Uncategorized

A világ leggazdagabb emberei

Az első helyen Bill Gates áll 85,7 milliárd dollárral, a szupergazdagok listáján az utolsónak is 6,7 milliárd dollárnyi vagyona van.

A New York-i székhelyű Bloomberg Business portál egy részletes interaktív infografikán ábrázolta a világ kétszáz leggazdagabb emberét. Az ábra adatvizualizációs szempontból kiemelkedő munka: egyszerűen áttekinthető és kezelhető, ugyanakkor rengeteg lehetőséget kínál: az adatokat megnézhetjük térképes, grafikonos, táblázatos, illetve „emberarcos” formában is; és szűrhetünk több kategóriára: pl. a vállalatok profiljára (energia, média, telekommunikáció stb.), egy-egy adott országra (magyar személy nem szerepel az összeállításban), nemre, életkorra, és arra, hogy öröklött vagy önerőből elért vagyonokról van-e szó; továbbá megnézhetjük azt is, hogy egy-egy személy vagyona dollárban és százalékban mennyit nőtt vagy csökkent az előző évhez képest.

A gazdagok világranglistáját 85,7 milliárd dollárral a Microsoft-alapító és -tulajdonos Bill Gates vezeti, a második 77,3 milliárd dollárral Amancio Ortega, a Zara divatmárka alapítója, a harmadik 64,7 milliárd dollárral a befektetőguru Warren Buffett. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg 44,7 milliárd dollárjával nyolcadik a listán, Soros György 27,9 milliárdjával a huszonhetedik, az olasz ex-miniszterelnök Silvio Berlusconi pedig 7,6 milliárd dolláros vagyonával a százhatvankilencedik.

gazdagok2

A 200 fő között mindössze 19 nő szerepel, közülük Liliane Bettencourt, a L’Oreal egyik tulajdonosa, a cég alapítójának 93 éves lánya a leggazdagabb 37,3 milliárd dolláros vagyonával, ami az összesített lista tizenkettedik helyét jelenti számára.

A lista utolsó két helyén az indiai Gautam Anadi, és az új-zélandi Graeme Hart áll 6,7-6-7 milliárd dollárral.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen.Tudnivalók itt.

Megosztás