Választások

Egy évtizede változatlan Magyarország politikai térképe – lenyűgöző infografikák!

Az adatok azt mutatják, hogy a baloldal utolsó, 2006-os győzelme óta a pártlistás szavazatok alapján legalábbis lényegében változatlan a Fidesz-KDNP hegemóniája, és talán meglepetésként az is látszik, hogy már Budapest sem baloldali-liberális fellegvár. Térképekre és grafikonokra tettük, mi történt 2006 óta.

Elemeztük a 2006 és a 2018 közötti országgyűlési és Európa Parlamenti választások településszintű, pártlistás adatait, ami alapján világosan látszódik, hogy a Fidesz-KDNP hegemóniája töretlen és nagyjából tíz éve változatlan. Az alábbi térképeken és adatvizualizációkon az látszik, hogy a 2006-os áprilisi választások óta a Fidesz-KDNP hogyan uralta le Magyarországot úgy, hogy már 2006-ban is éppen hogy csak lemaradt a győzelemről.

A térképen lévő csúszkát középre állítottuk, jobbra elhúzva a 2018-as országgyűlési választások eredményei látszódnak, balra elhúzva pedig a 2006-os eredmények. Minden térkép alatt látszódik, hogy 2006-ról és 2018-ra hogyan mozogtak a pártlistás szavazatok alapján a pártok településenként, és hogy milyen trendet írtak le az eredmények. A metodológia a cikk végén található!

 

Országos adatok

 

Térkép: A téképen világosan látszódik, hogy 2018-ra a Fidesz-KDNP lényegében az összes magyar településen megszerezte a pártlistás szavazatok relatív többségét, ami azt jelenti, hogy az idei választásokon mindössze 28 olyan település volt a 3177-ből, amelyben nem a Fidesz-KDNP kapta a legtöbb szavazatot.

Erről a grafikonpárosról azt lehet leolvasni, hogy 2006-ról 2018-ra hány százalékot nyert és vesztett a Fidesz-KDNP és az MSZP a baloldali-liberális kisebb pártokkal együtt az összes településen tizenkét év alatt. A grafikon fentről lefelé a Fidesz és az MSZP százalékos eltérései láthatók, a vízszintes tengely -100%-tól +100%-ig mutatja a két vizsgált választás közötti eredményeket. A képre kattintva nagyban is megjelenik a grafikon:

 

 

A Fidesz-KDNP támogatottsága

 

 

Ez a grafikon azt mutatja be, hogy települsenként a szavazatok hány százaklékát kapta meg a Fidesz-KDNP 2006-ban és 2018-ban. A vonalak által leírt pályából látszik, hogy majdnem minden településen nőtt a Fidesz-KDNP aránya, a vonalak sűrűsége pedig kirajzolja, hogy jellemzően azért az 50-70 százalékos tartományban mozgott a Fidesz-KDNP-re adott szavazatok aránya. A fekete középső vonal a számított trendet mutatja be. Minden további ilyen grafikont így kell olvasni. Nem emeltünk ki külön településeket, mert szerintünk a mintázatok eleve önmagukért beszélnek. A képre kattintva nagyban is megjelenik a grafikon:

 

Az MSZP támogatottsága

 

Ebből a grafikonból is látszik, mekkorát bukott 2006 óta a baloldal. A képre kattintva nagyban is megjelenik a grafikon:

 

A Jobbik támogatottsága

 

 

 

Az LMP támogatottsága

 

 

 

Egyéb pártok támogatottsága

 

 

 

Budapesti adatok

 

 

Akár a fenti térképet, akár a lentebbi grafikont nézzük, a listás szavazatok alapján szintén relatív Fidesz-KDNP többség van Budapesten. A fővárost szokták baloldali-liberális fellegvárnak mondani, a listás szavazatok alapján azonban inkább fifty-fifty a jobboldal vs. baloldal/liberálisok arány.

 

Metodológia: Az adatok a 2006-os országgyűlési választások, a 2009-es EP-választás, a 2010-es országgyűlési választás, a 2014-es országgyűlési és EP-választás, valamint a 2018-as országgyűlési választás településszintű választási adatai. Az MSZP-hez a DK kilépése után továbbra is hozzáadtuk a DK, az Együtt és a Párbeszéd eredményeit is. A Jobbik adataihoz hozzászámoltuk a 2006-os MIÉP-Jobbik közös indulás választási adatait. Az LMP-nél a 2009-es első EP-választás eredményeiről számoltunk. Innen elérhető a teljes adatbázis.

Adatok: Tordai Csaba / NVI
Adatvizualizáció, szöveg: Bátorfy Attila

Megosztás