Uncategorized

Ennyit fejlődött a német gazdaság a Merkel-évtized alatt

Angela Merkel már 2005 óta áll Németország élén, amely közben az egyik legjobban teljesítő állammá vált Európában. A Guardian grafikonokon foglalta össze az ország gazdaságának elmúlt egy évtizedét.

Angela Merkel nevét 1990 körül ismerhette meg a világ, amikor a Kereszténydemokrata Unióban (CDU) kezdett politizálni. Merkel a CDU tagjaként még abban az évben bekerült a német parlamentbe, a Bundestagba, 2000-ben pedig a párt elnökének választották.

Öt évvel később, 2005-ben, a CDU és a vele korábban is együttműködő Bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) nagykoalíciót hozott létre a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD). November 22-én pedig Merkel lett az ország első női kancellárja, és az első, aki a korábbi Kelet-Németországból származik.

Kancellárrá választásakor a szakértők nem jósoltak neki hosszú karriert, ennek ellenére a németek 2009-ben és 2013-ban is újraválasztották. Mostani elemzések szerint pedig akár a következő, 2017-es, választást is megnyerheti.

A kancellári pályafutása alatt történt fontosabb gazdasági változásokról a Guardian készített infografikát.

 

Forrás: Guardian

Forrás: Guardian

 

A fenti grafikon a II. világháborút követő kancellárok hivatali idejét mutatja napokban. A politikusok neve mellett szereplő dátum jelzi a kancellárrá választás időpontját. Merkel hiába van hatalmon már tizedik éve, Helmut Kohl vezeti a listát 5870 nappal. Az ő kancellárságának egy pártfinanszírozási botrány vetett véget: nem tudott elszámolni körülbelül kétmillió márkával.

A legrövidebb ideig Walter Scheel volt hatalmon átmeneti kancellárként, 9 napig, miután Willy Brandt lemondott posztjáról, mivel egyik segédjét kémkedéssel vádolták meg.

 

Forrás: Guardian

Forrás: Guardian

 

Annak ellenére, hogy a Forbes szerint Merkel a világon a legbefolyásosabb nő és világszerte nagy tisztelet övezi, az Infratest Dimap német politikakutató központ adatai alapján a támogatottsága 2014 óta csökken, jelenleg 67%-on áll. Ez a csökkenés nem számottevő, a támogatottság 2013 óta relatíve egyenletesen alakul. Érdekes, hogy a 2005-ös megválasztása után a népszerűsége visszaesett, majd 2007-ben, közel 55%-ról  78%-ra nőtt egy év alatt.

 

Forrás: Guardian

Forrás: Guardian

 

Ezen a grafikonon a Kereszténydemokrata Unió (CDU) illetve a Bajor Kereszténydemokrata Unió (CSU) koalíciójának támogatottsága látható. Angela Merkel pártkoalíciójának támogatottsága nőtt a 2005-ös választások idején, majd meredeken csökkent egészen 2007-ig, ekkor volt a legalacsonyabb. A 2008-as világválság következtében volt egy kisebb-nagyobb ingadozás, de napjainkban ismét a német lakosság közel fele a koalíciót támogatja.

 

Forrás: Guardian

Forrás: Guardian

 

A német állami statisztikai hivatal, a Destatis adatai szerint Merkel hatalomra kerülése óta a német bruttó hazai termék (GDP) folyamatosan nőtt, kivéve a 2008-as világválságot. Olyannyira jól teljesít a német gazdaság, hogy 2015 januárjában sikerült kiegyenlítenie a költségvetést, rekordmennyiségű ember képes elhelyezkedni az országban.

Ezen a grafikonon ugyanakkor még nem látszik a Volkswagen-botrány hatása.

 

Forrás: Guardian

Forrás: Guardian

 

Az elmúlt 10 évben folyamatosan nőtt a foglalkoztatottak száma Németországban. Még a világválság alatt sem volt számottevő a visszaesés. Merkel kinevezése idején durván 39 millió ember dolgozott az országban, ma ez a szám meghaladja a 42 millió főt.

 

Forrás: Guardian

Forrás: Guardian

 

Az előző grafikonnak megfelelően meredeken csökkent a munkanélküliek száma. 2005-ben még 11%-on állt ez a mutató, idén pedig kicsivel haladja csak meg a 4%-ot. Ez 7 százalékpontos javulás egy évtized alatt.

 

Forrás: Guardian

Forrás: Guardian

 

Sok országban — köztük Magyarországon is — probléma a fiatalok, pályakezdők elhelyezkedése. Az Európai Bizottság statisztikai hivalata, az Eurostat szerint 2005-ben a németeknél a fiatalok körülbelül 15%-a nem tudott munkát vállalni, mára ez 7% közeli.

 

Forrás: Guardian

Forrás: Guardian

 

Az elmúlt 10 évben több nőt is alkalmaznak az országban. A német statisztikai hivatal adatai alapján 2015-ben a német nők 69%-a dolgozik.

 

Forrás: Guardian

Forrás: Guardian

 

A Destatis alapján a német lakosság számát és összetételét is vizsgálta a Guaridan. A grafikonon szereplő számok millió főt jelölnek. A teljes lakosság száma nagyjából egyenletesen alakult az elmúlt évtizedben. 2011-ben ugyan volt egy érezhető visszaesés, de ez a szám azóta ismét növekszik. A grafikon színe mutatja a lakosság összetételét: narancssárga jelzi azokat, akik bevándorló háttérrel rendelkeznek. 2011-ben a számuk közel 1 milliót csökkent, azóta azonban folyamatosan növekszik. A Guardian cikke kiemeli, hogy közel 30% a 15 év alattiak száma ebben a csoportban.

Az utolsó adat 2014-ből származik, így az azóta kialakult menekültválság adatai nincsenek benne. Ez a szám 2015-ben várhatóan jelentősen nőni fog.

Katona Fruzsina

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

 

Megosztás