-én, kedden írtunk arról, hogy miért nem szerencsés, ha a magyar kormány nem árul el bizonyos adatokat a koronavírus-járványról. Ennek az volt az előzménye, hogy újságírói kérdésekre és megkeresésekre az Operatív Törzs, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Népegészségügyi Központ semmiféle információt nem volt hajlandó elárulni az újszerű koronavírus-járvány területi eloszlásáról, és a fertőzöttek korösszetételéről, neméről.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília érve az volt, hogy ezen információk kiadása személyiségi jogokat sértene, de nyilvánvalóan ez nem igaz, hiszen a legalább megyei szintű statisztikák, valamint a korra és nemre vonatkozó, természetesen aggregált adatok nem sérthetnek személységi jogokat. A HVG újságírója, Tóth Richárd az Operatív Törzs március 18-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalának elnöke, Péterfalvi Attila szerint sem sért személyiségi jogokat ezen adatok közzététele.

Nem szerencsés, ha a kormány nem árul el bizonyos koronavírus-adatokat

Pedig a kormánynak is érdeke lenne a teljes körű tájékoztatás. Ha keveset mond el, az jelentősen csökkenti a közbizalmat, ráadásul képtelenség, hogy a területi, az életkorra és a nemre vonatkozó aggregált adatok sértenék a személyiségi jogokat.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy március 16-án, tehát hétfőn kihirdetett, és kedden hatályba lépő kormányrendelet, a következőképpen rendelkezik az adatgyűjtésről.

10. § (1) Az innovációért és technológiáért felelős miniszter – mint a Kormány tudománypolitikáért és informatikáért felelős tagja – az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében, a járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából jogosult bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére.

(2) Az innovációért és technológiáért felelős minisztert a feladata ellátása érdekében az állami és önkormányzati szervek, gazdálkodó szervezetek, magánszemélyek támogatni, a kért adatszolgáltatást teljesíteni kötelesek.

Tehát a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium a koronavírussal kapcsolatos adatok megismerésére és kezelésére felhatalmazást kapott azért, hogy a járvány terjedésének modellezését és elemzését el tudják végezni, az adatszolgáltatást pedig magánszemélyeknek is teljesítenie kell. Nem tudni, miért az Innovációs és Technológiai Minisztérium a felelős az adatgyűjtésért.

Azt sem tudni, hogy a „bármely rendelkezésre álló adat” mit jelent, de ha csak most kezdi el a minisztérium a kormány megbízásából szisztematikusan gyűjteni a járványügyi adatokat, két héttel a járvány március 4-i magyarországi megjelenése után, akkor az baj.

A már említett véleménycikkünkben azt írtuk, hogy a kormányzati adattitkolás egyik oka az lehet, hogy nem rendelkeznek az újságírók által kikért adattal, és megjegyeztük, hogy amennyiben ez így lenne, „akkor egyszerűen képtelen tervezni, előrejelzéseket végezni, elemezni és felkészülni bizonyos szcenáriókra. Ebben az esetben nagyon súlyos mulasztást követ el a magyar állam, ami életekbe kerülhet.”

Persze az is lehet, hogy ezek az adatok eddig is megvoltak, csak azok kezelésére nem volt felhatalmazva semmilyen szerv eddig, amit a kormányrendelettel orvosoltak. Müller Cecília tisztifőorvos a HVG újságírójának a kérdésére a március 18-i OT-sajtótéjékoztatón pedig azt válaszolta, hogy a járványügyi szakemberek természetesen dolgoznak ezekkel az adatokkal, és emellett elengedte, hogy ezek az adatok személységi jogokat sértenének. Mindenesetre a továbbiakban az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz is fordulunk majd részletesebb adatokért.

A koronavírus magyarországi helyzetét grafikonokon és térképeken bemutató, naponta többször frissülő oldalunkat az alábbi linken érheti el.

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Ez az oldal a hivatalos, kormány által közölt adatokat dolgozza fel, de nem tekinthető hivatalos tájékoztatásnak, továbbá nem vállalunk felelősséget a kormány által közölt adatok és információk valóságtartalmáért. Kérjük, a hivatalos információkért látogasson el a kormány által működtetett Koronavirus.gov.hu oldalra, illetve olvassa a nagyobb hírportálok híreit.

Bátorfy Attila

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás