Uncategorized

Néhány grafikon arról, hogyan szárnyalt uniós pénz Hollókőre

 

A héten számoltunk be arról, hogy a világörökség részeként nyilvántartott Hollókő faluba ömlő uniós milliárdokból épül például egy teljesen tájidegen wellness-szálloda 500 millió forintos uniós támogatásból, továbbá egy ún. „turisztikai fejlesztési projekt” másik 2 milliárd forint uniós forrásból. Ez utóbbinak annyira pazar a projektmeghatározása, hogy még egyszer idézzük:

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

“A projekt célja, hogy Hollókő nem elszigetelten, hanem egy innovatív, élmény együttesében az országban egyedülálló megyei kínálati rendszer részeként húzó termékként jelenjen meg a turisztikai piacon, fokozva ezáltal a térségbeli attrakciók közötti szinergikus hatást. Ezt oly módon kívánjuk elérni, hogy több tematikus helyszín bekapcsolásával átélhetővé tesszük a paraszti világ hétköznapjait, ünnepeit, a palócok hagyományait.“

A szálloda melletti telekre épül egy tekintélyes méretű családi ház, amely Becsó Zsolt fideszes képviselő felesége és testvére, Becsóné Zvada Anita és Becsó Károly közös cégének, a Palóc Hotel Kft.-nek a tulajdonában van.

Kapcsolódó cikk

Az uniós milliárdokból felújított Hollókőn épül a fideszes Becsó család háza

A Direkt36 pedig arról írt, hogy az erre a telekre épülő vendégházra a Becsó testvérek tulajdonában lévő Vertical Art Kft. 34 millió forintos uniós támogatást kapott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól 2015-ben. Ez az a cég, amelyet a fideszes Becsó Zsolt elfelejtett beleírni a képviselői vagyonnyilatkozatába.

De van nekünk egy remek, saját fejlesztésű térképünk az egyes magyarországi települések számára kiosztott uniós forrásokról. Az adatok azt mutatják, hogy a Becsó família helyi ambícióival párhuzamosan sikerült egyre több uniós forrást behozni a faluba, főként a fentebb kiemelt turisztikai fejlesztés nyomán.

 

holloko1

 

Az első térképen látszik a 2013-as 500 milliós, és a tavaly 2 milliárdos turisztikai projekttámogatás.

 

holloko2

 

A második térképen az látszódik, hogy mekkora támogatás jutott Hollókő egy lakosára: tavaly 6 millió forint. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy Hollókő mind a 329 lakosának bele lett téve a zsebébe 6 millió forint. Néhány lakosának elég sok, másoknak egészen pontosan nulla.

 

holloko3

 

Ezen a térképen pedig azt lehet leolvasni, hogy mennyivel nőtt/csökkent Hollókő támogatása az előző évhez képest. Jelentősen nőtt, 3249 százalékkal.

 

holloko4

 

Végül pedig ha Hollókő nevére kétszer rákattintunk a térképen, akkor egy külön aloldalon mindenféle kiegészítő információkat és adatokat fogunk kapni. Például lakosság, népsűrűség, vendégéjszakák száma. Ez utóbbi egyébként jelentősen nőtt 2010 óta.

A lényeges azonban az, hogy az uniós forrású turisztikai- és vidékfejlesztéseknél az egy főre jutó támogatásokat tekintve nemhogy Nógrád megyében, hanem egész Magyarországon is az első helyre került a falu.

Amennyiben kíváncsi arra, hogy az ön települése, vagy az ország bármelyik másik települése mennyi uniós forrást kapott fejlesztésekre, milyen pályázatokkal nyert (ezeket itt lehet keresni!), úgy látogasson el az EU-támogatásokról készült interaktív és böngészhető térképünkre.

Kapcsolódó cikkek

Tizenkét grafikon Magyarország EU-támogatásainak politikai befolyásoltságáról

Továbbfejlesztettük az EU-támogatás térképet, és nem lennénk most a független polgármesterek helyében

Interaktív térképen mutatjuk meg, hogy mennyi EU-s pénzt kaptak a magyar települések

Az uniós finanszírozású projektek adatbázisát bárki letöltheti vagy keresgélhet benne az adat.atlatszo.hu/eu-kereso/ címen. A térképes vizualizációt az adat.atlatszo.hu/eu-terkep/ címen lehet elérni.

Ha valami furcsát észlel rajta, például jóval több pénz jutott az ön településének a térképek és a grafikonok szerint, mint amennyi látható eredménye van, úgy írjon nekünk és mi utánanézünk, hogy mire ment el valójában az a pénz.

Bátorfy Attila

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás